Televizyon günümüzdeki halini alana kadar çok yol kat etti. Siyah beyaz ekran olarak başlayan cihaz, artık çok çeşitli teknolojilere sahip bir araca dönüştü. TV'nize güç veren teknoloji her gün sürekli gelişiyor. Bu nedenle sürekli yeni bir şey ortaya çıkıyor. Tüm bu teknolojilerin yanı sıra günümüzde LED ve LCD TV’lerin arasındaki farklar merak ediliyor. Peki, bu farklar neler? Detayları sizler için derledik.
LG, Panasonic, Samsung ve Sony gibi dev televizyon üreticileri tarafından piyasaya sürülen 4K TV'lerin neredeyse tamamı LCD veya LED olarak sınıflandırılıyor. Bu içeriğimizde tüm yönleriyle LCD ve LED televizyonların farklarını ele alacağız.
İlginizi Çekebilir: LG, Televizyonunuzu Yanınızda Taşıyabilme İmkanı Sunuyor
LED ve LCD Arasındaki Farklar
HD, 3D, akıllı, 4K, UHD ve çok daha fazlası ekranları duymuş olabilirsiniz. Ancak LCD ve LED TV'ler hala halk tarafından oldukça meşhur ve sıkça kullanılıyor. LCD ile LED TV arasındaki farkı öğrenmeye başlamadan öncebunların tam olarak ne olduklarını öğrenmekte fayda var.
LCD Televizyon Nedir?
LCD'nin tam biçimi Sıvı Kristal Ekrandır. Bu sıvı kristal hem katı hem de sıvı özelliklere sahiptir. LCD monitörler veya ekranlar, ana ekranın arkasında arka ışıklara sahiptir. Bu onların beyaz ışık yaymasını sağlar. Bu ekranlar, sıvı kristallerin ışığı engelleyebildiği veya geçirebildiği iki farklı polarize cam katmanına sahiptir.
Ancak LED ekranlar da aynı teknolojiye sahiptir. Bu nedenle genel olarak tüm LED ekranların LCD ekran olduğu söylenir ancak tüm LCD ekranların LED ekran olduğunu söyleyemezsiniz.
LED TV Nedir?
LED terimi, Işık Yayan Diyot anlamına gelir. LCD TV'lerden ayıran farklardan biri de LCD TV'lerin floresan ışık kullanması, LED'lerin ise diyot kullanmasıdır. Bu diyotlar son derece küçük ışıklardır ve bu da yerden tasarruf etmeye yardımcı olur.
Ayrıca bu ışıkların yerleşimi de farklılık gösterebilmektedir. LED kullanılması durumunda ışıklar ekranın arkasına veya kenarlarına yerleştirilir. Bu LCD ve LED TV farkı aynı zamanda ekranların fiziksel şeklinde de değişikliklere yol açabilmektedir. Örneğin, LED'ler genellikle LCD'lerden nispeten daha ince olma eğilimindedir.
LED ve LCD TV Arasındaki Fark: Hangisi Daha İyi?
Kesinlikle resim kalitesi karşılaştırmasına gidiyorsanız, LED TV normal bir LCD ekrandan çok daha iyidir. Bunun temel nedeni LED TV'lerin içerisinde RGB renk tekerleklerinin takılı olmasıdır. Dolayısıyla görüntü çıktısı da önemli ölçüde daha keskin ve gerçekçidir. Ayrıca diyotların sergilediği karartma özellikleri, izleme deneyiminizi engelleyebilecek aşırı ışıkları engelleyerek daha iyi renkler sağlayabildikleri anlamına gelir.
LED'lerin bir diğer avantajı da LCD ekranlardan daha uzun ömürlü olmalarıdır. Bir LED 100.000 saat boyunca yanarken, LCD'ler yaklaşık 75.000 saat gibi daha kısa bir ömre sahiptir. Teraziyi LED'ler lehine çevirmek için onların da daha az güç tükettiğini bilmelisiniz. Bu nedenle hala LED TV mi yoksa LCD TV mi daha iyi diye düşünüyorsanız artık cevabı biliyorsunuz demektir.
LCD ve LED TV farkını göz önünde bulundurarak her zaman tam dizi LED ekranları tercih ettiğinizi unutmayın. Bunlar neredeyse her zaman LCD varyantlarından çok daha üstündür. Bununla birlikte, kenardan aydınlatmalı bir LED ile karşılaşırsanız o zaman LCD ekranı tercih edebilirsiniz, çünkü bunlar o kadar iyi değildir. Kenar aydınlatmalı LED'ler genellikle normal ekranlardan daha incedir. Ayrıca üretimi oldukça ucuzdur ve bu da onları cebinizde daha hafif kılar.
OLED, QLED ve QD-OLED Arasındaki Farklar
Bugünlerde bir TV için alışveriş yaparken LED ve LCD kısaltmalarının biraz ortalıkta dolaştığını göreceksiniz, ancak birçok alışveriş sitesinde ve mağazada göreceğiniz en yaygın anahtar kelimelerden ikisi OLED, QLED ve QD-OLED olacaktır.
OLED ekran, elektriğe tepki veren piksel boyutunda organik bileşiklerden oluşan bir panel kullanıyor. Her küçük piksel (modern ekranlarda milyonlarcası mevcut) ayrı ayrı açılıp kapatılabildiğinden, OLED ekranlara "kendiliğinden yayılan" ekranlar adı veriliyor, bu da arkadan aydınlatmaya hiç ihtiyaç duymadıkları anlamına geliyor. LG tarafından popüler hale getirilen bu tür TV'ler, piyasadaki diğer görüntü teknolojilerinden çok daha derin kontrast seviyeleri ve piksel başına daha iyi doğruluk sunuyor. Ayrıca ayrı bir ışık kaynağına ihtiyaç duymadıkları için OLED ekranlar inanılmaz derecede incedir; çoğunlukla yalnızca birkaç milimetredir.
Ayrıca Samsung, TCL ve Hisense gibi şirketler tarafından popüler hale getirilen QLED TV'ler var - onları bir tür süper şarjlı LED TV olarak düşünün . OLED ekranların aksine, QLED "yayıcı" bir ekran teknolojisi değildir (gerçek LED ışıkları hala QLED piksellerini arkadan aydınlatmaktadır). Ancak QLED'ler, normal LED LCD'lere göre kuantum noktaları (QLED'deki "Q") biçiminde güncellenmiş bir aydınlatma teknolojisine sahiptir ve bu, LED TV'nin renk doygunluğu ve parlaklık yeteneklerini büyük ölçüde artırmaya yardımcı olur. Yerel karartma gibi özelliklerle birleştirildiğinde birçok QLED TV, bir zamanlar yalnızca OLED TV'lerin sunduğu zengin renklere ve mürekkep siyahı seviyelerine bile rakip olabiliyor.
Tüm bu birbiriyle çelişen görüntü türleri varken, TV üreticilerinin bir araya gelerek QLED'in en iyi kısımlarını OLED'in en iyi kısımlarıyla birleştiren birinci sınıf bir TV yaratmaması utanç verici. Aslında bu artık bir şey ve bu yeni kısaltma ve resim teknolojisine QD-OLED adı veriliyor. Amiral gemisi görüntü kalitesine dört katmanlı bir yaklaşım olan QD-OLED'ler, tonlarca renk ve kontrast ayrıntısına sahip canlı bir görüntü üretmek için LED arka ışığını kuantum noktalarıyla (tıpkı QLED'de olduğu gibi) bir LCD matrisinin üzerinde bir renk filtresiyle birleştirir.
Sizler için bu içeriğimizde LCD ve LED TV farklarını anlattık. Siz televizyon alırken hangisini tercih edersiniz? Sizce hangi TV daha iyi? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşmayı unutmayın.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...