Kızıl Gezegen için planlar her geçen gün duyurulmaya devam ederken, ülkeler arası ilk olma yarışı da kıyasıya devam ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri’nden uzay aracı filosu 2020’de Dünya’dan fırlatıldı. Fırlatılan uzay aracı yakın zaman içerisinde Mars’a ulaşacak.
Mars'a bağlı uzay aracının nadir konvoyu, geçen yaz Dünya ve Mars'ın Güneş'in etrafındaki yörüngelerinde tam sıraya dizildiği zaman, yaklaşık iki aylık bir pencerede Dünya'dan fırlatıldı. Bu gezegensel hizalanma sadece iki yılda bir gerçekleşir ve tıpkı uzay boşluğunun bilimsel keşif ve ulusal gücün sergilenmesi için bir oyun alanı olarak yeniden ortaya çıkması gibi 2020'de üç ülke bundan faydalandı. Bir diğer gelişmeler arasında ise BAE'nin uzaya ilk çıkışı, Çin'in Mars'a ilk bağımsız iniş girişimi ve NASA'nın Marslı bir helikopter konuşlandırmaya yönelik ilk atışı yer almaktadır.
Mars'a Gitme Yarışı Başladı
Gezegensel Toplum'un ve The Science Guy CEO'su Bill Nye,
The Verge'e “
Hükümetler bu görevleri keşif uğruna yapıyorlar. Söylemek istediğimiz gibi, Mars regolitini keşfetmenin hiçbir ticari gerekçesi yok. Ancak, bu ülkelerde olağanüstü iş gücü gelişimine ve paha biçilmez olan ulusal gurur, topluluk duygusuna yol açar" dedi.
Bu yıl Mars'a ulaşan ilk sırada Emirati Hope yörünge aracı yer alıyor. 2020’de bir Japon H-IIA roketiyle fırlatıldıktan sonra, araba büyüklüğündeki Hope sondası 9 Şubat'ta Mars'ın yörüngesine vardı. Mars'taki hava durumundaki günlük değişiklikleri incelemek için gezegenin atmosferini incelemek için yaklaşık iki yılını orada geçirecek. BAE'yi gezegenler arası bir sonda olarak konuşlandıran ve aynı şeyi yapan küçük bir uzay yolculuğu ülkesi grubuna katılan ilk Arap ülkesi olma yolunda ilerliyor.
Emirates Mars Misyonu proje müdür yardımcısı Sarah al-Amiri, bir röportajda Hope'un Mars yörüngesine enjekte edildiğini söyledi. El-Amiri, Hope'un Mars yörüngesine ulaştığı hafta BAE araştırmacılarının ilk gezegenler arası verileri analiz etmeye başlayacaklarını söyledi.
Yaklaşık altı yıldır Hope'un 450 kişilik görev ekibi Hope uzay aracını tasarlıyor ve test ediyor. Programın Mohammed bin Rashid Uzay Merkezi'nden 200 milyon dolarlık bir bütçesi var. Colorado Boulder Üniversitesi, Arizona Eyalet Üniversitesi ve California Üniversitesi, Berkeley'deki ekipleriyle çalışıyor.
BAE, petrol bağımlılığından kurtulmaya çalışırken, Hope misyonu ülke için daha geniş bir fırsat sunuyor. Sıfırdan yeni bir endüstriye nasıl başlayacağınızı bulmak için bir şans. “
Örneğin biyoteknoloji alanında yeni bir sektör kuracağız dediğimizde, bunu nasıl yapacaksınız? Bu görev bize daha önce sahip olmadığımız zamanlarda bunu yapmak için bir mekanizma sağladı” dedi.
BAE'nin Çabası
BAE'nin Umut araştırmasının arkasında, 10 Şubat'ta bir gün sonra Mars'a ulaşacak olan Çin'in Tianwen-1 uzay aracı bulunuyor. Beş tonluk uzay aracı, gezegen yüzeyinin altında büyük bir su buzu birikintisinin bulunduğu Utopia Planitia bölgesini araştırmak için Mars'ın yörüngesinde takılacak. Mars yüzeyine bir gezici olarak iniş yapan ve onu çalıştıran ikinci ülke olma yolunda atılan cüretkâr bir adımdı.
Tianwen-1, "cennete sorular" veya "cenneti sorgulama" anlamına gelir. Gezici, bilim adamlarının mikrobiyal yaşam belirtileri taşıyabileceğine inandıkları yer altı su buzu birikintilerini tespit etmek için birtakım araçlar taşıyor. Çin Uzay Teknolojisi Akademisi'nden bilim insanı Ye Peijian, Mars'ı yörüngeden gözlemleyerek ve hem bir kara aracı hem de bir keşif aracını konuşlandırarak, görevin "üç hedefi tek bir sonda ile gerçekleştiren dünyanın ilk Mars seferine dönüşeceğini" söyledi.
NASA'nın "Percy" lakaplı Perseverance gezgini, 18 Şubat'ta geçmiş yaşamın izlerini taşıdığına inanılan eski bir nehir deltasının bulunduğu Jezero Krateri'ne indi. Konma konumu, Çin'in gezicisinden yaklaşık 1.600 mil uzaklıktadır ve NASA'nın Mars yüzeyine dokuzuncu görevi. Mars'a iniş yapacak herhangi bir robot gibi, Perseverance de meşhur “yedi dakikalık terör” e dayanacak. Tam otomatik yumuşak iniş için Mars'ın atmosferinde parlak bir atılım olarak değerlendiriliyor. Görev yöneticilerine göre, ellerinizi 2,4 milyar dolarlık bir arabanın direksiyonundan çekmeye benzetilmektedir.
Bu zaman diliminde, uzay aracının, Mars'ın yüzeyindeki durgunluğu tamamlamak için Mars atmosferinin tepesindeki 12.100 mil / saatten yavaşlamak için bir paraşüt kombinasyonu ve dört itici motor kullanması gerekecek. Mars ve Dünya arasında 14 dakikalık bir iletişim gecikmesi, Perseverance'ın uçurumların, geniş kum tepelerinin ve büyük kayalık alanların olduğu tahmin edilemeyen bir bölge olan Jezero Krateri'ne kötü bir şekilde inmesi anlamına geliyor. NASA'nın Jet Tahrik Laboratuvarı'ndaki görev mühendisleri, Perseverance'ın Mars'ın atmosferine 3:48 PM ET civarında girdiğini öğrendiklerinde, gezici çoktan yüzeye çıkmış olacak veya çarpma anında düşmüş olacak.
Her Şey Yolunda Giderse...
Her şey yolunda giderse, kompakt araba boyutundaki Perseverance, altı tekerleğini kullanarak Jezero Krateri'ni geçerek en az iki yıl geçirecek. Geçmiş veya şimdiki yaşam formlarının izlerini araştırmak için yedi alet kullanacak. Bu araçlar arasında organik bileşikleri taramak için bir UV lazer. Mars kayalarının kimyasal bileşimini analiz etmek için bir X-ışını spektrometresi. Gezginin sağlığını izlemek ve Mars'ın rüzgârlı ortamını kaydetmek için iki mikrofon bulunuyor. Gezici ayrıca, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı arasındaki çalışmalarda gelecekteki bir örnek iade görevi için Mars toprağından puro büyüklüğünde numune toplayacak.
NASA'nın bilim misyonu müdürlüğü yardımcı yöneticisi Thomas Zurbuchen, Perseverance'daki en iddialı donanım parçasının
Ingenuity adlı kutu şeklindeki bir helikopter olduğunu söyledi. Test uçuşunun "Wright Kardeşler anının Mars'taki eşdeğeri ile sonuçlanabileceğini" söyledi. Gezginin karnından inen Ingenuity, Mars'ın ultra ince atmosferinde uçmaya çalışacak. Başarılı olursa, dikey rotorlu uçakların başka bir dünyadaki ilk gösterimini işaretleyebilir. Zurbuchen,
"Helikopter ilk uçuşunu başarırsa, Ingenuity ekibi 30 Mars günü (31 Dünya günü) penceresi içinde en fazla dört test uçuşu daha deneyecek" dedi.
Her görevin kendine özgü kilometre taşları olsa da uzay aracı filosu toplu olarak Mars keşiflerinde yeni bir çağ açıyor. Bu görevlerin gelişiyle birlikte, dünya dışı yaşamın izlerini bulma arayışı tam anlamıyla yürürlükte. BAE, Çin ve NASA, uzak geçmişte veya muhtemelen günümüzde bir noktada yaşamı tuttuğuna inanılan bir dünyayı daha iyi anlamak için yarışıyor. Nye, Tianwen-1'in antik yaşamın potansiyel yeraltı dolaplarını analiz etmesiyle, Hope'un Mars atmosferini taraması ve Perseverance'ın geri almak için kir örneklerini toplamasıyla, yakında bir yanıt gelebileceğini söyledi.
Kaynak:
https://www.theverge.com/2021/2/5/22266752/uae-china-nasa-mars-missions
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...