Dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 salgını kapsamında evde kalma dönemlerinde insanlar, dijital ortamlar ve sanal dünyalar yaratan servislerden fazlaca yaralanmaktadır. Salgın dönemi sürecince ekonomik acıdan yıpratıcı etkiler yaşansa da bazı alanlarda olumlu gelişmeler yaşanmıştır. Mobil uygulama ekosistemi ve mobil oyunlar ise bu olumlu gelişmelerden etkilenenler arasında yer almaktadır.
İnsanlar evde kal çağrısına uydukları dönemden itibaren %70 oyun indirme, %47 yeme-içme uygulamalarına yapılan girişlerde %73 oranında artmıştır.
Mobil Uygulama Nedir?
Teknolojinin artmasıyla beraber mobil cihazlara olan yönelim de artmıştır. Bilgi ve iletişimdeki yeni gelişmeler oldukça mobil uygulama çeşitliğinin kullanımında da bir artış söz konusudur. Akıllı telefonlar ve tabletler, mobil uygulamalar sayesinde daha verimli kullanım imkanları sunuyor. Ücretli ve ücretsiz olarak sunulan mobil uygulama alanları, her faaliyetin geleceğini yapılandırıyor.
İphone, İpad gibi cihazlar için Apple Store’dan, Android sistemlerinde kullanılabilecek cihazlar için Google Play Store’dan ve diğer mobil sistemler için kullanılabilecek cihazlar ise Windows ve BlackBerry App World gibi mağazalardan mobil uygulamalar elde ediniliyor.
Dijital teknolojinin baş döndürücü hızını yakalayabilmek için imkan sağlayan mobil uygulamalar her gün yeniliyor ve çeşitlenerek birçok girişimcilere ilham kaynağı oluyor. Tüketicilerin zamanlarının %50’ sini mobil uygulamalarda geçirmesi üzerine, işletmelerde yeni mobil uygulama alanları tasarlamaya yöneliyor. Mobil uygulama ve mobil oyun ekosistemin giderek artması birçok işletmeye gelir kaynağı olmaktadır.
Pandemi Döneminde En Popüler Uygulamalar
ZOOM
Dijital platformda konferans uygulaması olarak bilinen ZOOM uygulaması yılın en çok büyüyen ve kullanılan dijital platformlardan oldu.
2020 Ocak ayı dönemlerinde 200 bin kullanıcıya hizmet veren dijital uygulama yıl sonunda 21 milyonun üstünde kullanıcı kitlesine ulaştı.
SPOTİFY
Müzik platformu olan Spotify, pandemi başlangıcında 5 milyon kullanıcı sayısına sahipti ancak yıl sonuna doğru kasım ayında ise kullanıcı sayısı 17,4 milyona çıkmıştır.
NETFLİX
Karantina dönemlerinde, evde kal çağrısına uyulduğu zamanlarda dijital platformda en çok kazanan uygulamalardan birisi de Netflix’dir.
2020 Ocak ayının başında 4,7 milyon kullanıcı sayısı olan olan Netflix, kasım ayında 16,5 milyona ulaşmıştır.
E-DEVLET
Pandemi sürecinde evlerinde kalan insanlar, resmi işlerinin birçoğunu dijital platform uygulamasında yer alan e-devlet uygulamasından çözmeye başladı. Ocak ayında 14,8 milyon kullanıcısı olan e-devlet uygulaması kasım ayında 32,1 milyona ulaştı.
Pandemi ve Oyun Sektörü
Pandemi döneminde oyun sektörü 2020 yılında 179 milyon gelir getirmiştir. Pandemi dönemimden oyunlar eğlence, sosyalleşme, aileyle birlikte vakit geçirme ve bir nebze olsa da insanı rahatlamaya yardımcı olmuştur. Covid-19 döneminde fazla oyun oynayarak vakit geçirmemizin tek nedeni ise sosyalleşme ihtiyacımızı karşılamaktır. Pandemi döneminden en çok vakit geçirilen oyunlar ise Among Us ve Fall Guys’dır
Covid-19 öncesi insanlar arkadaşlarıyla kafelerde sosyalleşirken, şimdilerde ise mobil oyunlarda vakit geçirmek için bir araya geliyorlar. Mart ayından itibaren iş yerlerine gidemeyen çalışanlar ve okullarına gidemeyen öğrenciler dijital platformlarda hep bir araya gelmektedirler.
Pandemi sürecinde oyun oynayan kişi sayısında 2020 mart ayından ağustos dönemi süresince mobil oyun kullanıcısında % 300 artış olmuştur. 2020 yılında akıllı telefondan oyun oynama oranın % 69, bilgisayardan % 41, tabletten %21 artışlar olduğu görülüyor. Pandemi ile birlikte akıllı telefonlardan ve bilgisayarlardan oyun oynayan kişilerin sayısının artacağı tahmin ediliyor.
Pandemi nedeniyle dünya genelinde sosyal izolasyonun uygulanması ve insanların zamanlarının tümünü evde geçirmesiyle birlikte, mobil oyun oynama istediğinin arttığı görülüyor. İnsanlar oynadıkları oyunlardan zevk alma ya da bir duyguya dokunan oyunları oynamayı tercih ediyorlar.
Mobil Oyun Nedir?
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dijital platformlarda cep telefonlarında, tabletlerde ve bilgisayarlar üzerinden oynanan oyunlardır.
İlk mobil oyunumuz ise MT-2000’de bulunan bir tetris oyunudur. 1997’de Nokia’nın ''snake'' isimli oyunu, dünyanın birçok yerinde oynanan oyunlardan birisi olmuştur. Günümüzde oyunlara, uygulama mağazalarından ve mobil platformlardan ulaşılmaktadır.
Türkiye de Oyun Sektörü
Türkiye’de 800 milyon dolar seviyesinde yer eden oyun pazarı, 2020 yılının sonlarına doğru 1 milyon dolara çıkmasını bekleniliyor. Türkiye’de oyun pazarları gün geçtikçe artmaktadır. Covid-19 salgınıyla birlikte, Z ve Y kuşaklarının dijital platformlardaki oyunlara ilgisinin artığı görülmüştür. Pandemi ile birlikte, Türkiye’de oyun sektörünün ve oyun oynama sürelerinin %30 oranında arttığı görülmüştür.
2020 pandemi döneminde dokuz aylık bir döneminde oyun sektörünün hisse satışlarına 2 milyar dolarlık yatırımlar yapıldı. Türkiye, şu an dünyadaki mobil oyun pazarlarında 18’inci sırada yerini almaktadır.
Pandemi Döneminde En Çok İndirilen Oyun Uygulamaları
Wheel Smash, oyun oynayan kişilere kırmanın ve ezmenin verdiği hazzı sunuyor.
Wood Shop, ahşap oynamanın vermiş olduğu hazzı bir simülasyon oyununa çeviriyor.
Repair Master, bozulan cihazları yapmaya çalıştıran bir puzzle simülasyonu ile birleştiriyor.
2020 yılında Streaming platformları rekor kırdı. 2020 yılında pandemi döneminde oyun oynamaktan çok oyun videosu izlenildiği açıklandı.
Canlı olarak en çok izlenen oyunlar
En çok izlenen oyun kanalları
Pandemi sürecinde davranışlarımız, algılarımız değişkenlikler gösteriyor. Mobil uygulamalar dünyası ise bu zor dönemlerde daha fazla yansımalar getiriyor. Covid-19 pandemi süresince mobil uygulamalar, eğlenmemiz için bazen de gelişmeleri ve gündemi takip etmek için bir araç haline gelmiştir. Dolayısıyla teknolojinin sürekli geliştiği dönemlerde mobil uygulamalar ve mobil oyun sektörü evrilerek yeni hallere bürünecektir.
Kaynakça
https://www.mmaglobal.com/files/18._how_covid_-_19_is_affecting_the_mobile_and_digital_world_-
https://www.iyzico.com/blog/covid-19-doneminde-mobil-uygulamalar
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...