Mühendisler, tarımsal atıklar ile otomotiv-inşaat endüstrisine malzeme üretmeye başladı. Peki, nasıl üretiliyor? İşte detaylar!
Araştırmacılar; tarımsal atıklardan endüstriyel malzemelerin oluşturulması için tasarlanan BARBARA Projesi sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Bu proje, Avrupa Komisyonu tarafından finanse ediliyor. Mısır nişastası, nar kabuğu, limon kabuğu, badem kabuklarından plastiklerin yerine kullanılabilecek biyopolimerler için katkı maddeleri üretiliyor.
Tarımsal Atıklar Plastiklerin Yerine Kullanılabilecek
Mühendisler tarafından mevcut plastiklerin yerine kullanılabilecek yeni malzemeler geliştirildi. Bu malzemeler; nar ve limon pigmentleri, limon aromaları, badem kabukları, nar biyomordantlarından oluşuyor. Belirttiğimiz tarımsal atıklar, 3D baskıya çok uygundur.
Tarım atıklar ile oluşturulan BARBARA Projesi için katılımcılar; atıklardan oluşan biyopolimerlerle arabaların kapı pervazını tasarladı. Ayrıca arabaların ön panel prototipi ve inşaat endüstrisinde kirişlerin bağlanması içinde formlar basıldı.
Araştırmada önemli sonuçlara ulaşıldı. Tarımsal atıkların plastiklere nazaran daha iyi estetik, termal ve mekanik özelliklere sahip olduğu anlaşıldı. Atıkların yardımıyla malzemelerin geleneksel özelliklerine hem aroma hem de renk katılabiliyor.
Uzmanlar BARBARA Projesi’nin aynı anda iki önemli problemi de çözeceğini belirtti. Çözülecek problemlerden ilki; tarımsal atıkların yeniden kullanılabileceğidir. İkinci çözümse; plastik atık miktarı azaltılabilecek.
İlginizi Çekebilir: DeFacto, Sürdürülebilir “Zeytin Derisi Koleksiyonu” Oluşturdu!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...