Regent, The Capital ve Amerika’nın en büyük bölgesel havayolu şirketi Mesa’dan alacağı yatırımla elektrikli deniz uçağı üretecek. Gelin detaylara birlikte bakalım.
Yeni Yatırım Sayesinde Bölgesel Havacılık Canlanacak
Regent ismi, Regional Electric Ground Effect Naval Transport (Bölgesel Elektrikli Yer Etkili Deniz Taşımacılığı) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor. Adından da anlaşıldığı üzere bu girişimin amacı bölgesel havacılığa yeni bir soluk getirmek. Bunu da elektrikli ve yer etkisiyle uçan araçlarla yapmayı planlıyor. Elektrikli deniz kanatları diye de tanımlayabileceğimiz bu araçlar saatte 290 kilometre hızla su üzerinde alçaktan uçuyor.
Mesa Air Group CEO’su Jonathan Ornstein, bu yenilikçi araçlardan 200 adet almayı planladığını açıkladı. Elektrikli deniz araçları devreye alındığında Mesa’nın hali hazırdaki uçakları tarafından hizmet verilen rotalar çeşitlenebilecek. Böylece kıyılarda yeni şehirden şehre doğrudan uçuş rotaları oluşturabilecek.
Regent bu hedefe ulaşmak için hemen çalışmaya başlıyor. 2022 yılı içinde Florida Tampa’da su üzerinde prototipler üretilip test uçuşları gerçekleştirilecek. Bugün için 20 tam zamanlı çalışanı bulunan şirket aldığı yatırımı yeni işe alımlar için kullanarak ekibini büyütmeyi amaçlıyor.
Regent Elektrikli Deniz Uçaklarının Özellikleri
Regent deniz uçaklarıyla 12 kişi yolculuk edebilecek. Misafirlerini havaalanı yerine bir limandan alacak olan elektrikli deniz aracı, sabit kanatlı tasarımı sayesinde düşük hızda deniz yüzeyinden kalkabilecek.
Regent’in elektrikli deniz kanatları havaalanlarının yetersiz olduğu veya bulunmadığı yerlerde faaliyet gösterebilecek. Diğer önemli bir avantajı ise bu platformlar herhangi bir doğal afet olduğunda altyapının zarar gördüğü adalara ve kıyı kentlerine de kolayca ulaşabilecekler. Helikopterlerin aksine elektrikli yer etkili deniz araçları çok alçaktan uçtukları için sis ve benzeri hava olaylarından daha az etkilenirler. Bu sayede helikopterlerin uçamadıkları yerlere kolaylıkla gidebilecekler. Bu avantajı dikkate alan Regent, acil durumlarda tıbbi nakil için de bir model geliştiriyor.
Regent’in tasarladığı araçlar ABD’de teknik olarak uçak kategorisine girmiyor. Bu araçlar yer etkili tekne olarak sınıflandırılıyor. Böyle olunca da havacılık mevzuatına bağlı olmadan görev yapabiliyor. Son zamanlarda pilot olmak için gerekli asgari uçuş tecrübesi 1500 saate çıkarıldı. Yükselen uçuş saati gereksinimi nedeniyle pilot sıkıntı bulunmakta. Mesa Havayolları, bu yazımızda konu olan elektrikli deniz kanatlarını kullanarak pilot sıkıntını da azaltmayı hedefliyor.
Bir zamanlar İstanbul – Bursa arasında deniz uçaklarıyla yapılan seferler yetersiz karlılık nedeniyle durdurulmuştu. Elektrikli deniz araçlarının maliyet avantajı da getireceği dikkate alınırsa bu rota ileride yeniden canlanabilir mi? Değerli yorumlarınızı bizlerle paylaşır mısınız?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...