Daha çok MOXIE olarak bilinen Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi (The Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), NASA'nın Şubat 2021’de Mars'a inen “Perseverance Rover” misyonunun bir parçası olarak Mars'ın karbondioksit bakımından zengin atmosferinden başarılı bir şekilde oksijen üretiyor. Science Advances dergisinde çarşamba günü yayınlanan araştırmaya göre, MOXIE, testlerin Nisan 2021'de başlamasından bu yana, gezegenin gündüz ve gecesi dahil olmak üzere çeşitli atmosferik koşullarda ve farklı Mars mevsimleri boyunca gerçekleştirilen yedi deneysel çalışmada oksijen üretebildi. (Dünya gibi, Mars'ın da farklı mevsimleri vardır. Ancak NASA'ya göre Mars'ın Güneş'in yörüngesinde dolanması daha uzun sürdüğünden, Dünya'daki mevsimlerden daha uzun sürer.)
Her çalışmada, MOXIE saatte altı gram oksijen üretme hedefine ulaştı. Bu yaklaşık olarak Dünya'daki ortalama bir ağacın fotosentez hızına denk geliyor. MOXIE baş araştırmacı yardımcısı ve Massachusetts Enstitüsü'nden emekli bir astronot ve profesör olan Jeffrey Hoffman, "Bu, başka bir gezegen gövdesinin yüzeyindeki kaynakları gerçekten kullanmanın ve onları kimyasal olarak bir insan görevi için yararlı olabilecek bir şeye dönüştürmenin ilk gösterimi" dedi.
MOXIE Perseverance gezicisine sığabilmesi için küçüktür, yaklaşık bir tost makinesi boyutunda. Gezicinin keşif programı ve diğer görev sorumluluklarına uyum sağlamak için kısa süreler boyunca çalışacak, her çalıştırmada başlayıp otomatik olarak kapanacak şekilde inşa edilmiştir. Daha büyük olarak ölçeklendirilmiş bir MOXIE, sürekli olarak çalışabilen ve potansiyel olarak birkaç yüz ağaç oranında oksijen üretme görevinden önce Mars'a gönderilebilecek daha büyük birimleri içerecektir. Bu hem insanlar geldiklerinde hem de astronotları Dünya'ya geri döndürmek için bir rokete yakıt sağlamak için yeterli oksijenin üretilmesine ve depolanmasına izin verecektir.
MIT'nin Haystack Gözlemevi'ndeki MOXIE misyonunun baş araştırmacısı Hecht, MOXIE'nin Mars'a varmasından bu yana elde ettiği istikrarlı çıktının, bu hedefe yönelik umut verici bir ilk adım olduğunu, ancak gezegenin sıcaklığının önemli ölçüde değiştiği zamanlarda, şafakta ve alacakaranlıkta çalışabilmesi için daha fazla ince ayar yapılması gerektiğini söyledi.
İlginizi Çekebilir: Türbülans İçin Yeni Bir Dinamik Yapı Ortaya Çıktı
MOXIE Nasıl Çalışıyor?
İnce Mars atmosferi, oksijen soluyan insanlara pek yardımcı olmayacak şekilde %96 karbondioksitten oluşur. Aynı zamanda Dünya'nın atmosferinden çok daha değişkendir. Hoffman, "Havanın yoğunluğu yıl boyunca iki kat değişebilir ve sıcaklık 100 derece değişebilir." diyor. "Amacımız, her mevsimde çalışabilecek bir MOXIE üretebileceğimizi göstermektir."
MOXIE, bir karbon atomu ve iki oksijen atomundan oluşan karbondioksit moleküllerini bölerek çalışır. Oksijen moleküllerini ayırır ve atık ürün olarak karbonmonoksit yayar. Mühendisler hala MOXIE'yi test ediyor. Araştırmacıların atmosferik yoğunluk ve karbondioksit seviyelerinin özellikle yüksek olduğunu söylediği Mars bahar aylarına odaklanarak, kapasitesini zorlamayı ve üretimini artırmayı planlıyorlar.
Hecht, "Bir sonraki deneme, yılın en yüksek yoğunluğu sırasında olacak ve elimizden geldiğince fazla oksijen üretmek istiyoruz." ve "Her şeyi cesaret edebildiğimiz kadar zor olarak belirleyeceğiz ve elimizden geldiğince uzun süre çalışmasına izin vereceğiz." dedi.
MOXIE ayrıca dayanıklı görünüyor. Test çalışmaları için tekrar tekrar açılıp kapanması gerekmesine rağmen başarılı bir şekilde çalıştı. MIT'den yapılan habere göre, bu, sürekli çalışacak şekilde tasarlanmış tam ölçekli bir sistemin binlerce saat boyunca bunu yapabileceğini gösteriyor. Hoffman yaptığı açıklamada, "Mars'a bir insan misyonunu desteklemek için, bilgisayarlar, uzay giysileri ve habitatlar gibi Dünya'dan birçok şey getirmeliyiz." Dedi. "Ama aptal yaşlı oksijen? Eğer götürebiliyorsan yarın git. Oyunun çok ilerisindesin."
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...