Apple, App Store mağazalarından Rusya'ya ait bir sosyal medya uygulaması olan Vkontakte için harekete geçiyor. Şirket yetkililerinin bildirdiğine göre Facebook sürümü olan Vkontakte, App Store mağazalarından kaldırılıyor.
Dahası VKontakte teknoloji grubu olan VK'ya ait iOS uygulamalarını dünya çapındaki App Store'dan çıkarıyor. Apple, bu hararetli hamlenin İngiltere yaptırımlarına yanıt olduğunu bildiriyor. Diğer taraftan konuyu ortaya döken bir paylaşım VK'nin web sitesi üzerinden yapıldı. VK'nin sitesinde yayınlanan konuya ilişkin açıklamanın tercümesi uygulamalarının Apple tarafından engellendiği yönündeydi.
Bununla beraber iOS uygulamalarını geliştirmeye ve desteklemeye devam edeceğini de ifade ettiği paylaşımı ile dikkat çekiyor. Tüm bunların doğruluğuna yanıt Apple sözcüsü Adam Dema tarafından bildiriliyor. Dema, Apple'ın VK'nın uygulamalarının kaldırıldığını ve geliştirici hesaplarının kapatıldığını doğruluyor.
Dema konuya dair yaptığı açıklamada bu uygulamaların, çoğunluğun sahibi olduğu veya çoğunluğunun kontrolündeki geliştiriciler tarafından, Birleşik Krallık hükümeti tarafından onaylanan bir ya da daha fazla tarafça dağıtıldığını söylüyor. Bu noktada Apple'ın, bu yaptırımlara uymak için bu uygulamalarla ilişkili geliştirici hesaplarını sonlandırdığını belirtiyor. Aynı zamanda uygulamaların, konum ne olursa olsun hiçbir App Store'dan indirilemeyeceğini ifade ediyor. Ancak bu uygulamaları daha önce indirmiş olan kullanıcıların bu uygulamaları kullanmaya devam edebileceğini söylüyor.
İlginizi Çekebilir: Rusya Google Play Store Alternatiflerini Geliştiriyor
VKontakte Rusya'nın En Büyük İkinci İnternet Şirketi
VK, ülkenin Google'ın kendi sürümü olan Yandex'den sonra Rusya'nın en büyük ikinci internet şirketidir. Sosyal medya firması 2006 yılında, “yetkililerle işbirliği yapmayı reddettiği” için sonunda itilen Pavel Durov tarafından kuruldu. Şimdi popüler mesajlaşma uygulaması Telegram'ı çalıştırıyor.
Esasında tüm bunlar Rusya'nın Ukrayna üzerindeki baskısının Dünya üzerindeki yansımasıyla ilgili. Rusya, son zamanlarda Ukrayna'nın bazı bölgelerinde düzenlediği sahte referandumlar ile sıkça adından söz ettiriyor. Buna karşılık geçtiğimiz pazartesi günü, İngiltere hükümeti Rusya'ya yanıt olarak Rus oligarklarına yeni yaptırımlar getirdi. Bu yaptırımlar, VK ile bağları olan bir Rus bankası olan Gazprombank'taki 23 yöneticiyi etkiliyor.
Öte yandan Rusya Dijital İşler Bakanlığı, devlet kontrolündeki medya kuruluşu RT'ye VK uygulamalarının ve geliştirici hesaplarının silinmesinin nedenlerini araştırdığını söylüyor. Aynı zamanda Rus şirketi tarafından sağlanan hizmetlerin sosyal öneminin ve kullanım ölçeğinin altını çiziyor.
İlginizi Çekebilir: Amazon AWS, Rusya ve Belarus’tan Yeni Hesapları Engelliyor
Rusya'ya Yaptırımlar Devam Ediyor
Hatırlarsınız ki Rusya bu yılın başlarında Ukrayna'yı işgal etti ve çatışmalar hala devam ediyor. Bu süreçte dünya dengesinde bazı çatırdamalara yol açtığı yadsınamaz. Rus hükümeti Instagram, Facebook ve Twitter dahil olmak üzere birçok Amerikan sosyal medya sitesini engellerken; ABD ve diğer hükümetler de sırasıyla, VK Group CEO'su ve Putin müttefiki Vladimir Kiriyenko da dahil olmak üzere, Rus hükümetine bağlı birçok kişi ve işletmeye yaptırım uyguluyor.
Apple'ın VKontakte uygulamalarını kaldırması, demek iPhone kullanıcılarının Rusya'daki en popüler beşinci sitenin uygulamasının kullanamayacağı demek. Aynı zamanda Mail.ru, VK Music ve Youla ilanları gibi diğer VK uygulamalarına da artık erişilemeyeceği anlamına geliyor. Halihazırda indirmiş olanlar içinse şirket, Rus haber kaynağı Interfax'a uygulamaların çalışmaya devam edebileceğini söylüyor. Ancak bildirimler ve ödemelerle ilgili sorunlar olabileceğine de dikkat çekiyor.
Bu yılın başlarında, Apple ülkede ürünlerini satmayı durdurdu. Yaptırımların Rus bankalarının müşterilerinin Google Pay ve Apple Pay'i kullanmasını engellemesinden sadece haftalar sonra, bazı Rus haber uygulamalarına Rusya dışında her yerden erişilemez hale getirdi.
Aslına bakılırsa VKontakte uygulamaları bir zamanlar iPhone'da oldukça önemli bir yere sahipti. Öyle ki geçen yıl, teknoloji şirketlerinin ülkede satılan cihazlara Rus yapımı uygulamaları önceden yüklemesini gerektiren bir yasa yürürlüğe girmişti. Ancak gelinen şu noktada işlerin daha ne yönde sapacağı merak konusu.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...