Önceki yazımda belirttiğim gibi, markalaşma ve güçlü pazarlama için gerekli adımları Startup Teknolojideki bu yazı dizisinde anlatmaya, sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
İlginizi Çekebilir: Yazılım Ekosistemi ile Sadece Türkiye’yi Değil, Dünyayı Dönüştürme Gücüne Sahip Olabiliriz
Bu Haftaki Konumuz: Rakiplerin Sırrını Çözmek!
Bir şirketin, bir girişimin hatta bir kişinin en büyük gelişim kaynağı rakipleridir, rakipleri ile rekabetidir.
Rakip araştırmasının farklı farklı yöntemleri var. Genellikle sektörlerde yapılan çalışmalar fiziki değerleri üzerinden yapılır. Ürün kalitesi nasıl, nasıl bir tasarımla ürünü sunuyor, ne kadar kazanıyor gibi. Ben size pazarlama ve iletişim açısından yöntemleri anlatmaya çalışacağım.
Öncelikle, çalışmalarımızda markaları insanlara benzetmeye, bir insan gibi karakterlerini oluşturmaya çalıştığımızı tekrar hatırlatayım. Markalar, aynı bir insan gibi kıyafetleri olan, belli renkleri seven, belli bir tarzı olan, belli bir sesi ve yaklaşımı olan yapılardır. Markalar konuşur, anlatır, sevdikleri ile bir araya gelir, dertlerini döker, onları mutlu eder.
İşte kendi şirketimize ve rakiplere de bu gözle bakabilmek, iletişim tarafındaki konseptlerini anlayabilmek, zayıf ve güçlü yönlerini değerlendirebilmek için belli başlı iletişim kanallarına, oradaki dillerine, görsellerine, renk kullanımlarına bakarız.
Aşağıda, iletişim ve marka stratejisi açısından gerekli bir rakip analizin 5 ana maddesini anlatmak isterim
1- Youtube kanalı: Günümüz iletişim dünyasında youtube’ta videoları olmayan markaların tekrar kendilerini sorgulaması gerekir. Toplantılar ve görseller dolu iletişimde anlatamadığınız, oluşturamadığınız algıyı bir videoyu binlerce, milyonlarca kez izleterek yaratabilirsiniz. İşte, bir markayı en iyi tanıma yollarından biri, youtube kanalındaki en çok izlenen videolarına bakmaktır. Orada 1 dakika, 30 saniye ve 5 dakikalık reklam ve imaj videolarında kullandığı kelimeler; yaklaşımlar rakip markanın değerleri ve stratejisi anlamında birçok ipucu verir. Bu videolar, haftalarda düşünülen strateji ve yaklaşımların kısa sürelere sıkıştırılmış önemli özetleri gibidir.
2- Web Sitesi : Günümüz dijital dünyasında rakip markaları detaylı incelemek çok daha kolaydır. Web Sitesi, özellikle de “hakkında” kısmında kendi ve hikayesiyle ilgili bilgiler; misyon ve vizyonu o rakibin yaklaşımını çözmek adına önemli noktalardır. Ürünlerinin detayları, onları nasıl anlattığı rakip araştırması çıktıları açısından önemlidir.
3-Sosyal medya : Sosyal medya konusu ilk çıktığında; “tamam ya biz de sosyal medyada” bulunalım noktasından markaların ana iletişim; yani konuştukları, sohbet ettikleri, hatta ana algılarını şekillendirdikleri dijital markalama kanallarıdır. Buradaki içeriklerin, özellikle çok etkileşim almış içeriklerinin detaylı incelenmesi, tüm postlarındaki dil ve renk yaklaşımını anlamak önemlidir. Marka demek, bir standart kurmayı da gerektirir. Beş benzemez postlar koymak yerine, bu konuda stratejik ve bir konsepti olan markalar güçlüdür.
4-Haberler : Markaların basında çıkan haberlerini detaylı okumak, alt başlıkları ve söylemleri incelemek de rakibin pazara nasıl yaklaştığını; kendini nasıl konumlandırdığını gösteren çok önemli veri kaynaklarıdır. Haberler, kendini bir ürünle mi, bir konseptle mi, bir duyguyla mı ifade ediyor; bir varoluş sebebi var mı, hedeflerini nasıl belirliyor konularında ciddi bilgi alma imkanı sağlar. Çünkü hazırlanan basın bülteni ve röportajlar da kaliteli zaman harcanarak ve strateji içeren dökümanlardır. Özellikle CEO’nun ifadelerini okumak önemlidir.
5-Şikayet ve Değerlendirme Platformları : Bu, özellikle de rakibin zayıf yanlarını görmek için gerekli araştırmadır. Sikayetvar.com , eksisozluk, donanımhaber gibi platformlarda marka hakkında yazılan yorumlar, şikayetler rakibin karşısına nasıl geçmeniz, neler geliştirmeniz gerektiğine dair inanılmaz veriler sunarlar.
Rakip analizi bir sefer değil, sürekli takip edilmesi, raporlanması ve üzerine her hafta yapılacak periyodik toplantılarda yeni fikir ve projelerin çıkarılması gereken bir konu. Genelde yapılan hata, rakipleri görmezden gelmek, araştırmayı sadece fiziki konulara, ürün ve servislere odaklanarak yapmak. Ama bu yazıda da belirttiğim gibi, rakip markaları bir insan gibi görüp, nasıl konuştuğunu, nasıl davrandığını anlamak, buna göre iletişim stratejileri geliştirmek olmazsa olmaz, çünkü rekabet bir markanın en önemli gelişme kaynağıdır.
Markalarınızı güçlendirme yolculuğunda başarılar dilerim, unutmayın Türkiye’de Gelecek Markalarıyla Gelecek!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...