Rusya, planlanan bir fırlatmadan vazgeçerek Avrupa uzay merkezinden çekildi. Rusya, Avrupalı yetkililer ile iş birliğini askıya almaya karar verdi ve personelini Avrupa'nın ana uzay merkezinden çekeceğini söyledi.
Rusya Devleti’nin Roscosmos Genel Müdürü Dmitry Rogozin, kararı cumartesi sabahı Twitter hesabından duyurdu. Dimitry Rogozin, ülkesinin Avrupa Birliği tarafından Rusya'ya uygulanan yaptırımlara yanıt verdiğini söyledi. Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri ve dünyadaki diğer ülkeler, Rusya’nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından bu hafta Rusya karşıtı önemli yaptırım kararları almıştı.
Fransız Guyanası'ndaki Rus tesislerinde yaklaşık iki düzine kadar Rus teknisyen ve mühendisin çalıştığı biliniyor. Guyana Uzay Merkezi olarak adlandırılan bu uzay limanı, Avrupa'nın orta düzeyli fırlatma misyonlarının başladığı bir yer. Burası aynı zamanda, orta düzeyli fırlatmalar için Rus Soyuz aracının "Avrupalılaştırılmış" versiyonu da dahil olmak üzere yörünge roket filosunun başladığı yer. Ruslar burada 6 Nisan'da Avrupa Birliği için iki Galileo uydusunu fırlatmak amacıyla bir Soyuz roketi üzerinde çalışıyorlardı.
Avrupa, şu anda yörüngede iki düzineden fazla uydusu bulunan bağımsız Galileo navigasyon sistemini geliştirmek için 10 milyar dolar harcadı. Avrupa ayrıca, Copernicus Dünya gözlem uyduları ağının unsurlarını başlatmak için Rusya Soyuz aracını kullanmıştı.
Rusya'nın eylemine yanıt olarak, Komisyon Üyesi Thierry Breton cumartesi günü bir açıklama yaptı. Breton, Galileo veya Kopernik takımyıldızları için süreklilik veya hizmet kalitesi açısından hiçbir sonuç olmayacağını söyledi. Ardından Rusya Devleti’nin iş birliğini askıya almasının da gelişmelerini etkilemeyeceğini ekledi.
Rusya Karanının Sonuçları
Breton, bu karara cevaben ilgili tüm kararları zamanı gelince alacaklarını söyledi. Kendisi ayrıca Avrupa Birliği egemen uzay altyapısının ikinci neslini kararlılıkla geliştirmeye devam edeceklerini de açıklamalarına ekledi. Saldırganlık durumunda bu kritik altyapıları korumak için üye devletlerle birlikte kararlı bir şekilde hareket etmeye ve Avrupa'nın fırlatma alanında stratejik özerkliğini sağlamak için Ariane 6 ve Vega C'yi geliştirmeye devam etmeye hazır olduklarını da belirtti.
Bununla birlikte, Rusya Devletinin kararı Avrupa Birliği'ni bir şekilde zor durumda bırakıyor. Avrupa'nın küçük Vega roketleri Galileo ve Copernicus uydularını fırlatmaya yetecek kadar güçlü değil. Ve Avrupa’nın ağır kaldırabilen bir aracı olan Ariane 5, daha verimli ve uygun maliyetli Ariane 6 roketi çıktığı için emekli edilmişti. Ancak, kalan Ariane 5 fırlatmaları hala konuşuluyor ve Ariane 6 roketi muhtemelen en az 2023'e kadar faaliyete geçemeyecek.
Dolayısıyla, bir Galileo veya Copernicus uydusunu hızla fırlatması gerekirse, Avrupa'nın geçici olarak hangi adımları atacağı henüz net değil. Böyle bir görev için yedek kapasiteye sahip tek Batılı şirket muhtemelen Amerika Birleşik Devletleri merkezli SpaceX'tir. Ancak Avrupa'nın kurumsal fırlatma endüstrisinde bir rakibi desteklemesi de pek olası görünmüyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...