Meta, içerik oluşturucuların, yeni geliştirdiği Metaverse dünyası olan Horizon Worlds üzerinde para kazanmasına olanak tanıyacak birtakım yenilikler üzerinde çalışıyor. Horizon Worlds, firmanın kendi VR başlığı olan Quest üzerinde canlı bir şekilde hayatına devam ediyor. Platformun yakın zamana kadar ise cep telefonları ve oyun konsolları üzerinde çıkış yapması bekleniyor.
Söz konusu para kazanma yönteminin ise, sanal öğelerin satışı yoluyla gerçekleşeceği kesinleşti. Böylece Horizon içerik oluşturucuları, başkalarının keşfetmesi için oluşturdukları dünyalarda, sanal öğeler ve sanal efektler satarak gelir elde edebilecekler. Horizon Ürün Pazarlama Direktörü Meaghan Fitzgerald'a göre bu yeni yöntem, içerik oluşturucuların kullanıcılara, dünyalarının VIP bölümüne erişim biletinden tutun özel bir mücevher veya basketbol topuna kadar her türlü sanal öğeyi satabilmeleri anlamına geliyor.
Meta ayrıca, dünyalarını en ilgi çekici hale getirmeyi başaran içerik oluşturucularını ödüllendirmek adına, 10 milyon dolarlık bir fon da ayırdı. ABD'den Horizon'a bağlanan kullanıcılar, sanal dünyalarını ilgi çekici hale getirerek, bu fondan gelir de elde edebilecekler.
İlginizi Çekebilir: Meta'nın Sosyal VR Platformu Horizon 300 Bin Kullanıcıya Ulaştı
Meta, Satışlardan Yüzde 47,5 Pay Alacak
Meta'nın bu hamlesiyle birlikte, daha önce kullanıcıların kendi sanal öğelerini satmasına izin veren Roblox ve Rec Room gibi platformların izinden gittiği düşünülüyor. Özellikle Roblox olmak üzere bu yöntemi tercih eden pek çok platform, bu şekilde ciddi bir gelir elde ederek, kârlarına kâr katıyor. İçerik oluşturucularına ise Horizon üzerinden bir servet kazanmayı beklememeleri öğütleniyor. CNBC'ye yaptığı açıklamaya göre firma orizon Worlds'teki dijital varlık satışlarından, Meta Quest Store aracılığıyla yüzde 30 ve Horizon Worlds'ün kendisi aracılığıyla yüzde 17,5 olmak üzere toplam yüzde 47,5 kesinti alacağını onayladı.
The Verge'e konuşan Horizon Başkan Yardımcısı Vivek Sharma ise, bu oranın oldukça rekabetçi bir oran olduğunu düşündüklerini söyledi. Fakat birtakım otoriteler, bu oranın rekabetçi olmaktan biraz uzak olduğunu savunuyor. CNBC'ye NFT satış platformu OpenSea, platform üzerinden yapılan işlemlerde yalnızca yüzde 2,5'lik bir kesinti oranı uyguluyor. Ayrıca firma, bundan önce de Apple'ın yüzde 30'luk App Store kesintisi konusunda pek çok eleştirilerde bulunmuş ve mobilde içerik oluşturucularının daha fazla kazanması adına, komisyon oranını düşünmüştü.
Satış Yapmak İsteyen Kitle Komisyon Oranlarından Rahatsız
Meta ayrıca içerik oluşturucularına, yaptıkları satışların yanı sıra hedef odaklı bazı bonuslar da vadediyor. Vivek Sharma'nın aktardığına göre bu bonuslar üzerinden herhangi bir kesinti yapılmayacak ve bunlar tam olarak ödenecekler. Bu bonusların ise, oluşturulan dünyanın aldığı etkileşime göre belirleneceği iddia ediliyor. Fakat bu bonuslar içerik oluşturucularını tatmin etmek için yeterli düzeyde olmayabilir. Horizon Worlds üzerinde ürün satışı yapmak konusunda beklentileri olan kitle, Meta'nın açıkladığı bu komisyon oranından oldukça rahatsız görünüyor. Bu oran, bu oluşturucuların Horizon Worlds üzerinde iş yapmaları için şimdilik büyük bir engel gibi görünüyor. CNBC'nin aktardığına göre ise bir Twitter kullanıcısı konuyla ilgili; "Facebook NFT satışlarının yüzde 47,5'ini almak istiyorsa Gelir İdaresiyle konuşmalı. Çünkü bu kadar kesintiden sonra benim elimde bir şey kalmıyor" ifadelerini kullandı.
Ayrıca Horizon Worlds üzerinde satış yapan ve bonus alan içerik oluşturucularının, şirketin VR davranış politikasına ve Horizon Worlds için yasaklanmış içerik politikasına uymaları da isteniyor. Bu kurallara uymayan içerik oluşturucularının ise programdan çıkarılacağı söyleniyor.
İlginizi Çekebilir: Meta'nın Horizon Worlds Platformu Açılışını Yaptı
Horizon Worlds Ne Aşamada?
The Verge tarafından açıklanana göre Horizon Worlds henüz ilk aşamasında 300.000 kullanıcıya ulaşmayı başardı. Platform üzerinde 10.000'e yakın dünyanın oluşturulduğu ise yine Verge tarafından kamuoyunda duyuruldu. Meta, henüz plaftorm ile ilgili güncel bir veri paylaşmasa da, Vivek Sharma aracılığıyla Horizon Worlds'ün genişleme planları konusunda bilgi verdi. Sharma, Horizon Worlds'ün bu yılın sonlarına doğru cep telefonlarına girmesinin planlandığını ve oyun konsollarına girme konusunda ise henüz erken aşamada olunduğunu kaydetti.
Meta'nın ana gelir modeli reklam olmasına karşın, Horizon Worlds üzerinde bir reklam henüz bulunmuyor ( Wendy's tarafından oluşturulan "Wendyverse" dünyası hariç). Konu hakkında bir açıklama istendiğinde ise firma, şu an içerik oluşturucular için para kazanmaya odaklanıldığını, fakat reklamların da gelecekte keşfetmek isteyebilecekleri bir alan olabileceğini iddia ediyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...