Ülke gündemine oturan Marmara Denizi’nde oluşan görüntüler hepimizi korkuttu. Uzmanların uyarmasıyla birlikte aklımızda birçok soru işareti oluştu. Bütün bu sorulara cevap alacağınız bilgileri sizin için araştırdık.
Deniz Salyası Nedir?
Marmara Denizi’nde artış gösteren deniz salyası, denizdeki mikroorganizmaların çok fazla sayıda artış göstermesiyle deniz salgıladıkları organik bileşikler sonucu oluşur. Uzmanların açıklamaları deniz salyasının yoğun görüldüğü yerlerde deniz yaşamının olumsuz etkilediği yönünde. Aynı zamanda deniz salyasının yoğun gözüktüğü yerlerde denize girilmesi önerilmiyor.
Neden Tehlike Arz Ediyor?
Deniz yaşamı, turizm ve balıkçılık alanlarında da olumsuz etkisini gösteren deniz salyası, deniz yüzeyinde bulunması ile biliniyor. Deniz yüzeyinde bu kadar görünen
müsilajın (deniz salyası) deniz dibindeki oranı daha çok korkutuyor. Dipteki ekolojiyi olumsuz etkiliyor. Parçalanma esnasında sudaki oksijeni kullanması sebebiyle çözünmüş oksijen miktarının azalmasına yol açıyor. Aynı zamanda deniz yüzeyinde bir tabaka oluşturarak deniz canlıların yaşam alanlarını kısıtlıyor ve deniz yaşamında tahribatlara neden oluyor. Sebep olduğu toksinler solungaç ile nefes alan canlılar için öldürücü etkiye sahip. Marmara Denizi’ndeki bazı balık yumurtaları ve balıkların deniz salyası tabakası arasında öldüğü de incelemeler sırasında rapor edilmiştir.
Marmara Denizi Tehlike Altında Mı?
İncelemeler, denizin tehlike altında olduğu yönünde. Kıyılarındaki gözle görülür şekilde olan tabaka denizin dibi hakkında gelişmelerin daha korkutucu olduğunun haberini verir gibi. Balıkçılık ve balık üremesi denizin yüzeyindeki tabaka yüzünden büyük tehlike altında. Denizden derelere dökülen müsilaj, deredeki ekolojik sistemi de tehlikeye sokuyor. Derinde deniz salyasının, yüzeyin 30 metre altında olduğu biliniyor.
Mercan, binlerce balık ve salyangozların ölümüne neden olduğu açıklandı. Salyanın fazlalaşmasının en büyük nedenlerinden biri olan küresel ısınma, su ısısını yükselterek etkilerini artırıyor. The Guardion, The Washington Post gibi yabancı kaynaklar da haberlerinde Marmara Denizi’ndeki deniz salyası artışına yer verdi.
Marmara Denizi’nin Akıbeti Ne Olacak?
Denizde tehlike çanları çalıyor. 15 senedir bu kadar fazla görülmeyen deniz salyası girdiğimiz yaz mevsiminde küresel ısınmanın da etkisiyle denizin yüzeyinde barındırdığı deniz salyasının artacağı gibi düşünülüyor. Alanında uzman kişiler verdikleri röportajlarda deniz yüzeyinin temizlenmesi gerektiğini söylüyorlar ve soruna acilen çözüm bulunmalı görüşündeler. Çünkü her geçen gün deniz canlıları daha büyük tehlike altına giriyor.
Neden Deniz Salyası Oluşur?
Deniz suyu değişen sıcaklıklarının yanında insan kaynaklı zararlardan da deniz salyasının oluştuğu biliniyor. Evsel ve sanayi atıklarının deniz ile buluşması arıtmanın yetersiz oluşu ve bilinçsiz avlanmanın oluşu salya oluşumunun hızlandırıyor.
Marmara Denizi’nde Deniz Salyası Etkisi Ne Zaman Sonlanacak?
Deniz salyasının denizi terk etmesi için havanın normal seviyeye gelmesi gerekmektedir. Hava olaylarının normale dönmesine artı olarak daha uzun süre gerektiren deniz canlılarının çeşitliliğin artması da çözümler arasında.
2007-2008 yıllarında yoğun görülen deniz salyasının etkileri 2 yıl kadar sürdüğü bilinmektedir.
Umarız Marmara Denizi en kısa zamanda kendini toplayabilir. Sizin bu olay karşısında ki yorumunuz nedir düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...