OLED; karbon filmiyle üretilen bir ekran teknolojisidir. Organic Light Emitting Diode kısaltması OLED; iki yarı iletkenin birleşerek oluşturduğu yapıdır. Diğer bir ifadeyle; çok sayıdaki organik ince film tabakasının bir araya gelmesinden oluşuyor. OLED’lerin içerisinden akım geçtiğinde ışık yayılır. Bu durum, OLED’lerin görüntü oluşturmasını sağlar.
LCD teknolojilerinde görüntü sadece beyaz arka plan ışığıyla oluşuyor. OLED teknolojisindeyse böyle bir durum söz konusu değildir. OLED’in içinden geçen akım direkt görüntü oluşturur. Bu özellik onu diğer LCD gibi teknolojilerden ayırıyor. OLED’lerin özelliklerinin gelişmiş olması kullanım alanını çok yaygınlaştırmıştır.
OLED Bileşenleri Nelerdir?
Yarı iletken özelliğe sahip olan OLED, 2-3 organik katmandan oluşuyor. OLED’in oluşturduğu bileşenleri şöyle sıralayabiliriz:
Anot
Cihaz üzerinden akım geçtiğinde pozitif yüklü oyuklar meydana gelmektedir. Bu oyuklar sayesinde negatif yüklü elektronların geçmesi sağlanır. Anot bileşeni şeffaf yapılıdır.
Katot
OLED’in türüne göre şeffaf olup olmaması değişiyor. Katot; cihazlara elektrik akımı temin edildiği zaman anota elektron enjekte ediyor.
Substrat
OLED’e alttan destek veren bileşendir.
İletken Tabaka
Anot bileşeninden elektron boşluğu nakil eder. Organik plastik moleküllerle dizayn edilen bileşendir. İletken tabakalar, polyanilineden yapılmaktadır.
Alt Tabaka
İnce metal, plastik ya da cam levhalardan alt tabaka oluşuyor. OLED’i taşıyan bileşen diyebiliriz. Alt tabaka, OLED'in ünitesini taşımakla görevli bir bileşendir.
Işık Yayan Tabaka
Polyfluorene gibi polimer türlerinin kullanıldığı tabakadır. OLED’in ışığı bu tabaka üzerinden üretilmektedir. Işık yayan tabaka; katot katmanından elektron temin eder. Işık yayan tabaka; organik plastik moleküllerden yapılmaktadır.
OLED Nasıl Çalışır?
OLED’lerin çalışma şekli; LED ile geleneksel diyotlarla benzerlik taşıyor. Yalnız bu teknoloji çalışırken; p-tipi ve n-tipi yarı iletken katmanlarını kullanmıyor. OLED'ler elektron üretebilmek adına organik moleküllerden yararlanırlar.
Basit düzenekten oluşan OLED’ler, farklı farklı altı katmandan meydana gelmiştir. Bu teknolojinin alt ve üst tarafı plastik ya da cam koruyucu katmanlardan oluşuyor.
OLED’lerin alt katmanı, alt tabaka; üst katmanıysa, conta şeklinde isimlendirilmektedir. Üst ve alt katman arasında katot ve anot yer almaktadır.
OLED Nasıl Işık Yayar?
OLED’in ışık yayması için şu adımlar takip edilmelidir;
OLED Çeşitleri Nelerdir?
Kullanım alanlarına göre OLED'lerde çeşitlere ayrılıyor. O çeşitleri şöyle sıralayabiliriz:
Aktif Matrisli OLED (AMOLED)
AMOLED türünde; organik moleküller, anot ve katot katmanları yer alıyor. AMOLED’in özeliği, az güç tüketmesidir. O yüzden büyük ekranlarda AMOLED çok verimli çalışır.
Pasif Matrisli OLED( PMOLED)
PMOLED; anot şeritleri, katot şeritleri ve organik katmanlardan oluşuyor. PMOLED yapımı çok basit olmasına rağmen diğer türlere göre harici devre için çok güç tüketmektedirler.
Beyaz OLED
İsminden de anlaşılacağı üzere OLED'in beyaz ışık yayan türüdür. Floresan ışıklarına kıyasla beyaz OLED’ler verimli ve parlak ışık yaymaktadırlar.
Şeffaf OLED
OLED'in bu türü; kanot, anot ve alt tabaka gibi şeffaf bileşenlerden oluşmuştur. Şeffaf OLED, ışığı ekranın her iki tarafına da geçiriyor.
Katlanabilir OLED
Katlanabilir OLED’lerin alt tabakaları; plastik ya da çok esnek yapıya sahip metalik folyolardan oluşmuştur. Katlanabilir OLED’ler hem hafif hem de dayanıklıdırlar.
En Çok Yayan OLED
En çok yayan OLED’lerin alt tabakaları; yansıtıcı ve opak şekilde tasarlanmıştır. En çok yayan OLED’ler, akıllı kartlarda genellikle kullanılıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...