Türkçe çevirisi "Kişilik Kartı" anlamına gelen persona, "Analiz süreci" olarak da bilinmekte. Daha detaylı bir şekilde inceleyecek olursak eğer persona, yaptığınız bir girişimde veya pazarlamada hedef müşterilerinizin (buyer persona) genelleştirilmesi ve bu yönde yapılan düzenlemelere denir. Persona'yı doğru oluşturmadığınız taktirde, yanlış kişilere yanlış pazarlama yapar ve bunun sonucunda işinizin batmasına engel olamayabilirsiniz. Persona da asıl hedef pazarlamanın gücüdür.
Tam olarak bu yüzden, motivasyonunuz ve ürün kaliteniz ne kadar iyi olursa olsun, eğer iyi bir hedef kitle analiziniz yoksa iyi bir iş çıkarmanız oldukça zor olacaktır. Hedef kitle özelliklerini detaylı olarak tanımlamak, markanın ismi, kurumsal kimliğinin tasarlanması, kullanılacak olan sloganlar ve bunun gibi detaylar persona döngüsünün vazgeçilmez parçalarıdır. Persona'ya hayali karakter demek de doğru olacaktır çünkü pazarlayacağınız ürün veya hizmetle tam olarak hangi kesim ilgileniyor bunu doğru analiz edebilmeniz için, kafanızda hayali bir ideal müşteri taslağı oluşturmanız gerekiyor. Bu yüzden persona öncesi araştırma evresi de çok önemlidir.
İlginizi Çekebilir: En İyi CV Hazırlama Siteleri
Nasıl Oluşturulur?
Markanızda, kişisel bloğunuzda, ürün ticaretinizde oluşturacağınız persona sırasında izlenilen adımlar ve yapılan araştırmalar çok önemlidir. Araştırmaları detaylı ve dikkatli bir şekilde yapmazsanız eğer ortaya çıkan veriler sizin asıl hedef kitlenizi göstermez ve büyük ihtimalle başarısızlığa uğrarsınız. Bundan dolayı titiz bir çalışma bu işin püf noktasıdır diyebiliriz.
Persona oluşturmak için birçok sıralı adımlar vardır. İlk olarak, markanızın veya ürününüzün hitap ettiği hedef kitlenin coğrafi konumu, yaşı, gelir durumu, cinsiyet özellikleri, medeni halleri gibi demografik özellikleri belirlemeniz gerekmektedir. Sonraki adımda, hedef kitlenin asıl istekleri ve ihtiyaçlarını belirlemeniz çok önemlidir. Çünkü bu analizden sonra müşterilerinizin, nelerden hoşlanıp hoşlanmadıklarını daha iyi analiz edebilir ve bu sayede kaliteli bir pazarlama süreci geçirebilirsiniz.
Marka ve içerik stratejisine karar vermek; müşteri kitlesinin gözündeki kalitesini, değerini, güvenini arttıran çalışmalardan oluşur. Oluşturduğunuz stratejinin, markanın her yönüne temas edebiliyor olması, kullanıcıların istek ve önerilerine karşılık verebiliyor olması ve kendine has bir kültürü olması gerekmektedir. Yani markanın kurumsal kimliği ile müşteri personanızın son derece uyumlu olması çok önemlidir.
Demografik özellikleri belirlerken hedef kitlenin gelir durumu, ortalama maaş gibi ayrıntılarını bilmenin fiyatlandırma stratejisindeki yeri çok büyük. Müşterilerin alım gücüyle doğru orantılı olarak ürünlerinizde yapacağınız fiyatlandırmalar, satışınızı olumlu anlamda etkileyecektir.
Doğru ürün stratejileri belirlemek, her zaman değişkenlik gösteren bir bölümdür. Hedef kitlenin ihtiyaç durumu anlık değişebilir, talebin artması sonucu ürün yelpazenizi genişletmek isteyebilir ya da tam tersine daraltmak isteyebilirsiniz. Bu tür güncellemelerde mevcut müşterinizin devamlılığını koruyabilmek ve doğru ürün stratejisi belirlemek persona için oldukça önemlidir.
Bütün bu verileri doğru ve detaylı bir araştırma sonucunda elde ettikten sonra personanız hazır hale gelmekte. Unutmayın ki, persona müşteri istek ve şikayetlerine bağlantılı olarak değişkenlik gösterebilir ve güncellenme sıklığı değişebilir. Her sektörde, her konumda girişimciler aynı soruyu soruyor: “Müşterilerim ne istiyor?” Bu soruya doğru açılardan bakarak doğru cevaplar verildiğinde kusursuz bir ticaret ve pazarlama kaçınılmaz oluyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...