NPR tarafından yayınlanan bir raporda, birkaç bilim insanı müziğin insanları neden bu kadar büyülediğine dair görüşlerini paylaştı. Sebeplerini tam olarak kimse bilmiyor. Yani sonuçta müzik hala bir muamma! Ortaya atılan teoriler ise ilginçti.
İnsanların müzik dinlerken beyinlerini tarayan McGill Üniversitesi'nden sinir bilimci Daniel Levitin, '' Pek çok insanda bir merak ve korku duygusu uyandırıyor" ifadelerinde bulundu. İlginç çalışmanın detayları haberimizde!
İlginizi Çekebilir: Al Teknolojisinin Müzik Sektörüne Etkisi
Dopamin Salınımına ve Yalnızlıkla Baş Etmeye Yardımcı Oluyor
"Bazıları bizim için hala gizemli. Fakat zevk ve ödül deneyimiyle ilgili bazı sinir devreleri ve ağları hakkında konuşabiliriz." diye de belirtildi.
Ayrıca, müzik dinlemenin amigdala, ventral tegmental alan ve çekirdek akumbens'teki beyin devrelerini harekete geçirdiğini, susadığınızda ve bir içki içtiğinizde veya kendinizi sarhoş hissettiğinizde tetiklenen aynı alanların aynı olduğu ifade edildi.
''Beyindeki opioidlerin yanı sıra dopamin düzeylerini de modüle eder. Beyniniz opioidler yapar" diye de eklendi.
Hatta, melodinin ritmine göre beyindeki nöronları harekete geçirerek başkalarıyla bağlantıda hissetmenizi de sağlar.
Berkeley'deki California Üniversitesi'nden bir psikolog olan Dacher Keltner, NPR'ye ayrıca, "Bedenimizi değiştirme, bizim için engin ve gizemli olanı sembolize etme ve ardından bedenlerimizi hareket ettirme yolları, zihni bir merak durumuna doğru tetikliyor" diye açıkladı. Müziğin, insanların "zamanımızın salgını olan yalnızlıkla" baş etmesine yardımcı olabileceğini de kaydetti. Keltner, "Müzikle, bir topluluğun parçası olduğumuzu ve bunun sağlık ve esenlik üzerinde doğrudan etkisi olduğunu hissediyoruz" diye de ekledi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...