Kesimhanelerden temin edilen sığır Aort damarı, 3 boyutlu yazıcıyla insanlarda kullanılabilecek aort damarı üretildi. Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Burak Derkuş ve ekibinin imza attığı bu insan aort damarı; yüzde yüz doğal, ultra elastik ve dikilebilir özelliklere sahiptir.
Doç. Dr. Burak Derkuş ve yüksek lisansla doktora öğrencilerinden oluşan ekip tıp dünyasında büyük başarıya imza attı. Sığır aort damarından insanda kullanılabilecek doğal aort damar üretildi. Bu çalışma; İngiltere Nottingham Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve İsviçre AO Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle gerçekleşti.
Kesimhanelerden temin edilen sığır aort damarları; laboratuvarda deselülerizasyon isimli teknolojiyle hücrelerinden ayrıştırıldı. Yenilikçi biyomalzeme haline geldikten sonra 3D biyoyazıcıyla yeni aort damarı tasarlandı. Bu yeni aort damarlar, elastik yapısıyla dikkat çekiyor. Mekanik açıdan dayanıklı yapıya sahiptir. Yosun kaynaklı biyopolimer içerisinden üstün biyolojik özellikli hücresizleştirilmiş aort dokusundan alındı.
3 Boyutlu Basım Teknoloji ile Sığır Aort Damarından İnsan Aort Damarı Üretildi
Doç. Dr. Burak Derkuş, çalışmayı gerçekleştirirken öncelikle sığır aort dokusunu temizlediklerini söyledi. Daha sonra ufak parçalara ayırarak çeşitli kimyasal, deterjan ve emzimlerinden herhangi birini kullanarak aort dokularını hücrelerinden ayırdıklarını belirtti. Aynı zamanda sığır aort damarını nükleer materyallerden de arındırdıklarını sözlerine ekledi.
Doç. Dr. Burak Derkuş konuyla ilgili açıklamalarına şöyle devam etti: “Amacımız hem hasarlı hücrelerinden hem de immün yanıt oluşturmaması için nükleer materyallerinden arındırılmış bir aort dokusunun geri kalan baz kısmını yani biyokimyasal kısmını koruyarak elde etmektir. Ardından bunları 3 boyutlu basım teknolojisi ile yeniden işleyip yeni aort eş değerleri üretiliyor. Daha sonra bunlar kök hücreler ya da hastanın kendi hücreleri ile yeniden canlandırılarak, canlandırılmış bir biyoyapay aort damarı elde ediliyor."
Başarı bilim insanı Burak Derkuş; aort damarın kalp ve vücutta yer alan diğer bütün atardamarların beslenmesini sağlayan en büyük damar olduğunu söyledi. “Aort damarının bir insan ömründe ortalama 200 milyon litre kanın aktarımından sorumlu olduğunu ifade ederek, "Özellikle sağlıksız beslenme, sigara kullanımı ya da genetik geçişli hastalıklardan dolayı bazen aort daralması gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Bu tür durumlar ileri aşamalara geçerse ve özellikle cerrahi işlemlere gereksinim duyulursa, burada sentetik aort greftleri ya da damar vasküler greftler kullanılmaktadır.
Bunlar da bir aort damarının gösterdiği biyolojik aktiviteyi ya da fonksiyonu gösterememektedir. Bizim çıkış noktamız burasıydı. Biz ekibimizle birlikte sentetik aort greftlerine alternatif yüzde yüz doğal, aort damarının kendisinden üretebilen ultra elastik, dikişlenebilir, sızdırmaz aort greftlerini tasarladık. Yüzde yüz doğal ve aort dokusunun kendisinin kullanımıyla ve 3 boyutlu basım teknolojisinin getirdiği avantajları da kullanarak orijinal bir aort damarının geometri ve boyutlarını da göz önünde bulundurarak aort damar eş değerleri üretimini gerçekleştirdik."
İlginizi Çekebilir: Bilim Adamları, “Fosfojeddon” Konusunda Uyarıyor!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...