Yerli borsalar yayınlanan yeni yönetmeliğe göre kullanıcılarından gelirlerini belirten belgeler istemeye başladı. MASAK’ın bu isteğini yerine getirmeyen kullanıcıların hesapları bloke edilebilecek.
2013’te kurulan İstanbul merkezli BtcTurk’ün bazı kullanıcıları, geride bıraktığımız son birkaç hafta içerisinde kendilerine borsa yetkilileri tarafından gönderilmiş e-postaları online platformlarda paylaşmaya başladılar. Bu paylaşımlara göre borsa, bazı kullanıcıların işlemlerine belli başlı sorulara yanıt alıncaya kadar kısıtlama getirebiliyor.
Bu borsalardan birisi de BtcTürk. BtcTürk yaklaşık 8 yıldır ülkemizde hizmet veriyor. Geçtiğimiz haftalar da kullanıcılara gönderilen e-postalar sosyal platformlarda görüldü. Bunlara göre kullanıcıların bazı bilgileri vermezse hesaplarının bloke edileceği belirtiliyor.
Belgelerin Kısa Bir Süre İçerisinde Teslim Edilmesi Gerekiyor:
E-postalar gelmeye başladıkça tepkilerde çığ gibi büyüyor. Geçen hafta gönderilmiş e-postada, kendisine borsanın “Güvenlik ve Risk Birimi tarafından yapılan rutin kontroller sonrasında hesabının incelemeye alındığı” belirtildi.
E-posta’yı paylaşıma sunan kullanıcı bilgileri teslim etmezse hesabından “kripto para çekim” işlemi bile yapamayacak.
Paylaşımda hesabın neden incelemeye alındığı belirtilmezken, hesap sahibinden istenen bilgiler sırasıyla şu şekilde:
- Mesleğiniz nedir, kaç yıldır bu meslekte çalışmaktasınız?
- Öğrenim durumunuz nedir?
- Gelir kaynağınız? Ücretli: Serbest meslek (Serbest meslek ise ilişkili olduğu firma ismi), Diğer: (Gayrimenkul kirası, faiz, hisse senedi vb. gelirleri) (Aylık geliriniz ve gelirinizin ne kadarını kripto işlemleri için kullanacaksınız?)
- Adres teyit belgesi (adınıza kayıtlı E-Devlet üzerinden alınmış barkodlu ikametgah belgesi)
- Telefon numarası adınıza kayıtlı olduğunu gösterir belge (E-Devlet üzerinden alınacaktır)
- Hesap onayınızda ilettiğiniz kimlik belgesinden farklı resimli kimlik belgesinin ön ve arka yüzü fotoğrafı.
- Başkası adına işlem yapmadığınızı beyan ettiğiniz imzalı selfie dilekçeniz. (Aşağıdaki dilekçeyi kendi el yazınız, isim, soyisim, imza ve tarih olacak şekilde kimliğiniz ön yüzü ile birlikte selfie çekerek iletiniz) Örnek Metin: T.C. resmi makamları tarafından yayınlanmış ilgili kanun ve yönetmelikler gereği şirketiniz nezdinde oluşturduğum kullanıcı hesabımdan sadece kendi nam ve hesabıma işlem yaptığımı, başkası adına işlem yapmadığımı ve yapmayacağımı beyan ve taahhüt ederim.”
- Transfer yapmış olduğunuz kripto para adresiniz hangi platform veya cüzdana aittir? (Site ismi ve cüzdan adresi görünecek şekilde ekran görüntüsü )
Dün gönderilen başka bir e-postada ise kullanıcının kendisinden borsaya gönderdiği 503.341 lira parayı “nereden elde ettiğini” ve bu paranın “kaynağını” belgeleri ile birlikte açıklaması istendi.
İlgili belgelerin aynı gün saat 16:00’ya kadar iletilmemesi halinde, hesap sahibinin hesabının “süresiz şekilde kapatılabileceği” belirtildi.
BtcTurk iddialara şu şekilde yanıt verdi:
“Her platformun birbirinden farklı güvenlik süreçleri bulunmaktadır. BtcTurk olarak kullanıcımızın hesap ve işlem güvenliğini önemsiyoruz. Talep edilebilen ilgili belgeler tamamen kullanıcılarımızın BtcTurk hesaplarının güvenliği içindir.”
Belgeler teslim edilmezse hesaplar kapanma riskiyle karşı karşıya kalabilir:
MASAK kararı sonrası kullanıcılardan talep edilen bilgiler platformdan platforma değişiklik gösterecek. Borsalar mevcut haklarından ötürü belgeleri teslim etmeyen kullanıcıların hesaplarını ya askıya alacak yada kapatabilecek.
BtcTurk’ün kullanım sözleşmesinde belirtilen şu madde zaten bu hakkın varolduğunu ortaya koyuyor:
Kullanıcı hesaplarının incelemeye alınmasının ve bu “soruşturmanın sonuçlanmasının ardından BtcTurk […] hesabınızın veya herhangi bir ilgili hesabın, tamamen (BtcTurk’ün) takdirine bağlı olarak, bir davranış ihlalinde bulunduğu tespit edilirse ve/veya kullanım yasağı ve/veya uygunluk ile ilgili herhangi bir koşul varsa veya meydana gelirse, bu tür hesapları feshetme” hakkına sahiptir.
Ülkemizde faaliyet gösteren en büyük borsalardan olan Paribu’nunda sözleşmesinde bu tür maddeler mevcut.
Örneğin Paribu kullanıcı sözleşmesinde şu madde yer alıyor:
“Kullanıcının hatalı ve/veya yanlış bilgi verdiğini tespit ettiği halde, sözleşmeyi tek taraflı feshederek kullanıcıya ait hesabı, hiçbir bildirimde bulunmaksızın iptal etme, durdurma veya askıya alma ve bu kişiye bundan sonra hesap açmama keyfiyetine haizdir.”
Benzer haklara, dünyanın en büyük borsası Binance’de sahip bulunuyor.
Yukarıda ki maddelerde şunları belirtiyor:
“Binance’in, Binance hesabınızı (ve ilgili kuruluşlar veya bağlı kuruluşlar tarafından intifa hakkı sahibi tüm hesapları) derhal askıya alma, bu tür tüm hesaplardaki Dijital Varlıkları veya fonları dondurma veya kilitleme ve herhangi bir nedenle Binance’e erişiminizi askıya alma hakkına sahip olacağını kabul edersiniz Binance bu tür hesapların bu Koşulları, Gizlilik Politikamızı veya geçerli herhangi bir yasa ve düzenlemeyi ihlal ettiğinden şüphelenirse Binance hesabınızda kalıcı veya geçici herhangi bir değişiklik yapılmasından veya Binance Hizmetlerinin tamamına veya herhangi bir kısmına erişiminizin askıya alınmasından veya sonlandırılmasından Binance’in size karşı sorumlu olmayacağını kabul edersiniz. Binance, bu tür Binance Hesaplarıyla ilgili işlem verilerini veya diğer bilgileri saklama ve kullanma hakkını saklı tutar. Yukarıdaki hesap kontrolleri aşağıdaki durumlarda da uygulanabilir:”
- Binance Hesabı bir hükümet davasına, cezai soruşturmaya veya devam eden başka bir davaya tabidir;
- Binance Hesabı’nda olağandışı etkinlikler tespit edildiğinde;
- Binance Hesabına yetkisiz erişim tespit edildiğinde;
- Bunu bir mahkeme emri veya bir düzenleyici/hükümet makamının emriyle yapmamız gerekmektedir.
Gördüğümüz gibi tüm borsaların zaten mevcutta bu tür hakları bulunuyor. MASAK kararı sonrası gözler Binance’ye çevirilmiş durumda. Çünkü Binance’in çok büyük bir kullanıcı kitlesi Türkiye’den geliyor.
Ayrıca BtcTurk hakkında bir kullanıcı forumlarda belgeleri 26 Mayıs tarihinde gönderdiğini ve hesabının açıldığını belirtti.
Ancak kullanıcı BtcTürk’e dava açacağını da söylemekten çekinmedi:
“İstenilen belgeleri gönderdim, altına da verdiğim bilgilerin hiçbirinin devlet kurumu veya özel kurum fark etmeksizin paylaşılmaması şartı ile gönderiyorum yazdım. Bugün hesabımı açtılar fakat eminim ki bu bilgiler MASAK’a gidecek. Ben de paşalar gibi gidip bilgilerimi isteğim dışında kullandığı için BtcTurk’e dava açacağım.”
Sorumluluk Reddi:
Yazıda verilen bilgiler tamamen yazarın kendi görüşleridir. Kazanç ve kayıplardan yazar ve Startup Teknoloji kesinlikle sorumlu tutulamaz. Hiçbir yazımız yatırım tavsiyesi değildir.