StartupTeknoloji ailesi olarak sektörün nabzını tutmaya devam ediyoruz. Bu bağlamda daha öncesinde YemekSepeti'nin Satın Alma Müdürlüğünde yer alan Bahattin Bey ile Roombadi üzerine röportaj yaptık. Ayrıca şirketlerinin Haziran ayında ne gibi gelişmeler yaşadığını sizlere aktaracağız. Lafı daha fazla uzatmadan röportajımıza geçelim...
İlginizi Çekebilir: Haftalık Blockchain Bülteni | 17.07 – 21.07
Merhaba Bahattin Bey. Sizi Yemeksepeti'nde Satın Alma Müdürlüğünden, İş Ürün Geliştirmeye, Operasyon Yönetiminden Lojistik Yönetimine gibi Şapkalar ile Gerçekleştirdiğiniz Onca Projeyle Tanıyoruz. Yemeksepeti gibi Ülkemizdeki Öncü Girişimlerden Olan ve Her Alanında Yer Aldığınız Bir Şirketi Bırakıp Neden Roombadi'yi Kurdunuz?
Merhaba Enes. 2007 Senesinde göreve başladığım ve hala çok ama çok sevdiğim Yemeksepeti'nde severek ve gurur duyarak yaptığım onca projeden sonra Yemeksepeti'nden ayrılma sebebim tabii ki cesaretli bir girişimci olmam, kendi başarı hikayemi yaratmak istememdi. Daha önceki seneler içerisinde farklı girişimlerim olmuştu.
İlk iki girişimim başarısız oldu. En son girişimim mezarlar için kapsamlı bakım hizmeti veren Temizmezar (temizmezar.com) hala canlıda ve çalışıyor fakat istediğimiz noktaya getirebileceğimiz bir girişim olmadı. 16 senelik Yemeksepeti hikayemde en büyük avantajım Nevzat Aydın ile hem birebir uzun yıllar çalışma fırsatını yakalamak hem de bu ekosistemi, iş modellemesi, hayata bakış açısını çok net görebilmem oldu.
Bence çok şanslıydım. İnsan kendi içinde evet, artık zamanı geldi dediğinde gerçekten bir girişimci ise herşeyden vazgeçip bu yola baş koyabiliyor. Bu kimine göre büyük bir cesaret, kimine göre "abi delimisin bu konfor bozulur mu" noktasında oluyor. Bunlara bakmadan daha önce sahip olduğum kaygıdan kurtulup yola çıktım ve Roombadi'yi hayata geçirdim.
Yemeksepeti'nden ayrılıp Roombadi'yi kurdunuz ve artık tam zamanlı Roombadi için çalışmaya devam ediyorsunuz? Peki neden Roombadi?
Bir girişimcinin ne olursa olsun her zaman en az üç projesi vardır :) Hayata geçirsin yada geçirmesin mutlaka olur hep olacaktır da. Bir çok projenin analizini yaparken baktığım ilk şey kanserli hücreyi çözebiliyor mu? Yani insana ve dünyaya sağladığı fayda ne olacak? 2020 ve pandemi sonrası sadece Türkiye'de değil tüm dünyanın üzerine ciddi ve rahatsız edici boyutta hatta etkisinin ne kadar sürebileceğini tahmin edilemediği bir ekonomik ve psikolojik bir kabus çöktü. Bu kabus insanların kısıtlanmış hayatlarını sosyal anlamda da çok fazla etkiledi.
Özellikle, evden çalışmak, evden çıkamamak ve etkinliklerin daha doğrusu sosyal açıdan insanları rahatlatan tüm fonksiyonların bir anda son bulması bir de üzerine bunun ne kadar süreceğinin belirsizliği çok ciddi psikolojik etkiler yarattı. Bu sebeple, hem hızlı pahalılaşan hayat şartları, hem de bu sosyal çöküntü insanları oldukça yalnızlaştırdı. Avrupa başta olmak üzere konaklama ve ulaşım sektörü ciddi kan kaybına uğradı. Ev kiralarındaki artış oranları inanılmazdı, Sadece pandemi yılında Almanya'da %50.5 artış olmuştu.
2021'e girerken ev kiraları tam 4 katı artmıştı. 2022'de ise 2 kat daha artış devam etti. 2.000 TL kirası olan normal bir evin kirası 16.000 TL'ye tırmandı. Şu an ise 30.000 TL bandında neredeyse. Amerika'da ortalama ev kirası ve ev faturaları kendi kazancına oranla %18'di pandemi öncesi. 2023 başında %35'lere dayanmıştı. Türkiye'de bu sorunla ciddi ciddi boğuşuyor hatta ev sahibi ve kiracı kavgaları her gün haberlerde karşımıza çıkıyordu. Roombadi fikri aslında, bu çözümü olmayan ve devam eden sorun yüzünden geliştirdiğimiz bir proje oldu.
Türkiye de birlikte yapmak, birlikte paylaşmak ve ortak giderler kavramı daha başlangıç aşamasında. Fakat şöyle düşünürsek İstanbul'da ortalama bir ev kirası 15.000 TL bandında. Bu evde tek başına bir bireyin kalması yerine 3 kişi birlikte kaldığı takdirde kişi başı 5.000 TL kira ödeyecekler. 45.000 TL kira ödemek yerine 15.000 TL ile kirayı hallettikten sonra ortaya 30.000 TL'ye varan bir tasarruf meydana geliyor. Roombadi sayesinde tasarruf ettikleri 30K TL ile mutfak masrafları, fatura giderleri, giyim ihtiyaçları ve benzeri tüm ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Hatta yeni iş ve projeleri birlikte üretebilirler. Roombadi ile hem ekonomik, hem sosyal hem de psikolojik bir fayda oluşturuyoruz.
Peki Roombadi nasıl bir gelir modeli sağlıyor?
Roombadi'de ev arkadaşı arayan kişiler kiracısı olduğu daire ile ilgili bir ilan ve doping paylaşabiliyor. Bu gelir modelimizin dışında Temmuz sonuna kadar diğer gelir modellerimizi de yayına almış olacağız.
Roombadi'de şu an kaç kullanıcı var? Kullanıcılarınızın uyguladığınız bu sistemden memnuniyetleri nasıl?
55.000+ kullanıcıyı geçtik. %90.98'lik bir aktif kullanım oranımız var ve Roombadi'de aradığı ev arkadaşını veya aradığı evi bulduktan sonraki memnuniyet oranımız her 100 kişide 84,12. Bu oranın da aslında %2.5'i yurtdışından geliyor. Bu oranımız ise İngiltere ve Almanya ağırlıklı. Her geçen gün memnuniyet oranımız yükseliyor.
Peki Bahattin Bey bize geçtiğimiz Haziran ayından da sayılar verebilir misiniz? Nasıl bir Haziran geçirdiniz?Her geçen ay aslında Roombadi çok daha iyi ivme ile büyümeye devam ediyor. Haziran ayında 5.000+ üzerinde kullanıcı kaydımız oldu.1000'in üzerinde ev ilanı açıldı ve 2800'den fazla ev arkadaşı olmak isteyen üyemiz oldu. ve 2300 kez ev arkadaşı arayanlar ile ev arayanlar iletişime geçmiş.
Haziran ayı içerisinde en çok gelir sağlayan iller hangileri oldu? Hangi iller daha aktif bir Roombadi kullanımı sağladı?
Sırasıyla paylaşmak gerekirse İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Adana olarak söyleyebiliriz her iki soru için de.
Yazlık bölgelerde bu durum nasıl peki?Yazlık bölgelerde ise sırası ile şehirlerimiz Antalya, Muğla, İzmir, Balıkesir ve Çanakkale olacak şekilde ilk 5'imizi bu şehirler oluşturmakta. Bu bölgelerde toplam 14.400 üyemiz var. Toplam ev ilanı sayımız ise 5800'ün üzerinde.
Memnuniyet oranı sorumuzda yurtdışındaki oranlardan da bahsetmiştiniz. Yurtdışı süreçleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?Roombadi şu an 208 ülkede aktif. Ancak şu an Türkiye'de büyüme hedeflerini gerçekleştiriyoruz. Daha 8 aylık bir girişim roombadi. Türkiye'de gelmek istediğimiz noktaya hızla ilerliyoruz. Yurtdışı için ise çok kısa bir süre içinde hedefe koşmaya başlayacağız. İngiltere, Almanya, Amerika,Kanada Fransa, Hollanda ve Rusya en yoğun olduğumuz ülkeler.
Röportajımız ve verdiğiniz tüm yanıtlar için teşekkür ederiz Bahattin Bey. Roombadi'ye çıktığı bu güzel yolda canı gönülden başarılar dileriz.Ben teşekkür ederim. Başarı dilekleriniz için de teşekkür ederim. Aynı şekilde ben de StartupTeknoloji'ye kendi yolunda başarılar dilerim.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...