Ağaç hastalıkları, bitkilere zarar verebilecek, sağlıklarına, dış görünümlerine zarar verebilecek ve en kötü durumlarda ölümleriyle bile sonuçlanabilecek geniş bir hastalık ve enfeksiyon kategorisidir. Bu hastalıklara mantarlar, bakteriler, virüsler ve hatta çevresel stres faktörleri neden olabiliyor. Yeni bir araştırmaya göre de dünya çapında artıyor.
ABD Orman Hizmetleri'nden peyzaj ekolojisti ve yeni çalışmanın yazarı, araştırma ekibinden Andrew Gougherty şu ifadeleri kullandı. "Kuzey Amerika'da, kestane yanıklığı nedeniyle geçen yüzyılda büyük bir ağaç olan kestaneyi etkili bir şekilde kaybettik. Sürekli olarak yeni hastalıkların ortaya çıkmasıyla birlikte diğer ağaçlar da önümüzdeki yıllarda benzer sonuçlarla karşı karşıya kalabilir.''
İlginizi Çekebilir: Yılın Paleontolojik Keşfi: Tritylodontid Fosilleri
İklim Değişikliği, Uzmanların Sürekli Ortaya Çıkan Hastalık Akışına Ayak Uyduramamasına Neden Oldu
Gougherty, düzinelerce ülkede yüzlerce ağaç türünü etkileyen 900'den fazla yeni hastalık raporunu inceledi. Son yıllarda da ağaç hastalıklarının görülme sıklığında keskin bir artış olduğunu keşfetti.
Ağaç hastalıkları sıklıkla, iyi ağaç yönetimi ve bazen de kimyasal tedavilerin uygulanması veya hastalıkların yayılmasını durdurmak için etkilenen ağaçların kaldırılması gibi bir dizi uygulama yoluyla önlenir ve yönetilir. Dünyanın dört bir yanındaki ağaç uzmanları da, genel ekosistemi korumak amacıyla ağaç hastalıklarının önlenmesinde çok önemli bir rol oynuyor. Ancak iklim değişikliği, uzmanların sürekli ortaya çıkan hastalık akışına ayak uyduramamasına neden oldu.
Doğal Kaynaklar'da orman patologu ve araştırma bilimcisi olan Tod Ramsfield ise şu ifadelerde bulundu. "İklim değişikliğiyle birlikte kuraklık gelir, kuraklık nedeniyle ağaçlar strese girer ve strese maruz kaldıklarında çevredeki patojenlere, hatta yerli patojenlere karşı daha duyarlı hale gelirler"
Bu koşullar aynı zamanda iklimin ısınmasıyla daha da zorlaşıyor. Daha yüksek sıcaklıklar, birçok patojenin büyüme mevsimini uzatarak onların daha uzun süre gelişmelerine olanak tanıyabilir. Daha sıcak ve daha nemli koşullar, bu patojenlerin büyümesi ve çoğalması için daha uygun ortamlar da yaratabilir. Bu durum daha ciddi ve sık hastalık salgınlarına neden olabilir.
Diğer ağaç ve bitki uzmanları da, insanların dünya çapında seyahat etmesinin aynı zamanda her zamankinden daha fazla bölgeye daha fazla hastalık getirdiğini söyleyerek bu görüşe ağırlık verdi. Çoğu zaman bu yeni hastalıklar, bir türü tamamen istila edene kadar fark edilemez. Bu da onların tedavi edilmesini daha da zorlaştırır.
Ancak Ramsfield, en büyük tehdidin daha önce hiç karşılaşılmamış hastalıklar olduğunu belirtti.
Gougherty, "İdeal bir dünyada, herhangi bir semptom gözlemlendikten hemen sonra patojenleri hızlı bir şekilde tanımlayabilir ve etkili yönetim stratejilerini uygulayabiliriz. Ancak bazen yeni haşere salgınlarının nedenini belirlemek (ister böceklerden ister patojenlerden kaynaklansın) yıllar alabilir. Zararlıların nasıl yayıldığını ve bulaştığını ya da diğer temel biyolojiyi en başından beri bilmemek, çoğu zaman yetişmeye çalıştığımız anlamına geliyor."
Bu arada, Gougherty'nin çalışması için belirtelim. NeoBiota dergisinde yayınlandı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...