Eski Microsoft yöneticisi Yasser Elabd, Microsoft'un yurt dışında rüşvet için milyonlar harcadığını söyledi. İddia, cuma günü bilgi uçurma platformu Lioness'te yayınlanan bir makalede dile getirildi. Eski çalışanın ifadesine göre, sırf bu sebeple tahmini her yıl en az 200 milyon dolar rüşvet için kullanılıyor. Aynı zamanda Elabd, çalışanların, taşeronların ve devlet operatörlerinin düzenli olarak rüşvetle meşgul olduğu bir iş yerinde liderleri uyardıktan sonra işten çıkarıldığını iddia etti. Ayrıca, Microsoft içinde yöneticiler tarafından misilleme yapılmasına ve nihayetinde görevinden alınmasına neden olduğunu da söyledi.
Elabd konuyla ilgili açıklamasında, 1998 ile 2018 yılları arasında Microsoft için çalıştığını ifade etti. İş kapsamında Orta Doğu ve Afrika'da "uzun vadeli anlaşmaları güçlendirmek" için esasen bir ticari yatırım fonunu denetlediğini söylüyor. Ancak bir süre sonra, görünüşte vasıfsız ortaklara yapılan olağan dışı ödemelerden şüphelenmeye başladı. Ardından birkaç bağımsız denetimi inceledikten sonra, yaygın bir uygulamaya şahit oldu. Bölgedeki kuruluşlara büyük bir satış yaptıktan sonra, yalnızca tam navlun maliyeti ile indirimli ücret arasındaki fark için bir "indirim" yapılması söz konusuydu. Navlun, gemiler için alınan yük ücreti demektir. Yani alınıp satılacak ve anlaşma yapanlar arasında bölünecekti.
Yasser Elabd konu hakkındaki görüşlerini şu şekilde iletti;
İlginizi Çekebilir: Microsoft Rusya’da Ürün ve Hizmet Satışlarını Durdurdu
İddialara Microsoft’tan Cevap Geldi
Eski Microsoft yöneticisi, iddialarında bununla kalmayarak şirket için yurtdışında çalıştığı yirmi yıl boyunca tanık olduğu birkaç şüpheli işlemden de bahsetti. İddiasına göre bir denetimde Microsoft, Suudi İçişleri Bakanlığı'na ajansın kapısına asla ulaşmayan 13,6 milyon dolarlık bir indirim sağladı. 2015'te Nijeryalı bir yetkili ise, hükümetin "sahip olmadıkları donanımlar için" lisanslar için 5,5 milyon dolar ödediğinden şikayet ettiğini söyledi. Yine başka bir örnekte, Katar Eğitim Bakanlığının, kullanılmayan Microsoft Office ve Windows lisansları için yedi yıllık bir süre içinde 9,5 milyon dolar ödediğini söyledi. Daha sonra denetçiler tarafından incelendiğinde, o kurumdaki çalışanların bilgisayarlara erişiminin bile olmadığı tespit edildi.
İddialar karşısında Microsoft Başkan Yardımcısı ve uyumluluk ve etik genel danışman yardımcısı Becky Lenaburg, The Verge'e bir açıklamada bulundu. İşleri sorumlu bir şekilde yapmaya kararlı olduklarını dile getirdi ve her zaman herkesi yasaları, politikalarını ya da etik standartlarını ihlal edebilecek gördükleri her şeyi bildirmeye teşvik ettiklerini ifade etti. Özellikle yıllardır süregelen bu iddiaları daha önce araştırdıklarını ve her şekilde ele aldıklarına inandıklarını söyledi. Lenaburg, herhangi bir endişeyi gidermek için devlet kurumlarıyla iş birliği yaptıklarını da sözlerine ekledi.
İlginizi Çekebilir: Windows 12 ile İlgili Şok Edici Bir İddia Ortaya Atıldı
ABD Adalet Bakanlığı Davayı Üstlenmeyi Reddetti
Öte yandan ise Elabd, yöneticileri uyarma girişimlerinin, bir yönetici tarafından kendisine bağırılmasıyla sonuçlandığı söyledi. Yöneticinin belirli anlaşmalardan vazgeçildiğini ve bir yönetici tarafından, CEO Satya Nadella'yı dahil etmeye çalıştıktan sonra kendisini bırakmaya hazır olduğunu söylediği iddiasını sürdürdü.
İşine son verilmesinin ardından Elabd, belgelerini ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ve Adalet Bakanlığı'na taşıdığını söyledi. Elabd iddialarına bir yenisini daha ekleyerek Adalet Bakanlığı tarafından onların bu davayı üstlenmeyi reddettiğini belirtti. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ise protokolü uygulayarak, davayı kaynak yetersizliği nedeniyle bu ayın başlarında düşürdüğünü duyurmuştu.
Elabd, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna yaptığı şikayetinde iddia ettiği gibi, Microsoft’un Yurtdışı Yolsuzluk Faaliyetleri Yasasını ihlal ettiğini söyledi. Ek olarak bunu arsızca yapmaya devam ettiğini de sözleri arasında vurguladı. Yasalar karşısındaki herhangi bir yaptırım görmemesi karşısında sitem ederek “Neden yapmasın ki?” dedi. Çünkü Elabd’a göre iddialarının ve onlara sunduğu kanıtların araştırılmasının reddedilmesi Microsoft'a yeşil ışık yakmış oldu.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...