Evde kaldığımız bu günlerde kişisel gelişim oldukça önemli bir hal aldı. Bu noktada teknoloji, doğru kullanıldığında harika sonuçlar üretiyor! "Bilgi bombardımanından" sağ çıkıp milyarlarca "verinin" oluşturduğu bir yığın arasından doğru, güvenilir ve ispatlanmış olan "bilgileri" filtreleyebilirseniz kişisel gelişim adına çok daha sağlıklı bir adım atarsınız.
Bu yazımızda, koronavirüs günlerini, kendi evlerimizde hapsolduğumuz bu günleri nasıl değerlendirebileceğiniz; bu karantinadan, yenilenmiş ve kendini geliştirmiş bir insan olarak nasıl çıkabileceğiniz konusunda size yol göstermeye çalışacağız. Anlatacağımız eğitim ortamlarını birebir test ettim. (Bazılarını ise aktif biçimde kullanıyorum.)
Nereden Nereye...
Herkesçe malum olduğu üzere yakın geçmişte, kütüphanelerde ve kitaplarda yapılan araştırmalar; artık daha çok, web'in "dev kütüphanesinde" gerçekleştirilir oldu ve basılı kitaplar, tahtını e-kitaplara kaptırdı denebilir.
"Yaşam boyu öğrenme" mottosunun ve sosyal sorumluluk projelerinin geniş bir kesimde kabul görmesinin ardından, "ücretsiz veya çok cüzi ücretler karşılığında verilen sanal eğitimler" olgusu da hayatımızın odak noktasına yerleşti. Eğitimde bir "devrimin" tohumları atıldı ve bugün bu tohumlar filizleniyor desek yanlış olmaz. MOOC (Massive Open Online Course); yani "kitlesel çevrim içi açık kurs" kavramı da çoktandır gündemimizde...
Bilindiği gibi, internet ve bilişim teknolojileri bu denli yaygınlaşmamışken sanal değil; "gerçek" kurslara, "fiziken" gidilirdi. Bu kurslar genelde çok maliyetli olurdu. Şartlara ve konuya göre değişmekle beraber ortalama 6 ay- 1 sene civarı süren söz konusu eğitimlere belirli bir devamlılık zorunluluğu vardı (Tıpkı okullarda olduğu gibi...).
Yöneticiler nasıl bir plan, program öngördüyse ona uyulmak zorundaydı. "Şimdi meşgulüm, müsait olduğumda bu konuya çalışacağım" deme lüksü yoktu. Kişisel gelişim işte bu noktada Z kuşağı ile canlanıyor!
Z Kuşağının Gözünü Açtığı Dünya!
Geldiğimiz noktada dünya, "Z kuşağı"nın parmaklarının ucunda adeta!.. Buna paralel biçimde, eğitim olanakları da sınırsızlaştı. Tabii ki bu durumdan biz diğer kuşaklar da istifade ediyoruz. Yeni şeyler öğrenirken artık mekan ve zaman kısıtlarına göre davranma mecburiyeti ortadan kalktı. Bilgi sahibi olmanın keyfi; TV, tablet, laptop ve akıllı telefon gibi yepyeni ortamlarda deneyimlenebiliyor. Kişi, ders planını hayatının akışına uygun biçimde şekillendirebiliyor ve fırsat bulduğu herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde (örneğin bir yolculuk esnasında) bile öğrenciliğini sürdürebiliyor.
Hangi Platformlardan Yararlanabilirsiniz?
Google Dijital Atölye
Her gün onlarca "soru sorduğumuz" Google'ın eşsiz bilgeliğinden faydalanmamak olur mu? Kariyerinizi ya da işinizi geliştirmek, bunları yaparken size yardımcı olabilecek araçları keşfetmek, mülakat becerilerinizi geliştirmek, işletmenizi büyütmek ve benzeri hedefleriniz varsa Google Dijital Atölye tam size göre! 25 farklı eğitim programından oluşan bu sistem, "Dijital Pazarlamanın Temelleri" başlıklı kursta sertifikasyon da sağlıyor. Böylece kişisel gelişim adına birçok eğitimden yararlanabiliyorsunuz.
edx
Burada öğrencilerin seçebileceği iki ders türü var; "doğrulanmış" ve "doğrulanmamış" dersler. Doğrulanmamış dersler, ücretsiz olanlar. Açıkçası edx'i öven de var, yeren de... Genelde, olumsuz eleştirileri, pahalı olan kursları konusunda alıyor. Öte yandan, Harvard ve MIT başta olmak üzere; Columbia, Oxford, Berkeley ve benzeri üniversiteler ile Microsoft gibi uluslararası arenada ünlü olan pek çok önemli kurumun birikimlerinden yararlanma deneyimi sunuyor.
Gelecek Daha Net
Kişilik özelliklerinizi ölçüp kendinize uygun meslek hakkında aydınlanmanız için "Geleceğini Tasarla Modülü"nü de içeren sistem; Türkiye’deki gençlerin doğru eğitim, meslek ve hayat seçimleri yapmalarına katkıda bulunmayı vadediyor. Aynı zamanda, profesyonelleri de doğru adaylarla buluşturma imkanı sunuyor. İş dünyasından pek çok değerli ismin gönüllü olarak desteklediği platform, kullanıcılarına mentorluk hizmeti de veriyor. Kişisel gelişim, bilişim teknolojileri, iş hayatı; hatta depremle yaşamak gibi konularda ücretsiz eğitimler ve webinar (internet tabanlı seminer) kayıtlarını barındıran oluşum, "Gelecek Daha Net Gençlik Platformu, Sürdürülebilir Kalkınma İçin Yenilikçi Çözümler Derneği" adıyla faaliyetlerini sürdürüyor.
Geleceğini Tasarla
Microsoft ve Habitat Derneği ortaklığında hayata geçirilen bu proje; hedef tahtasına, dijital yetkinlikleri geliştirmeyi koyuyor. Doğru sunum tekniklerini edinme ve etkili bir özgeçmiş hazırlama becerilerini de kazandırmaya çalışıyor. Ufak ufak ve İngilizce videolar içeriyor; ancak yine de faydalı olabilir. Bazı dersler ise yazılı belgelerden oluşuyor.
Khan Academy
"Tek Bir Şeyi Bilmelisin: Her Şeyi Öğrenebilirsin!" sloganıyla yola çıkan Khan Academy; "Herkese, her yerde, dünya standartlarında, ücretsiz eğitim" ilkesini benimsiyor. İlkokuldan üniversiteye kadar her seviyedeki "öğrenciye" hitap ediyor. Videolar, alıştırmalar, yönlendirmeler, raporlar gibi unsurları bünyesinde topluyor. An itibarıyla, 11000'den fazlası Türkçe olmak üzere 13000'i aşkın videodan oluşuyor. Matematikten, fen bilimlerine; sosyal bilimlerden, sanata; ekonomi ve finanstan, eğitimde dijital dönüşüme geniş bir yelpazedeki bilgi hazinesini, kullanıcılarına altın tepside sunuyor.
Akademinin kurucusu Salman Amin Khan ise bir fenomen, ayrı bir yazı konusu...
Coursera
200'ün üzerinde, birinci sınıf üniversiteden ve şirketten sağlanan çevrim içi, ücretsiz ve ücretli eğitimler veren Coursera; işletme, bilgisayar ve veri bilimi, dil öğrenimi ve diğer alanlarda uzmanlaşmanızda mühim bir rol oynayacağa benziyor.
Udemy
Çeşitli bilim dalları, müzik, sağlık, kişisel gelişim, yaşam tarzı, pazarlama, işletmecilik, yazılım geliştirme ve benzeri dersleri içeren Udemy'yi de unutmamak lazım... 130.000 adetten fazla eğitim barındıran bu dev "okul", son derece kaliteli ve detaylı kursları, 40 TL gibi küçük miktarlardan başlayan fiyatlarla kullanıma sunuyor ve kullanıcılarına, indirimli ürünleriyle sık sık sürprizler yaşatıyor.
(Udemy ile ilgili daha detaylı bilgi için
tıklayınız
İstanbul İşletme Enstitüsü (Özel İstanbul Uzaktan Eğitim Kursu)
Resmi adıyla T.C MEB Özel İstanbul Uzaktan Eğitim Kursu olan ortam, 2020 yılında 1.585.721 kişiye eğitim verdiğini belirtiyor. Alanında uzman eğitmenlerle yoluna devam eden İİENSTİTÜ, ücretsiz veya 30 TL gibi rakamlardan başlayan bedellerle birçok yeni bilgi kazanmanıza fırsat veriyor. Sayfadaki "başarı hikayeleri" videolarını izlemenizi öneririz.
Tavsiye edebileceğimiz diğer bilgi kaynakları ise:
Open Culture Online Courses
General Assembly
Harvard Online Learning
Academic Earth
Bilgeis.net
Curious
Alison.com
Hepinize keyifli öğrenmeler!..
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...