Röportaj serimize hız kesmeden devam ediyoruz. Bugün sizlere Revo Capital Genel Müdürü Cenk Bayrakdar ile yaptığımız röportajı paylaşacağız. Lafı daha fazla uzatmadan röportajımıza geçelim. Keyifli okumalar!
İlginizi Çekebilir: Yemeksepeti Kurucusu Nevzat Aydın ile Röportaj Yaptık!
Cenk Bayrakdar Kimdir?
Profesyonel iş hayatıma 1994’te Arçelik’te başladım ve Bilgi Sistem Yöneticiliği ve sonrası Üretim Takımı Liderliği pozisyonlarını aldıktan sonra, 2001- 2002 yılları arasında Corbuss’da İş Geliştirme Koordinatörü olarak ve 2002 - 2006 yıllarında Turkcell’de İçerik Servisleri ve İş Ortakları Bölüm Başkanı olarak görev yaptım. 2006 yılında atandığım Bilgi ve İletişim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcılığı görevim sırasında Turkcell’in BİT altyapı yatırımlarında müşteri odaklı kapsamlı bir dönüşümü yürüterek, 30 milyonu aşkın Turkcell kullanıcısına hizmet eden kapsamlı altyapı projelerini başarı ile hayata geçirdik. Turkcell’deki görevim kapsamında, 400 yazılım mühendisine istihdam oluşturarak lider Ar-Ge merkezi Turkcell Teknoloji’yi kurduk. Turkcell’deki başarılı servis ve ürünleri bölgedeki diğer operatörlere ihraç ettik.
Turkcell bünyesinde Ürün ve Servis Yönetimi Genel Müdür Yardımcılığı ve Yeni Teknoloji İşleri Genel Müdür Yardımcılığı görevimde ise Türkiye’nin ilk operatör markalı akıllı telefon serisi Turkcell T serisi telefonları piyasaya sürerek dönemin en çok satan akıllı telefonu yapma başarısını gösterdik. Mobil Cüzdan gibi dünyada ilk sayılan katma değerli servislerin yanı sıra, Turkcell TV, Mobil Pazarlama, Makineden Makineye İletişim Platformu, Telco 2.0 Platformunu kurduk. Turkcell Teknoloji Ortağı Programı’nı kurarak, 300’den fazla orta ölçekli teknoloji şirketine iş imkânları oluşturduk ve 250 Milyon$ dan fazla gelir oluşturan yenilikçi bir ekosistem kurduk.
Kurucu ortaklarım ile 2013 yılında girişim sermayesi fonu Revo Capital'i kurmak için yola çıktığımızda, her zaman inandığımız Türkiye’nin potansiyelini hem küresel kalkınma finans kuruluşlarına hem de iş insanlarına anlatarak 26 yatırımcıdan aldığımız fon ile 66 milyon dolarlık ilk fonumuzu kurduk. İlk fonumuzun başarılı yatırım ve exitleri sayesinde ikinci fonumuz talep fazlası ile 2020 de 90m€ olarak kuruldu. Yatırımcılarımız arasında EIF, IFC, EBRD ve DEG gibi en önde gelen DFI lar bulunmaktadır.
Öğrenimine gelince; Robert Kolej’den mezun olduktan sonra lisans öğrenimimi ITÜ Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde, yüksek lisans öğrenimini ise ABD’de bulunan Texas A&M Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde tamamladım.
Revo Capital’de Çalışma Dinamikleri Nasıl İşliyor?
Birinci fonumuz ile 2013 yılında 66 milyon dolar ile yatırımlara başladık ve 20 erken aşama teknoloji girişimine yatırım yaptık. Yatırım yaptığımız girişimlerin kendi dikeylerinde lider konuma gelmelerine destek olduk. 2020 yılında kurduğumuz 90 milyon Euro büyüklüğündeki ikinci fonumuz ile de 2 yıl içerisinde 11 girişime yaklaşık 40 milyon Euro yatırım gerçekleştirdik. 2023’te 5 yeni yatırım yapmayı planlıyoruz.
10 yıl süresi olan fonlarımızın ilk 5 yılı içerisinde yaklaşık 20 şirkete yatırım yaptıktan sonraki 5 yılda da yatırımları büyütmeye ve büyüme potansiyelini gerçekleştirmeye ve sonunda da exite odaklanıyoruz. Bu strateji ile yatırım yaptığımız 31 şirketin 11’inden tamamen çıkış gerçekleştirdik. Bunlardan bazılarına örnek vermek gerekirse, e-dönüşüm girişimi Foriba’nın küresel finans, vergi yazılımları ve raporlama çözümleri sunan Sovos tarafından satın alındı ve KOBİ’lere ön muhasebe çözümleri sunan finansal teknoloji girişimi Paraşüt, Turkven’in portföyünde bulunan yazılım şirketi Mikro-Zirve tarafından satın alındı.
Yatırım yaparken girişimleri üç temelde değerlendiriyoruz: ekip, ürün ve pazar. Ayrıca yatırımlarımızı küresel bir mercekle analiz ediyoruz. Şu anda 20 aktif yatırımı olan bir portföyümüz var. Girişimlerimiz, teknolojinin en hızlı büyüyen sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Finansal teknoloji alanında girişimlerimiz; midas, Param, Kredim, Bumper, Yazara, TransferGo ve PayCore, sağlık teknolojileri sektöründe Massive Bio ve Vivoo, KOBI ve kurumlara bulut çözümler sunan ikas, Builder.ai, Akinon ve V-Count ve arttırılmış gerçeklik alanında faaliyet gösteren CY Vision.
Portföy şirketlerimizden Getir’in değeri 10 milyar dolardan fazla. 2023 yılında 2 portföy şirketimizin değerinin 1 milyar doları geçmesini bekliyoruz.
İkinci fonumuzla devam ettirdiğimiz başarımızın sırrı, yatırım yaptıktan sonra girişimcilerimiz ve şirketlerimizle başarılı olmalarına yardımcı olmak için aktif olarak çalışmamız. Şirketlerimizin büyümelerini hızlandırmak için iş geliştirme, pazarlama, işe alım ve finans konularında destek olmanın yanı sıra, küresel ağımız aracılığıyla yeni ülkelere açılmalarına destek oluyoruz ve yatırımcılar ile tanıştırıyoruz.
Revo Capital CEO’su Olarak, Önümüzdeki Dönem Hedefleriniz Neler?
Türkiye ve Avrupa’nın önde gelen girişimci, yatırımcı ve iş dünyasının kanaat önderlerini 9-10 Kasım’da Istanbul’da 3üncü Revo Capital Building Bridges etkinliği ile bir araya getirdik. Türkiye’den 320 ve Avrupa’dan 80 katılımcı olmak üzere 400 konuğu ağırladık. Girişimcilik ekosisteminin yüz yüze buluştuğu, iç görülerin paylaşıldığı, iş stratejilerini tartışıp teknoloji endüstrisini ileriye taşıyan küresel eğilimlerin belirlendiği zirvede, Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin olgunlaşması ana başlıklar arasında yer aldı. Bunun en önemli göstergelerinden biri 2020'den önce Türkiye'de değeri 1 milyar doları aşan girişim yokken bugün 6 girişimin “unicorn” konumunda olması.
Türkiye'nin girişimcilik ve yatırım ekosistemine ışık tutma hedefimiz doğrultusunda, 2023’te Türk girişimlerimizin yurtdışına ihraç ettiği teknolojinin artmasına destek olmak için yabancı yatırımcılar ile ABD ve Avrupa’da bir araya geleceğiz. Bu görüşmelerimizin ilk bacağını teknoloji dünyası için yılın en önemli etkinliklerinden olan Consumer Electronics Show’da (CES) gerçekleştireceğiz. Yatırım stratejimiz doğrultusunda da İstanbul, Ankara ve İzmir merkezli girişimler ve girişimciler ile tanışma görüşmeleri gerçekleştireceğiz.
Kurucusu Olduğunuz İş Dünyasının Güçlü Şirketlerinden Birisinde 10 Senedir Aktif Olarak Görev Alıyorsunuz. Bu İş Dünyasında Var Olmak İsteyen Birçok Kişinin Hayalidir Mutlaka. Bu Konuda Verebileceğiniz Tavsiyeler Nelerdir?
Öncelikle kişisel hedefleriniz ve kariyerinizin sizi hazırladığı noktanın arasında paralellik olması benim hayatımda çok önemli bir rol oynadı. Yıllar boyu Turkcell bünyesinde iş ortaklıkları ve ürün/servis dünyasının yol haritasını çizmek innovasyon ve girişim dünyasına beni hazırladı diyebilirim. Üstelik 2000 den fazla ürün lanse etmiş ve yönetmiş biri olarak bu tecrübenin, VC dünyasında diğer meslektaşlarıma göre de önemli bir deneyim farkı getirdiğine inanıyorum.
Bir başka önemli faktöründe risk almaya açık olmak olduğunu düşünüyorum. Ben Turkcell’de Yeni Teknoloji Hizmetlerinden sorumlu GMY iken bir çok insana göre Türkiye’deki en güçlü pozisyonlardan birindeydim, bir ay içinde ayrıldığımda herkes çok şaşırmıştı. Herkes bana birkaç yıl sonra pişmansın diye sorduklarında cevabım; çok pişmanım 3 yıl daha önce yapmalıymışım olmuştu. Kariyer hayatınızın sizi nereye hazırladığını ve güçlü yönlerinizi çok iyi bilmeniz gerekiyor. Durum böyle olduğunda risk almaktan korkmayın.
Üçüncü bir konuda mutlaka başarılı gördüğünüz insanları çevrenizde biriktirin. İleride sizi başarılı kılacak en önemli unsur yüksek kaliteli bir ekipten geçiyor. Başarılı liderler en iyileri bir araya getirebilen kişilerdir diye düşünüyorum.
Teknoloji girişimlerine heves duyanlar için de bazı istatistikler paylaşmak isterim. Girişimlere yapılan risk sermayesi finansmanında agresif bir artış gördükten sonra, bu seviyeler 2022 yılında %25 oranında düşüş gösterdi. Ancak bu, yatırımcıların girişimlere yatırım yapmaktan geri adım atmaya başladığı anlamına gelmiyor. Yatırımcılar şu anda daha seçici bir yaklaşım benimserken, finansman hala 2020'dekinden önemli ölçüde yüksek. Tüm işaretler, 2023'ün yatırım için önemli bir dönem olacağını gösteriyor. Yatırımcıların püf noktası, en önemli getirileri elde etmek için fonlarını nereye yatıracaklarını bilmektir. Yatırımcı olmak isteyenlere tavsiyem, şu andaki uygun koşullarda kaliteli girişimleri desteklemeleri ve yatırım yaparak bu fırsatı kaçırmamaları.
Girişim sermayesi yatırımlarının uluslarası piyasalara, özellikle Doğu Avrupa ve Türkiye’ye kaydığını gözlemliyoruz. Onlarca yıldır risk sermayesi yatırım fırsatları, öncelikle Amerika Birleşik Devletleri'ndeki belirli bölgelerdeki şirketlerde kaldı. 2008'den bu yana, ABD merkezli girişimler küresel yatırımların %50'den azını oluşturuyor. Avrupa'daki yatırımlar artık toplam küresel VC finansmanının %18'ini oluşturuyor. Avrupa yatırımlarının yaklaşık %2’sini oluşturan Türkiye, 2022'yi yaklaşık 2021 seviyelerinde, 1.6 milyar dolarlık yatırım ile kapatması bekleniyor. Bu sermayenin %20’si yabancı yatırımcılardan geliyor. Uluslararası risk sermayesi fırsatlarının artması nedeniyle, ABD merkezli yatırımcılar artık Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika girişimlerine yatırım yaparak portföylerini genişletiyorlar. Girişimci olmayı düşünenlerin ise, yatırım fırsatlarına doğru zamanda erişebilmeleri için bu yolculuğa başlamaları için çok doğru zaman olduğunu düşünüyorum.
Eklemek İstedikleriniz?
Girişimci ve yatırımcı adayları için paylaştığımız tavsiyelere ek olarak, yatırım arayan girişimler için de önerilerimi sunmak isterim.
Büyük şirketler karlılıklarını güçlendirmeye çalışmalı, pozitif nakit akışı yolunda kararlı adımlarla ilerlemelidir ve birim ekonomilerini optimize etmelidir. Ekibin şirketin büyümesinin gerisinde kalmamasına özen göstermeli, şirketi 3 yıl sonrasına taşıyacak organizasyon şeması ve takıa odaklanmalıdır.
Orta ölçekli girişimler ise ürünlerindeki müşteri deneyimini devamlı iyileştirmeye odaklanmalı, yurtdışında büyümek için doğru kanalları oluşturmalı, ürün başına brüt karlılığı çok yakından takip etmeli ve büyütmelidir. Ekibini hep 1-2 yıl sonra olmak istediği konuma göre geliştirmelidir.
Erken aşama girişimlerin ise mutlaka globalleşmenin bir yolunu bulmalıdır. Bir sonraki yatırım turuna kadar yurtdışında ilgi gören bir ürünleri ve ürün başına pozitif brüt kar yakalayabildiklerini kanıtlamaları gerekiyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...