Sektördeki en iyi sohbet robotunu üretme yarışı, Facebook'un ana firmasının şok edici yeni bir açıklama yapmasıyla devam ediyor. İşte haberimiz tam da bununla ilgili.
Meta, LLaMA adlı kendi AI dil modelini piyasaya sürdü. Ve bugün başı çeken viral chatbot'lara benzer şekilde çalışıyor. Ayrıca firma, OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT gibi sektördeki diğerlerinden daha iyi performans gösterme yeteneğine bile sahip olduğunu söylüyor.
Araç, normal bir chatbot'a çok benzeyen bir şekilde çalışma yeteneğine sahip. Bu, diğer AI sohbet robotlarının çalıştığı şekilde insan benzeri sohbetler oluşturabileceği anlamına geliyor. Ancak aynı zamanda Meta, liderliği ele alan diğer modellerden daha verimli bir şekilde nasıl çalıştığıyla övünüyor. Ayrıca, donanımla bağlantılı çok daha az gereksinim içerdiğini iddia ediyorlar.
İlginizi Çekebilir: Instagram, ‘Meta Verified’ İsimli Ücretli Abonelik Modelini Duyurdu!
Yeni AI Dil Modeli Hakkında Detaylar
Teknoloji devinin araştırmacılarından biri, LLaMA'nın boyutunun yaklaşık on kat daha küçük olabileceğinden, ancak pek çok farklı şekilde daha iyi performans gösterme yeteneğine sahip olduğundan bahsetti. Ancak, tüm bu harika iddialara rağmen, yalnızca araştırmacılara sunulmak üzere tasarlanmış.
Kendilerinden, ürünün en iyi araç haline gelmesine yardımcı olacak yapıcı eleştiriler de dahil olmak üzere, ürün hakkında daha fazla içgörü toplamak istiyorlar. Ancak o zaman Meta, bu sohbet robotlarının öne çıkmasına ve kitlelere fayda sağlamasına izin vermek istiyor.
Meta benzer şekilde, ChatGPT gibi araçlarda yaygın olarak görülen herhangi bir önyargı ve olgusal hata olasılığını ortadan kaldırmayı umuyor. Tek bir GPU üzerinde çalışmanın avantajı, dil modellerine erişimi daha da geliştirebileceği anlamına geliyor.
Şimdiye kadar göründüğü kadarıyla, işler kesinlikle umut verici görünüyor gibi. Ancak geçmişte Meta'nın bu tür sohbet botları konusundaki performansının çok iyi olmadığını belirtmeliyiz.
ChatGPT ve Microsoft'un yeni AI Bing araması için gördüğümüz türden bir heyecan ve popülerlik yaratamadılar. Yaklaşık 100 milyon kişi ChatGPT'yi kullanıyor ve henüz durduklarına dair bir işaret yok.
Bu nedenle, lansmandan önce her şeyin olabildiğince mükemmel olduğundan emin olmak için gerçekten biraz zaman ayırmayı istemesinin bir nedeni bu olabilir.
Öte yandan, Facebook'un ana şirketi, büyük dil modellerine erişmenin her zaman kolay olmadığını ve çoğu insanın büyük sınırlamalarla karşı karşıya kaldığını söylüyor. Çalışmak için sunuculara ihtiyaç duyuyorlar. Ve bu tür modellerin nasıl çalıştığını anlamak açısından erişim genellikle kısıtlanıyor.
Meta, AI dil modelinin dört farklı varyantta nasıl ortaya çıktığını ve çeşitli farklı parametrelerde çalıştığını detaylandırdı. Bu, şu anda popüler olan ChatGPT için gördüğümüzden çok daha küçük.
Meta, LLaMA'nın belirteç olarak adlandırdığı bazı daha fazla veri parçacığı üzerinde eğitim yapmasını sağlayarak daha büyük dil modellerinden daha iyi performans gösterebileceğini iddia ediyor.
Şimdiye kadar, eğitimlerini trilyonlarca jeton ve web'den gelen metinler üzerinde iyi bir şekilde yürüttüler. Bakalım ilerisi nasıl olacak?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...