Geçtiğimiz günlerde 2021 başladığından bu yana gerçekleşen 3 büyük veri sızıntısı hakkında yazmıştık. Yemek Sepeti, Facebook ve LinkedIn sızıntılarına değindiğimiz yazıda güvenlik açısından her hesap için farklı şifreler kullanmanın önemini ve şifre yöneticisi kullanımının size yardımcı olabileceğini belirtmiştik. Justinas Mazūra'nın nisan ayında Cybernews'da yayınlanan senenin en iyi şifre yöneticilerini derlediği yazısını sizin için Türkçe'ye çevirdim. Güvenli okumalar!
2021'nin En İyi Ücretsiz Şifre Yöneticileri
Birçok iyi şifre yöneticisinin ücretsiz sürümü bulunmaktadır. Peki kimlik bilgilerinizi, bakması için başkasına verdiğiniz için mi böyle? Elbette hayır.
Yazılım olarak yüksek bakım gerektirmeyen ayrıca birinci sınıf ürünlerin satışına yardımcı olabilen şifre yöneticileri günlük kullanıcılar için çok faydalı olabilecek bir satış girişimidir. Ancak bu durum hepsinin eşit seviyede olduğu anlamına gelmez. Hangilerinin size daha çok değer verdiğini görmek için listeye bir göz atın.
Bu sıralama ücretsiz şifre yöneticilerini ve ücretsiz sürümü olan şifre yöneticilerinden oluşmaktadır. Ücretsiz sürümü olan yöneticilerin işlevselliğini düşürecek bir sınırlaması bulunmasa da sürümü yükseltmek istemenize sebep olabilecek sınırlamaları bulunabilir. Yine de para harcamadan önce bu 5 uygulamayı kontrol etmenizi öneririm.
1.NordPass - en güvenli ve akıcı deneyim
NordPass, NordVPN geliştiricilerinin bir yan ürünüdür. VPN hizmetleri yalnızca ücretli bir hizmet olsa da, şifre yöneticisinin ücretsiz bir sürümü vardır. Kullanımıyla ilgili bir sınırlandırma bulunmamaktadır.
Güvenlik açısından NordPass, anahtar türetme için Argon 2 ile XChaCha20 şifrelemesi sunmak adına biraz daha ileri gider. AES-256 şifrelemesi de işe yarayacak olsa da, seçimleri hatalı yapılandırmalara karşı daha dirençli ve üç kata kadar daha hızlı olan yeni nesil bir çözümdür.
Şifre yöneticilerinin ücretsiz sürümleri minimum özelliklere sahip olmalarıyla ünlüdür. Birçok şirket bunu satışlarını arttırmak için yapar. NordPass'in ücretsiz sürümü de bunlardan biri ancak çoğu kullanıcı için bu sürümü yeterlidir. Sınırsız sayıda parola, not ve kredi kartı saklamaya izin vermektedir.
Zaten ezberlemeyeceğiniz güvenli bir şifre oluşturmakla uğraşmak istemiyorsanız NordPass entegre bir şifre oluşturucuya sahip. Öte yandan Veri İhlali Tarayıcısı ve Şifre Sağlığı özellikleri sadece premium kullanıcılar için mevcut.
NordPass'in diğer şifre yöneticileri ile entegrasyonları bulunmaktadır. Sizin için kullanışlı olup olmayacağını denemek istiyorsanız kasanızı mevcut şifre yöneticinizden dışa aktarabilirsiniz. NordPass en popüler şifre yöneticileri ve tarayıcılar ile çalışmakta. Bu sayede tarayıcınıza kaydedilen veriler güvenli bir şekilde kilitlenebiliyor.
NordPass hâlâ ürün geliştirme aşamasında. Yine de çok yönlü bir şifre yöneticisi. Ayrıca ücretsiz bir şifre yöneticisinin canlı sohbet ile müşteri desteğine ve AES'den daha güçlü bir şifrelemeye sahip olması nadirdir.
Avantajları
Dezavantajları
Dashlane - 2021'in en çok yönlü şifre yöneticisi
Dashlane'in ücretli sürümü seçebileceğiniz pahalı şifre yöneticilerinden biridir. Ancak sınırlamalarına rağmen ücretsiz sürümü de çoğu kullanıcı için iyi bir seçenek.
Siber güvenlik dünyasının altın standardı olan askeri sınıf AES 256-bit şifreleme kullanıyorlar. Bu depolanan tüm kimlik bilgilerinizin güvende olduğu konusunda rahatlık sağlayabilir bir ayrıntı. Daha güvenli hale getirmek isterseniz de 2FA kimlik doğrulaması ekleyebilirsiniz. Bu özellik ücretsiz sürümde de mevcut ancak etkinleştirme sadece masaüstü uygulamasından yapılabilmekte.
Dashlane'i NordPass'in aksine yalnızca bir cihazda etkinleştirebilirsiniz. Başka bir cihazda kullanmak istediğinizde öncekinin bağlantısını kaldırmanız gerekir. Maksimum şifre miktarı 50'dir. Veri ihlali durumunda uyarı veren premium özellikleri vardır. Bununla birlikte 5 kişi ile şifre paylaşımı ve şifre üreticisi sağlar.
LastPass ve benzerlerinin doğrudan bir rakibi olan Dashlane kullandığınız herhangi bir kurulumla uyumlu olacaktır. Ürünün gelişimi devam etmektedir.
Avantajları
Dezavantajları
RoboForm - en özelleştirilebilir araç
RoboForm, en eski şifre yöneticilerinden biri. Bu araçlar temel siber güvenlik ürünleri haline gelmeden önce de işlerini yapıyorlardı. Ücretsiz bir yan sürümü olan bu birinci sınıf yazılım, bugün sahip olduğumuz sürüme gelene kadar birkaç yenilemeden geçti.
Askeri düzeyde bir AES-256 şifreleme ile şifrelerinizin kasasını korur. Sunuculara şifrelenmiş olarak yüklenir ve yalnızca ana şifrenizin kilidini açabilir. RoboForm'da hiç kimse, ana şifreniz dahil şifrelerinizin ne olduğunu bilmiyor. Kasanızı daha da güvenli hale getirmek için, birisi ana parolanızı aldığında bile yetkisiz erişimi engelleyen 2FA kimlik doğrulaması ekleyebilirsiniz.
Özellikler söz konusu olduğunda, RoboForm, ücretsiz sürümünde bile temel özelliklerden daha fazlasına sahiptir. Sınırsız sayıda giriş saklayabilir ve size detaylı bir şifre denetimi verebilir. Sahip olduğunuz tüm mevcut şifreleri listeler ve yeterince güçlü olup olmadığına dair fikir verir.
Eğer şifreleriniz yeterince güçlü değilse daha güçlü şifreler oluşturmanızı sağlayabilir. Başkalarıyla şifrenizi mail yoluyla paylaşabilirsiniz ancak onlar bunu RaboForm uygulaması ile görüntüleyebilirler. Ailenizin ve arkadaşlarınızın kasalarına erişim için acil durum özelliği vardır.
Genel olarak, RoboForm, ücretsiz bir sürüm olarak bile mükemmel bir şifre yöneticisidir. Bununla birlikte elbette tüm kullanıcılar için mükemmel bir uyum olmayacaktır. Uygulamanın bazı işlevleri henüz açıklanmadı veya iyi tanıtılmadı.
Avantajları
Dezavantajları
LastPass - en zengin özellikli ücretsiz sürüm
LastPass, hangi sürümü seçerseniz seçin harika bir şifre yöneticisidir. Bununla birlikte, ücretsiz sürümü gerçekten yararlı olsa da, eş zamanlı bağlantılarda sınır olmamasına rağmen, bunu yalnızca bir tür cihazda (mobil veya bilgisayar) sunmaktadır. Ek olarak, ücretsiz kullanıcıların bilgi tabanı ve topluluk forumu dışında müşteri desteği yoktur. Bunun dışında, LastPass'ın ücretsiz sürümü, ücretli sürümle aynı özelliklerin ve güvenlik önlemlerinin çoğuna sahiptir.
LastPass güvenlik için herhangi bir üst düzey şifre yöneticisinde bulacağınız endüstri standardı askeri düzeyde şifrelemeyi kullanır. Verileriniz önce şifrelenir, daha sonra sunucularına yüklenir, bu sayede kimlik bilgilerinize yalnızca bilgisayar korsanları değil, aynı zamanda LastPass'in kendisi de erişemez.
Parola kasanızı yalnızca sizin girebileceğinizden emin olmanın daha birçok yolu vardır. Bu şifre yöneticisi birçok iki faktörlü kimlik doğrulama yöntemini destekler. Giriş bilgilerinizi akıllı telefonunuzdaki kimlik doğrulama uygulaması aracılığıyla PIN kodlarına ilişkilendirebilirsiniz.
LastPass'in tek güçlü avantajı güvenli olması değildir. Uzunluk ve karakter değişiklikleri ile uyumlu bir şifre oluşturucuya sahiptir. Memnun kalmazsanız hesabı kapatıp verileri silebilir, aksi durumda dilediğiniz kadar ücretsiz kullanabilirsiniz.
Ücretsiz sürümünde parola paylaşımı, güvenlik panosu, dark web izleme, gelişmiş çok faktörlü kimlik doğrulama seçenekleri, müşteri desteği, şifreli dosya depolama ve programı hem mobil hem de masaüstü cihazlarda kullanma özellikleri mevcut değildir. Öte yandan ücretsiz sürümde bile şifre depolaması sınırsızdır. Bu, tüm parolalarınızı tek bir yerde saklayabileceğiniz ve alan kısıtlamaları konusunda endişelenmeyeceğiniz anlamına gelir.
Avantajları
Dezavantajları
Enpass - masaüstü için en iyisi
Enpass ücretsiz sürümü masaüstü kullanıcıları için sağlayan bir şifre yöneticisi. Hizmet, öncelikli olarak çevrimdışı depolamaya dayanması açısından farklı. Böylece, istemezseniz hiçbir veri cihazınızdan asla ayrılamaz.
Verilerinizi senkronize etmek isterseniz OneDrive, Dropbox, iCloud gibi başka bir bulut barındırma biçimi kullanmanız gerekecektir. Şifre kasalarınızı cihazlarınız arasında eşleştirmenin tek yolu bu.
Enpass'da verinin kendisi, SQLCIPHER uzantılı bir AES-256 askeri sınıf şifre ile şifrelenir. Bu aşılmaz bir kombinasyon, Google Drive'da saklarken bile kimlik bilgilerinizi tehlikeye atmadığınız anlamına gelir. Ana şifrenizi bilen tek kişi olduğunuz sürece veriler gizli kalacaktır.
Uygulamanın kendisinde, kullanımınızı daha rahat hale getirmek için bazı güzel eklentiler var. Örneğin, kasanıza her erişmek istediğinizde ana şifrenizi yazmanız gerekmiyor. PIN kilidi özelliğini kullanabilirsiniz. Enpass daha önce oturum açmış olduğunuz cihazlarda PIN kodunu kullanarak oturum açmanıza olanak tanır.
Sadece şifrelerle de yardımcı olmaz. Bunu kredi kartları, kimlikler ve daha fazlasıyla kullanabilirsiniz. Bu, en hassas bilgilerinizi yönetmenin güvenli bir yolu olarak yazarken zaman kazanmanıza yardımcı olur.
Ücretsiz sürümün en önemli dezavantajı, yalnızca en fazla 25 öğe depolamasıdır. Ayrıca şifre yöneticileri arasında yaygın olan tek bir kullanıcı erişimine izin verir. Öte yandan öğelerin diğer kullanıcılarla paylaşılmasına da izin vermektedir. Örneğin bir Netflix hesabını başka biriyle paylaşıyorsanız, giriş ayrıntılarını Enpass aracılığıyla paylaşmanız çok daha güvenli olacaktır.
Avantajları
Dezavantajları
Ücretsiz Bir Şifre Yöneticisi Kullanmalı Mı?
Ücretsiz bir şifre yöneticisi doğru çözüm olabilir. Çoğu premium şifre yöneticisinin ücretsiz sürümleri vardır ve bunları en önemli kimlik bilgilerinizi güvenli bir şekilde saklamak için kullanabilirsiniz. Bu uygulamalardaki temel sınırlama, müşterileri bir aboneliğe dahil olmaya teşvik etmek için genellikle bazı özelliklerini bir ödeme duvarının arkasına kilitlenmesidir.
Ayrıca premium sürümleri olmayan sadece ücretsiz şifre yöneticileri de vardır. Ancak bu durumlarda, reklamlardan rahatsız olabilir veya farkında olmadan sunuculara çok fazla veri yüklüyor olabilirsiniz. Premium bir şifre yöneticisi ücretsiz bir sürüm sunduğunda, hizmeti beğenip beğenmediğiniz konusunda çok daha iyi bir izlenim edinirsiniz. Bu nedenle, ücretsiz sürümü kontrol etmek ve daha sonra taahhüt etmek isteyip istemediğinize karar vermek en iyisidir.
İşletmeler İçin Ücretsiz Bir Şifre Yöneticisi Var Mı?
Bitwarden, Passbolt gibi bazı açık kaynaklı şifre yöneticileri de işletmeler için ücretsizdir. Yine de barındırma konumu da dahil olmak üzere uygun yapılandırmalar gerektireceklerdir. Yani, gerçekten ücretsiz olmayacak, sadece lisans yerine barındırma için ödeme yapacaksınız.
Bazı işletme sahipleri, böyle bir durumda bir çözümün kapalı kaynaklı bir şifre yöneticisi almak ve her çalışandan kişisel bir hesap oluşturmasını istemek olduğunu düşünebilir. Ancak ilk olarak bu hizmet şartlarının ihlalidir. İkinci olarak kimlik bilgileri yönetimini imkansız hale getirir.
Sonuç Olarak
Çevrimiçi güvenliğinizi artırmak istiyorsanız, şifre yöneticisi atmanız gereken en kolay ilk adımdır. Ayrıca, premium sağlayıcıların bile ücretsiz bir seçeneği vardır, bu nedenle bunu karşılayamayacağınız için hiçbir mazeret yoktur. Parolaları tarayıcınızdan içe aktarmak saniyeler sürer ve çoğu parola yöneticisi bunu otomatik olarak yapar.
Siber güvenliğinizi bir sorun olarak görmeyin. Kimlik bilgilerini doldurma - aynı giriş kimlik bilgilerini çeşitli web sitelerinde deneme uygulaması - sadece yüksek teknolojili bilgisayar korsanlarının yaptığı bir şey değil. Sık karşılaştığımız ihlal edilen bir veri tabanı sızıntısı ile kolaylıkla yapılabilir. Ücretsiz bir şifre yöneticisi ile, tüm hesaplarınız için benzersiz şifrelere sahip olabilir ve bir düğmeye tıklayarak güvenlik sorunlarını önleyebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Ücretsiz şifre yöneticileri yeterince güvenli mi?
Evet. Premium meslektaşları kadar güvenlidirler ve ücretli hizmetlerinde bulacağınız özelliklerin aynısını sunarlar. Genellikle parola kasalarını bir tür şifreleme ile korurlar. Ana şifreniz olmadan verileri deşifre etmenin bir yolu olmadığından sağlayıcı bile şifrelerinizi bilemez.
Ücretsiz olarak premium bir şifre yöneticisi edinebilir misiniz?
Çoğu premium şifre yöneticisinin ücretsiz sürümleri vardır, ancak bazıları premium sürüm denemeleri bile sunmaktadır. Genellikle, sabit bir süre süren premium bir deneme veya 30 günlük para iade garantisi olacaktır. Böylece, onlara bir aylığına abone olabilir ve sizden ödeme alınmadan iptal edebilirsiniz. Tam bir geri ödeme alacaksınız.
Kaynakça
Best free password managers for 2021
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...