Microsoft firmasının internet tarayıcısı Edge, geçen sene kullanıcılara sunulduğundan beridir oldukça hızlı bir gelişim gösterdi. Kısa sürede önemli bir kullanıcı sayısına ulaşan tarayıcının ivmesinde yeni gelen istatistiklere göre ise bir durgunluk gözlemlenebiliyor.
Microsoft Edge Kullanım Oranı İlk Kez Düştü
[caption id="attachment_6101" align="aligncenter" width="1920"]
Microsoft Edge tarayıcısının yakaladığı ivme sona erdi - Startup Teknoloji[/caption]
Statcounter tarafından dünya genelinde internet tarayıcılarının kullanım oranlarının sunulduğu verilere göre; Edge tarayıcısının aylık bazdaki pazar payı ilk kez bir düşüş yaşadı. Öyle ki Mart ayında %3.45 olan bu oran Nisan ayı için %3.39 olarak karşımıza çıkıyor. Böylelikle tarayıcının on dört ay boyunca arka arkaya yaşadığı büyüme ivmesinin sonuna gelinmiş oluyor.
Edge tarayıcısının geçen zaman içerisinde yakaladığı bu ivmeyle halihazırda piyasada belli bir yere sahip olan
Firefox tarayıcısını geride bırakması oldukça olası gözüküyordu. Şu anda pazar içerisinde %3.59'luk bir alan kaplayan Firefox'un geçtiğimiz on iki ay boyunca yavaş ancak istikrarlı bir düşüş göstermesi de bu düşünceyi güçlendirmişti. Ancak yeni gelen bu veriler bunun için biraz daha zaman olduğunu söylüyor.
Yeni Microsoft Edge
[caption id="attachment_6099" align="aligncenter" width="459"]
Microsoft Edge tarayıcısı Chromium ile gelmişti - Startup Teknoloji[/caption]
Söylediğimiz gibi Microsoft firması Edge'i geçen sene piyasaya sürmüştü. Diğer tarayıcısından farklı olarak
Chromium tabanlı sisteme geçiş yapan firma, tarayıcının ilk stabil sürümünü Ocak ayında kullanıcıyla buluşturdu. İlk birkaç ayda oldukça yavaş ama istikrarlı bir şekilde yükselirken, kazandığı ivmeyle birlikte yaza doğru ciddi bir büyüme gösterdi.
Yeni tarayıcıya geçen kesimde tabii ki pazarlama ve reklam çalışmalarının etkili olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu alanda Edge için sürekli getirilen yenilik ve geliştirmelerle birlikte oldukça üst seviyede bir tarayıcı deneyiminin sunulmasını asıl neden olarak göstermek mümkün.
Bu yeniliklerin içerisinde özellikle de
dikey sekmeler ve
sekme kaydırma işlevleri göze çarpıyor. Bunun dışında şifre oluşturmaya yarayan güvenli bir araç ve tarayıcıyla bir halde gelen
fiyat karşılaştırma aracı da kullanıcılar tarafından sevilen özellikler olarak karşımıza çıkıyorlar. Bunlara ek olarak sekmeler için uyku modu ve açılış desteği gibi tarayıcıya yakın zamanda gelen performans geliştirmelerini de saymamız lazım.
Windows 10 ile Birlikte Geliyor
[caption id="attachment_6098" align="alignnone" width="620"]
Artık Edge tarayıcı Windows 10 ile beraber geliyor- Startup Teknoloji[/caption]
Kısa bir süre önce gelen güncellemeyle birlikte Microsoft firması, yeni Edge tarayıcısının
Windows 10 ile varsayılan olarak kurulu halde geleceğini açıkladı. Dolayısıyla tarayıcının kurulu olduğu cihaz sayısı neredeyse sadece bir günde oldukça fazla artış gösterdi. Ancak tarayıcının kurulu olma oranının direkt olarak kullanım oranına dönüşmediğini gözlemek olası.
Çünkü her ne kadar Microsoft özellikle de tarayıcının ilk aylarında gördüğü performans ve gelişimden memnun olsa da; %64.47'lik pazar payına sahip Google Chrome ile karşılaştırıldığı zaman Edge'in payı hâlâ oldukça ufak. Yani Google'ın üçüncü parti çerezlere getirdiği alternatif
FLoC ile ilgili çıkan söylentilere rağmen Edge tarayıcısı o taraftan pek de fazla kullanıcı kazanamamış gibi duruyor.
Explorer ve Edge Legacy Etkisi
[caption id="attachment_6100" align="alignnone" width="800"]
Microsoft'un diğer tarayıcıları da ivmeye katkıda bulunmuştu - Startup Teknoloji[/caption]
Diğer taraftan bahsi geçen ivme artışında gördüğümüz duraksamada bir başka etki daha var ki, o da
Internet Explorer ve
Edge Legacy etkisi. Çünkü Microsoft tarafından denklemden çıkartılan bu iki tarayıcının kullanımında şahit olunan düşüş Edge tarayıcısının kullanım artışında oldukça etkiye sahip.
Örneğin son on iki ayda Internet Explorer pazar payı oranında %1.41'den %0.71'e geriledi. Diğer yandan Edge Legacy oranı ise %2.23 gibi nispeten iyi bir orandan %0.25'e kadar düştü. Dolayısıyla Microsoft'un bu taraftan elde edeceği potansiyel destek de azalmış durumda.
Yani Amerikan teknoloji devi eğer kendi hizmetinin kullanım oranını artırmak istiyorsa, şimdiye kadar yaptığı gibi sunduğu kullanıcı deneyimini her geçen gün iyileştirip kullanıcılara bir artı değer katmasının Edge tarayıcının geleceği açısından önem taşıdığını unutmaması gerek.
Türkiye'de Durum Nedir?
[caption id="attachment_6102" align="aligncenter" width="800"]
Microsoft Edge tarayıcısı ülkemizde genelden daha az kullanılıyor - Startup Teknoloji[/caption]
Sitenin
Türkiye özelinde
Nisan 2021 için sağladığı verilere konuşacak olursak durum genel hatlarıyla aynı olsa da bazı farklılıklar yok değil. Dünya genelinde
Google Chrome, Safari, Firefox, Edge, Samsung Internet ve
Opera sırasıyla %64.47, %18.69, %3.59, %3.39, %3.3 ve %2.22'lik oranlara sahipken; bu oranlar Türkiye özelinde biraz daha farklı.
Mesela Google Chrome ülkemizde %75.47 gibi oldukça yüksek bir pazar oranına sahip. Onu takip eden tarayıcı ise %10.56 ile Safari olurken, üçüncü ve dördüncü sıraları %6.46 oranlı Samsung Internet ve %2.39 oranlı Opera alıyor. Takipteki
Yandex Browser %1.47 ve Edge ise %1.37 oranlarıyla karşımıza çıkıyor. Firefox da bu alanda %1 civarında seyreden oranıyla Edge'in hemen arkasında.
Yani bu oranlara dayanarak; ülkemizde Chrome için genelden yüksek bir ilgi olmasının yanında, Microsoft Edge'in de Firefox'u geçtiğini söylemek mümkün.
Siz hangi tarayıcıyı tercih ediyorsunuz? Size göre tarayıcıların geliştirmesi gereken noktalar neler? Bu rekabetin geleceğini siz nasıl görüyorsunuz? Yorumlarınızı bırakmayı unutmayın.
Kaynak -
Techradar
Görseller - Actuelle Life - Dreamstime - Nintendo-Power - PCMag
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...