Indiana Üniversitesi Tıp Fakültesinde görev yapan bilim insanları tarafından geliştirilen silikon nonoçip ile vücuttaki canlı dokular yeniden planlanabilecek.
Silikon nonoçip ile, cilt dokusunu değiştirip damarlara ve sinir hücrelerine dönüştürebilmesi amaçlanıyor. Bu sayede canlı vücut parçalarının işlevinin değiştirebileceği öngörülüyor. Protoip aşamasındaki bu silikon nonoçip, standart üretime geçmeye başladı. Silikon nonoçipin standart üretime geçmesiyle birlikte tutarlı ve tekrarlanabilir bir şekilde üretilebilmesi bekleniyor. Indiana Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılara göre bu çalışma, özellikle yakın gelecekte sağlık sorunları için potansiyel bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilme imkânı verecek.
Yeni Teknoloji Doku Nanotransfeksiyonu
Belirli genleri iletmek için zararsız bir elektrik kıvılcımını saniyenin çok küçük bir bölümünde uygulayan teknoloji, adı ile anılmaktadır. İnvazif olmayan bir nanoçipten oluşan doku işlevini doku nanotransfeksiyonu teknolojisiyle yeniden programlayabilmek mümkün.
Deneysel laboratuvar çalışmaları sürecinde silikon nonoçip cihaz yardımıyla, ileri derece yaralanmış bir bacak onarılabildi. Yaralı bacağı onarmak için uygulanan silikon nonoçip sayesinde yara almış bacağın deri dokusunu kan damarlarına dönüştürebilmesi gelecek tedaviler için büyük umut vadetti. Doku nanotransfeksiyonu teknolojisi şu anda herhangi bir felçten kaynaklanan beyin hasarlarını onarmak için kullanılıyor. Bunun dışında özellikle diyabet hastaları için de güzel gelişmeler kaydedilmiş durumda. Diyabetin neden olduğu sinir hasarını önlemek, ayrıca hasar görmüş dokuların farklı tedavi türleri için yeniden programlanmasında doku nanotransfeksiyonu teknolojisinden faydalanılıyor.
Silikon Nonoçip Acil Durumlarda Kullanılabilecek
Geliştirilen silikon nonoçipin acil durumlarda kullanılması oldukça önemli ve umut verici bir gelişme. Indiana Üniversitesi Yenileyici Tıp ve Mühendislik Merkezi Başkanı Prof. Dr. Chandan Sen, “Örneğin, bir trafik kazası sonucunda kazazedenin kan damarları hasar gördüyse ve kan takviyesine ihtiyacı varsa, önceden var olan kan damarına artık güvenemeyiz çünkü o damar kaza esnasında ezilmiştir. Ancak; deri dokusunu kan damarlarına dönüştürebiliriz ve böylece hastanın risk altındaki organ veya dokusunu kurtarabiliriz.” sözleriyle geliştirilen silikon nonoçipin nasıl çalıştığını ifade etti. Ayrıca Prof. Dr. Chandan Sen, silikon nonoçipin, canlı vücut parçalarının işlevini değiştirebilmesini mümkün kıldığını da sözlerine ekledi.
Indiana Üniversitesi Hassas Sağlık Girişimi’nin yenileyici tıp ve mühendislik koluna önderlik eden Prof. Chandan Sen, Dr. Silikon nonoçipin geliştirilmesi hakkında şu sözleri dile getirdi: “Söz konusu doku nanotranfeksiyon çiplerinin tam olarak nasıl üretilebileceğine dönük hazırlanan rapor, diğer araştırmacıların da yenileyici tıptaki bu yeni gelişmeye katkıda bulunmasını sağlayacak.”
Henüz Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onayı almayan silikon nonoçipin, bir yıl içinde FDA’dan onay alabileceğini Prof. Chandan Sen tarafından tahmin ediliyor. Geliştirilen bu cihazın FDA onayını aldıktan sonra klinik araştırmalar için kullanılabilmesi bekleniyor. Aynı zamanda silikon nonoçipin acil sağlık hizmetleri gibi ilk müdahale ekipleri tarafından faydalanması öngörülüyor. Ayrıca bu cihaz, ordu tarafından da acil durumlarda uygulanabilecek.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...