NASA, 2024 yılında sera gazı emisyonlarını izleme ve tespit etme konusunda olan çalışmalarını genişletti. Bu çalışmalar neticesinde, mevcut teknolojilere ek olarak yeni girişimleri de başlattı.
NASA’nın bu alandaki en önemli projelerinden birisi EMIT (Earth Surface Mineral Dust Source Investigation) misyonu büyük bir başarı elde etmeyi başardı.
EMIT Misyonu ve Metan Emisyonları
EMIT, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yerleştirilen bir görüntüleme spektrometresi olarak başlangıçta dünya yüzeyindeki toz minerallerini haritalamak amacıyla geliştirilmiş bir araç.
Bunanla birlikte EMIT, aynı zamanda metan gibi güçlü sera gazlarını tespit etme yeteneğine de sahip. 2022 yılında faaliyete geçen EMIT, bugüne kadar 750'den fazla emisyon kaynağı keşfetti. Bu kaynaklar arasında Orta Asya, Orta Doğu ve Amerika'nın güneybatısında yer alan süper yayıcılar var.
EMIT'in yüksek çözünürlüklü görüntüleme kapasitesi, sera gazı emisyonlarının hassas tespit edilmesine ve izlenmesini sağlıyor.
Karbon Dioksit Emisyonlarının Haritalanması
NASA'nın OCO-2 (Orbiting Carbon Observatory-2) uydusu, 100'den fazla ülkenin karbon dioksit emisyonlarını haritalayarak bu emisyonların atmosferdeki hareketini izliyor.
Bu çalışma, ormanların yok olması gibi insan kaynaklı faaliyetlerin karbon emisyonları üzerindeki etkisinin belirlenmesini sağlıyor.
OCO-2'nin sağladığı veriler, özellikle gelişmekte olan ülkelerde karbon emisyonlarının izlenmesi ve azaltılması açısından önemli bir kaynak oluşturuyor.
Elde edilen tüm bu veriler sayesinde küresel ısınmayı önlememiz için önümüz açılıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...