Plastic Move yerli bir girişimdir. Girişim nişasta bazlı tarımsal ve gıda atıklarından biyopolimer üretiyor. Bu üretilen biyolpolimer ile ambalaj, otomotiv ve beyaz eşya endüstrilerinde petrol bazlı plastik kullanımını azaltmayı hedefliyor.
Plastic Move iki kadın girişimci tarafından kurulan bir yerli biyoteknoloji girişimidir. Nişasta bazlı tarımsal ve gıda atıklarından üretilen biyopolimer ile ambalaj, otomotiv ve beyaz eşya endüstrilerinde petrol bazlı plastik kullanımını azaltan girişim ilk yatırım turunda toplamda 4.5 milyon dolar değerleme üzerinden ilk yatırımına ulaştığını bildirdi.
Plastic Move yatırım turuna Kerim Kotan liderlik etti. Ardından tura, İzel Levi Coşkun, Yalın Karadoğan, Korun Teknoloji Yatırımları AŞ, Duran Sarıkaya, Tuğrul Arıkan, Methi Bengisu, Cavit Oral, Özgür Ülkü, Kamil Sözen ve Orkun Ürkmez gibi isimler de katıldı.
Plastic Move temelinde patentlenebilir bir ileri dönüşüm hizmeti ve teknolojisi sunuyor. Bunu yaparken girişim termoplastik yapmak için gerekli olan petrolün beşte birini tarımsal ve gıda atıklarından elde edilen biyopolimer ile değiştiriyor.
İlginizi çekebilir: Tencent Destekli Microbiotica 67 Milyon Dolar Yatırım Aldı!
Üretilen bu biyopolimer ile birlikte çevre taahhütlerine ulaşabilmeleri konusunda markalar destekleniyor. Bunun ile birlikte de ambalaj üreten firmaların Yeşil Mütabakat regülasyonlarına uymalarına yardım ediyor.
Plastik pazarı toplamda 580 milyar dolar değere sahip bir pazar. Aynı zamanda Türkiye de Avrupa’daki en büyük plastik pazarlarından bir tanesi. Şirketler genelde plastik kullanımı ile alakalı 2025 ve 2030 hedefleri belirliyorlar. Şirketler bunları regülasyonların ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın dışında gerçekleştiriyor. Ancak tüm bunlara rağmen piyasada yeterince çözüm bulunmadığı için hedefler sürekli erteleniyor.
Plastic Move ve Arka Planı
Plastic Move da bu alanda geliştirmekte olduğu teknoloji ile biyopolimerlerin sanayide ve global hızlı tüketim şirketlerinde ilk kez kullanılmasına vesile olacak. Bu teknolojinin altyapısı ve temelleri ilk defa 2015 yılında Büşra Köksal tarafından atılmıştı. Bu atılım da 2019 yılında bir girişime dönüştü. Daha sonra 2020 yılında Merve Arıkan kurucu ortak olarak ekibe katıldı. Teknolojinin başarılı bir şekilde sanayiye entegre edilmesi ile birlikte de 2021 senesinde Türkiye’deki ambalaj sektörü devleri ile birçok validasyon gerçekleşti. Bu validasyonların gerçekleşmesinin ardından da girişim ilk yatırım turuna çıktı.
Plastic Move tarafından gerçekleştirilen ilk iş birliği Eyyap ve Sarten ile gerçekleştirildi. Unplass Packaging firması birlikte üretilen tek kullanımlık plastiklerin lasmanı 2021 yılının Eylül ayında plastik fuarında yapılmıştı. Girişim Türkiye’deki en büyük ambalaj şirketleri ile birlikte çalışıyor. Aynı zamanda girişim bu çalışmalar neticesinde bu yıl içerisinde farklı markalar ile günlük hayatımıza girecek. Aynı zamanda girişim Ameria ve Avrupa pazarlarına da girmeyi hedefliyor.
İlginizi çekebilir: Pony.ai 8,5 Milyar Dolar Değerlemeye Ulaştı
Plastic Move almış olduğu bu yatırım ile bazı geliştirmelerde bulunacak. Girişim İstanbul’daki 1000 metrekarelik bir alanda toplamda 300 ton kapasiteli bir tesis kuraca. Bu tesis ile birlikte ürünler daha da ticarileşecek. Tesisin Haziran ayında tamamlanması bekleniyor. Tesis tamamlanınca Plastic Move yaz aylarında seri üretime başlayacak. Girişim tüm bunlar ile birlikte başka sektörler için AR-Ge çalışmaları da yürütüyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...