Sağlık Bakanlığı, hem depremden etkilenen vatandaşlar hem de sağlık görevlilerinin bilgilenmesi amacıyla bir internet sitesi hazırladı.
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ilimizi etkileyen deprem felaketi sonrasında bütün kurumlar çeşitli çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığı ’da deprem bölgesindeki kişilerin yararlanabileceği ‘deprem.saglik.gov.tr’ isimli platformu yayına aldı.
Sitede deprem sonrası halk sağlığını korumak için kişilerin ve sağlık görevlilerinin neler yapabileceğini, ne gibi önlemler alabileceğine dair bilgiler yer alıyor. Aynı zamanda sitede, deprem bölgesindeki Çölyak gibi hastalıklara sahip kişilerin nasıl beslenmesi gerektiğiyle ilgili çeşitli bilgilendirme metinlerine de yer verildi.
İlginizi Çekebilir: Deprem Mağdurlarına Ücretsiz Psikolojik Destek!
Sağlık Bakanlığı’nın Siteyi Hazırlamasındaki Amaç Deprem Sonrası Halk Sağlığını Korumak
Bakanlığın siteyi açma amacının depremden etkilenen halkın sağlığını korumak için hem halkın hem görevlilerin ne gibi önlemler alması gerektiğini doğru şekilde anlatmak olduğu açıklandı. Sitede hem hastalar hem de sağlık çalışanları için çeşitli bilgiler yer alıyor.
Sitede deprem sonrası sudan ve besinlerden bulaşabilecek hastalıkları nasıl önlenebileceğine dair açıklamalar detaylıca açıklandı. Ayrıca su dezenfeksiyonu, karbonmonoksit zehirlenmeleri gibi durumlardan nasıl korunabileceğiyle ilgili dosyalar da sitede yer alıyor.
Sağlık görevlileri ve deprem sonrası müdahale ekibi içinde ayrı bir sayfa hazırlandı. Sitede iş sağlığı ve güvenliği, afet durumlarında bebeklerin nasıl beslenmesi gerektiği, Çölyak hastaları için güvenli beslenme önerileri yer alıyor.
Platformda Bulaşıcı Hastalıklar Konusunda da Uyarılar Yer Alıyor
Bakanlığın hazırladığı platformda sudan, havadan ve besinlerden bulaşabilecek hastalıkların nasıl önlenmesi gerektiğine dair bilgiler yer alıyor.
Bu konuda tuvaletlerin nerede kurulması gerektiği, atık suların nereye atılması gerektiği anlatılıyor. Depremzedelere ve sağlık çalışanlarına yemeklerde kullanılacak suyun mümkünse 1 dakika kaynatılması gerektiği öneriliyor. Aynı zamanda tuvaletten sonra ellerin yıkanması ve en az %60 alkol bazlı el dezenfektanı kullanılması gerektiği de sitede yer alıyor.
Sitede zehirlenmelerin önüne geçilmesi için sobaların nasıl kurulması gerektiğiyle ilgili dosyalar yer alıyor. Afet zamanlarında bebeklerin beslenmesiyle ilgili bilgiler de yer alıyor. Yaşanan büyük olaydan sonra oluşabilecek yoğun stres ve üzüntü nedeniyle anne sütünde azalma olsa bile düzenli emzirmenin sütü artıracağı, beslenmesi iyi olmasa bile annelerin bebeklerini her şekilde emzirebileceği de sitede verilen bilgiler arasındadır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...