Meta, geçtiğimiz gün yayınladığı bir blog yazısında, Messenger için bu yılın sonuna kadar varsayılan uçtan uca şifreleme özelliğini kullanıma sunmayı planladığını açıkladı.
Instagram, Facebook gibi popüler sosyal medya uygulamalarının çatı şirketi olan Meta, kullanıcı güvenliği konusunda önemli adımlar atmaya devam ediyor. Şirket, kısa süre içinde Messenger uygulamasının daha da güvenli hale gelmesi için uçtan uca şifreleme özelliği üzerinde çalışmalar yürüttüğünü duyurdu.
İlginizi Çekebilir: Meta, AudioCraft AI Aracını Yayınladı! İşte Detaylar
Meta, Güvenlik Özelliklerini Geliştirmeye Devam Ediyor
Şirket blogda, "Bugünden itibaren milyonlarca kişinin daha Messenger'daki sohbetleri, devam eden uçtan uca şifreleme (E2EE) testimizin bir parçası olarak daha güçlü şifreleme standartlarına yükseltilecek. Yıl sonuna kadar Messenger'da birebir arkadaşlar ve aile sohbetleri için varsayılan E2EE'yi başlatma yolunda ilerlemeye devam ediyoruz" açıklamasında bulundu.
Meta, bu taahhüdünü ilk kez bu ayın başında Fight for the Future'a gönderdiği ve dijital haklar grubu tarafından geçen yıl başlatılan şifreleme yanlısı bir kampanyaya yanıt olarak The Verge tarafından görüntülenen bir mektupta yeniden doğrulamış oldu. Mektupta, Meta'nın gizlilik sorumlusu yardımcısı Rob Sherman, ek katmanın eklenmesinin şu anda hem Messenger hem de Instagram sohbetlerinde test edildiğini söyledi. Messenger kullanıcıları zaten mesajları şifreleyebiliyor ancak varsayılan olarak açık olmadığından bu hizmeti tercih etmeleri gerekiyor.
Sherman, "Varsayılan uçtan uca şifrelememizi 2023'te Messenger'daki özel konuşmalar için ve kısa bir süre sonra Instagram için uygulamaya koyma kararlılığımızı sürdürüyoruz" diye yazdı. "Uçtan uca şifreleme, insanların mesajlarını korumak için bugün sahip olduğumuz en iyi teknolojidir. Bunu, insanların rakiplerimize kıyasla bizim ürünlerimizi kullanmayı tercih etmelerinin önemli bir nedeni olarak da görüyoruz."
“Uçtan Uca Şifreleme, İnsanların Mesajlarını Korumak İçin Bugün Sahip Olduğumuz En İyi Teknolojidir”
Büyük sosyal platformların varsayılan DM şifrelemesini uygulaması yönündeki baskı, Yüksek Mahkeme'nin geçen yaz Roe v. Wade davasını bozma kararının ardından geçen yıl arttı. Kararın tersine çevrilmesinden aylar sonra Nebraskalı bir genç ve annesi, polisin Meta'dan özel sohbet geçmişlerini alması üzerine yasa dışı baskı yapmakla suçlandı. Temmuz ayında genç, insan kalıntılarını gizlemekle ilgili ek suçlamaları kabul ettikten sonra 90 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Leila Nashashibi, Fight for, "Facebook Messenger'da varsayılan uçtan uca şifreleme eksikliğinin onun suç sayılmasında rol oynadığını bilerek kürtajı kendi kendine yaptığı için hapse atılan Nebraskalı gencin davasını izlerken kalbimiz kırıldı" dedi. Gelecek kampanyacısı salı günü yaptığı açıklamada şunları söyledi. "Şirketlerin bu hayati özelliği uygulamak için beklediği her gün, savunmasız kişilerin ciddi tehlikeye maruz kaldığı başka bir gündür."
Polis grupları, kolluk kuvvetlerinin suç faaliyetlerine ilişkin kanıt elde etmesinde yeni engeller yarattığı için platformların şifreli mesajları varsayılan olarak açmasına karşı çıktı. Federal mevzuat aynı zamanda endüstri çapında şifrelemenin benimsenmesini de tehdit etti. Sivil haklar grupları, Senatör Lindsey Graham'ın (R-SC) EARN IT Yasasının, çocukların cinsel istismarı materyalleri göndermek ve almak için kullanılabildiği ortaya çıktı. Bu yüzden platformların şifreleme hizmetleri sundukları için dava edilmesini kolaylaştırabileceğini savundu.
Sherman, Fight for the Future'a test aşamasının beklenenden uzun sürdüğünü söyledi. Ayrıca Meta'nın DM'leri uçtan uca şifrelenmiş trafiği yönetebilen sunuculara geçirmekte zorlandığını belirtti. Hizmet yayına girmeden önce bir dizi ürün özelliğini yeniden inşa etmesi gerektiğini yazdı.
Sherman, "Meta'nın, insanlara arkadaşlarıyla ve sevdikleriyle, başka hiç kimsenin konuşmalarını göremeyeceğinden emin oldukları, özel olarak iletişim kurma olanağı sağlamaya kararlı olduğunu yinelemek istedim" diye yazdı.
Messenger kullanıcıları, Ocak 2022'den itibaren DM'lerini şifrelemeyi seçebildi. Meta, Ağustos ayında varsayılan olarak açmayı test etmeye başladı ve o zamandan beri test etmeye devam ediyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...