Amerika'nın dünya ekonomisindeki yeni, eski en iyi dostu Meksika ile tanışmaya ne dersiniz? İşte detaylar!
Dallas Federal Rezerv Bankası'ndan Luis Torres'in yeni bir gönderisine göre Meksika, 2023'ün ilk dört ayında iki ülke arasında geçen 263 milyar dolarlık malla Amerika'nın en büyük ticaret ortağı konumunu bir kez daha sağlamlaştırdı. Amerika'nın Kanada (%15,2) ve Çin'le (%12,0) olan ticaret toplamlarının hemen önünde ABD tarafından ihraç edilen ve ithal edilen tüm malların %15,4'ünü oluşturdu.
Dünya salgının zirvesinden uzaklaşırken dahi Meksika'nın son yirmi yıldır ABD ekonomisine daha fazla entegre olmak için harcamış olduğu Çin'den en üst sırayı alma yeteneği, 2020 yılında yaşanacak ekonomik kaosun nasıl olacağının açık bir işareti olarak değerlendirilebilir. Yaşanan durumlar da önümüzdeki yıllarda dünya dünya ekonomisini tanımlamaya devam edecek.
Dallas Fed'e göre, bu değişikliğin tohumları salgından önce atıldı. Eski Başkan Donald Trump'ın bazı Çin malları üzerindeki tarifeleri ve yaklaşık otuz yılın küçük bir güncellemesi olan ABD-Kanada-Meksika ticaret anlaşmasının imzalanmasıyla söz konusu durum yaşandı. Bu eski NAFTA anlaşması olarak anlaşılıyor. Ancak Torres, değişikliklerin aynı zamanda ülkelerin çok önemli mallar için tedarik zincirlerini hem fiziksel hem de politik olarak yakın olan ülkelere getirmeye çalıştıkları bir uygulama olan "yakın ısmarlama"ya doğru hızlandırılmış bir kaymayı işaret ettiğini belirtiyor.
İlginizi çekebilir: Foxconn Çip Üretimi İçin Gözü Hindistan’a Çevirdi
Meksika ve Büyüyen Ekonomisi Ses Getiriyor
Torres, "Yakın geçmişteki yakın mesafelere ilişkin veriler zayıf ve bunun kanıtları büyük ölçüde anekdot olsa da artan korumacılık ve ilgili sanayi politikası, daha az küresel ticaret, daha fazla bölgesel ticaret ve yakın çevre ve yeniden üretim (üretimi anavatanına geri döndürme) ile tutarlıdır" diye yazdı.
Ürünlerin Pasifik boyunca nakliye maliyetinin artması ve daha hızlı teslimat süreleri için tüketici talebi sayesinde pandemi sırasında ve salgın sırasında arttı. Bu durumların ikincisini "Amazon Prime Etkisi" olarak adlandıracağız. New York Times'tan Peter S. Goodman da bu yılın başlarında, Walmart gibi şirketlerin ABD ile Çin arasındaki siyasi gerilimler kızışırken ihtiyaçlarını karşılamanın yollarını giderek daha fazla evlerine yaklaştırdıklarını yazdı.
Tedarik zincirine odaklanan bir yatırım şirketi olan Murray Hill Group'un yönetici ortağı Michael Burns, Goodman'a "Bu küreselleşmeden uzaklaşmayla ilgili değil," dedi. "Bölgesel ağlara odaklanan küreselleşmenin bir sonraki aşaması."
Ekonomi ve Ticaret Alanındaki Gelişmeler
Shannon O'Neil'in yeni kitabı "Küreselleşme Efsanesi: Bölgeler Neden Önemlidir"de, küreselleşme yerine bölgeselleşme fikrini savunuyor ve üretimi eve daha yakın tutmanın Amerikalı işçilere yardımcı olacağını savundu. NPR'den Greg Rosalsky, O'Neil'in kitabına ilişkin incelemesinde tartışmayı şöyle özetledi:
"O'Neil, Meksika'dan yapılan ortalama ithalatın '%40 ABD yapımı' olduğunu yazıyor, bu da nihai ürüne giden parçaların %40'ının hala ABD'de üretildiği anlamına geliyor. Bu arada Kanada'dan yapılan ortalama ithalatın %25'i yapılıyor. "Çin'den gelen bir ürüne gelince? Bunun sadece %4'ü ABD'de yapıldı" diye yazıyor."
Yine de son aylarda Başkan Joe Biden, Şubat ayında bir Çin casus balonunun düşürülmesi de dahil olmak üzere son yıllarda çatlamanın arttığını gördükten sonra ABD-Çin ilişkisini iyileştirmeye çalıştı. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Haziran ayında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya geldi ve Hazine Bakanı Janet Yellen geçtiğimiz günlerde Çin'e 4 günlük bir ziyaret gerçekleştirdi.
Blinken ve Xi, Çin ile ABD arasındaki ilişkiyi istikrara kavuşturma sözü verdi. Bu arada Yellen, "haksız ekonomik uygulamalar" konusundaki endişelerini dile getirdi, ancak iki tarafın daha yakın çalışmasını umdu ve "dünya, her iki ülkenin de gelişmesi için yeterince büyük" dedi.
Parçalar sürekli hareket halindeyken, özellikle Çin'de, şimdilik bir şey açık: Meksika ile ABD arasındaki ticaret her zamanki kadar güçlü görünüyor ve büyümeye devam etmeli.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...