Elektronik ticaretin kısaltması olan e-ticaret kavramı, tüketicinin istediği ürün ve hizmetleri online olarak almasına olanak sağlayan bir sistemdir. Son 10 yılda popülerliği artan e-ticaret, fiziksel mağazacılık kavramının zorluklarını aşarak bizlere 7/24 alışveriş imkanı sunmaktadır.
Üstelik çoğu işletme için geleneksel mağazacılığın getirdiği masrafları en aza indirgerken, tüketiciler içinse istedikleri ürüne, istedikleri zaman ve istedikleri yerden ulaşabilme imkanı da sağlamaktadır.
Neden E-Ticaret?
Büyük oranda büyüme gösteren e-ticaretin, kolaylıkları olduğu kadar zorlukları da bulunmaktadır. Ancak zorlukları, sağladığı imkanlara bakıldıktan sonra oldukça kabul edilebilir bir haldedir. Kısacası, e-ticaret bir yere bağlı kalma durumunu ortadan kaldırır yani internetin olduğu her yerde ürün/hizmet satabilir veya alabilirsiniz.
Sürekli olarak açık bulunan bir mağaza. İster alıcı olun ister satıcı, geleneksel firmacılık anlayışında olan “belli saatler” kavramı tamamen ortadan kaldırıyor ve her an açık kalarak ilgililerine büyük oranda fayda sağlıyor. Maliyet unsuru belki de en önemlisi. Geleneksel mağazanın getirdiği personel gideri, sabit giderler veya kira gibi bedelleri en aza indiren veya tamamen ortadan kaldırması ile hem satıcının pazar payını arttırmakta hem de maliyet düştüğü için tüketiciye fiyat avantajı sağlamaktadır.
Coğrafi bir sınır kesinlikle yok. Mağazanızı nerede açarsanız açın, tüketici size ne kadar uzak olursa olsun dilediğiniz bölge ve coğrafyaya ürün/hizmet satışı sağlayabilirsiniz. Aynı durum tüketiciler için de geçerli olmaktadır. Dünyanın her yerine bir tık uzaklıkta olmak, e-ticaretin en öne çıkan faydalarından sadece bir tanesidir.
Zorlukları Neler?
Peki ya, güçlükleri yok mu? Tabii ki de e-ticareti güçlü kılan yönler de bulunmaktadır. Bu
güçlüklere bakacak olursak akıllara ilk olarak güven gelecektir. Tüketici ödeme yaparken veya ürünün kalitesi hakkında size ne kadar güvenebilir? Global bir mağazadan bahsediyorsak bir diğer güçlük ise hiç şüphesiz rakip firmalar olacaktır.
Pazarda sizin gibi birçok e-ticaret mağazası olacak ve sağlıklı bir araştırma yapılmadan
girilecek olan bu ortam, beklentilerinizi karşılayamama riskini sizlere sunabilir.
Tüketicilerin ve mağaza sahiplerinin birbirlerini görmemesi de başlı başına bir problem
yaratabilir. Kalite beğenilemeyebilir, alınan ürün kolaylıkla iade edilebilir ya da daha başka birçok sebepten dolayı bu durum sizi zora sokabilir.
Ancak bilinmesi gerekiyor ki, bu güçlüklerin hiçbiri aşılmayacak güçlükler değildir ve gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra girilecek olan e-ticaret ortamı bu güçlüklere karşı en büyük dayanağınız olacaktır. Gidişata bakıldığında, zaten bu kavramın artık hayatımızın içinde olduğunu ve güçlüklerinden de korkulmaması gereken bir unsur olduğunu gözler önüne sermektedir.
Değişen koşullar ve artan internet kullanımı ile birlikte bu kavram hayatımızda daha çok yer edinirken, bazı durumlar e-ticareti hayatın vazgeçilmezi haline getirmiştir. Bunlardan biri de hiç şüphesiz Covid-19'un meydana getirdiği pandemi dönemi olmuştur.
E-ticaret kavramının neden bu dönemde daha çok arttığını ve hayatımızın vazgeçilmezi
olduğunu gelin daha detaylı olarak inceleyelim.
Covid-19 Döneminde E-Ticaret
2019 yılında başlayan ve etkileri kısa sürede tüm dünyayı saran Covid-19 ile birlikte, sağlık mücadelesi başlarken diğer yandan da hayatımızda değişen ve gelişen birçok gelişme oldu. Artan kısıtlamalar ve yer yer yapılan zorunlu karantinalar ile birlikte, evde kalma süresi artarken, insanlar iş ve eğitim başta olmak üzere diğer birçok konuda olduğu gibi alışverişte de online yolu tercih etmeye başladılar.
Evde geçirilen zaman arttıkça online alışverişe ve internette gezinmeye daha fazla vakit
bulan insanlar, gerekli olan tüm ihtiyaçlarını online olarak tedarik ederek, 2020 yılının ilk çeyreğinde e-ticaret hacminin artmasına ve artık online alışveriş dediğimiz kavramın alışkanlık haline gelmesine katkıda bulunmuştur.
E-ticaretin bu dönemde artmasının en güçlü sebepleri ise, evde kalan veya kalmak zorunda olan insanlar için vakit geçirecek bir platform oluştururken, zaman ve mekan kısıtlaması olmaksızın kolay ödeme seçeneği sunulması, online ortamdaki ürün çeşitliliği ve karşılaştırma imkanının sunulması, kampanyalardan daha kolay haberdar olunması gibi sebeplerdir. Aşağıdaki tabloda da görebileceğimiz gibi, covid19 salgını süresince e-ticaret kapasitesinde büyük sıçramalar meydana gelmiştir.
Bu dönemde değişen dünyaya ayak uyduran ve tüketicinin değişen davranışını ön görerek, e-ticaret hacmini arttıran, tüketiciye hitap eden online ortamlar yaratan işletmeler, covid19 döneminde satışlarında düşüş yaşamak yerine, satışlarını arttıran işletmeler olmuştur.
Tüm bunlardan anlaşılacağı üzere, e-ticaret kavramı yeni olmasına rağmen dinamik yapıya sahip bir kavramdır. İhtiyacı önceden ön görerek ve akıllıca stratejiler uygulayarak, e-ticaret kavramını en verimli şekilde kullanmamız mümkündür.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...