Microsoft’un Activision-Blizzard’ı 69 milyar dolara satın alma girişimi konusunda ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ile yaşadığı dava devam ediyor. Davayla ilgili görüşmeler gerçekleştirilirken Sony’nin oyun dünyasını birbirine katacak bir açıklamalarına da yer verildi.
Sony’nin PlayStation Başkanı Jim Ryan’ın yaptığı açıklamalara göre Microsoft ile Activision arasında yapılacak anlaşma tamamlanırsa, yeni PlayStation konsollarıyla ilgili bilgiler Activision ile paylaşılmayacak.
İlginizi Çekebilir: Microsoft’un Activision Blizzard’ı Satın Alımı Yeni Bir Engele Takıldı
Sony, Activision’un Satılmasına Neden Karşı Çıkıyor?
Jim Ryan’ın nisan ayında FTC’ye verdiği ifadede açık açık Microsoft’un yaptığı satın alım işlemlerine karşı olduğu açıklamalar yer alıyor. Ryan, Sony’nin Microsoft tarafından satın alınması halinde Activision-Blizzard ile çalışmak istemediğini kesin bir dille açıkladı. Eğer bu satın alım gerçekleşirse Sony, PlayStation 6 gibi yeni konsollarının bilgilerini Activision-Blizzard ile paylaşmayabilir.
İşlerin bu raddeye gelmesinin en büyük sebebi ise Activision’u atın alması durumunda, Microsoft’un PlayStation’un geliştirme kitine ve daha birçok bilgiye rahatça erişebilecek olması. Konuyla ilgili açıklamalarına devam eden Jim Ryan, aynı alanda rakip oldukları bir oyun konsolu şirketinin bu bilgilere erişme riskini göze alamayacaklarını belirtti.
Microsoft’un Minecraft geliştiricisi Mojang’ı satın alması yine benzer endişelere sebep olmuştu. Ryan, benzer düşüncelere Mojang için de sahip olduklarını ancak Microsoft’un bu konuda herhangi bir geri adım atmadığını ve FTC’nin herhangi bir önlem almadığını açıkladı. Şimdi 69 milyon dolarlık Activision anlaşmasının ise oyun dünyasını daha da karmaşık hale getireceğini iddia ediyor.
Call of Duty Gibi Oyunlar PS’lere Gelmeyebilir
Bu satın alım gerçekleşirse Sony’nin Call of Duty gibi Activision yapımlarını PlayStation’a eklemeyeceği iddia ediliyor. Sony bu iddiaları yalanlamış olsa da satın alımın gerçekleşmesi durumunda nasıl bir adım atacağı da büyük bir merak konusu olmuş durumda.
Activision Blizzard CEO’su Bobby Kotick, Sony’nin bu davranışını “hayal kırıklığı” olarak nitelendirdi. Kotick, PS oyuncularına en iyi deneyimi sunmaya devam edeceklerini açıkladı. Tüm bu açıklamalardan sonra Microsoft’un konsol yarışında her zaman Sony ve Nintendo'nun gerisinde kaldığı iddia ediliyor. Konsol satışları ve geliri açısından üçüncü sırada olduğu bilinen Microsoft, Sony ve Nintendo'ya ciddi bir rakip olmak istiyor. Bunun için sistem fiyatlarını kontrol etmesi, oyun ve aksesuar satışına daha çok odaklanması gerekiyor.
Federal Mahkeme Neden Sony ile Aynı Fikirde?
Sony, anlaşmaya karşı çıkmak için FTC, Avrupa Komisyonu ve İngiltere'nin Rekabet ve Piyasalar Otoritesi de dahil olmak üzere düzenleyici kurumlara belgeler ve ifadeler gönderdi. Söylendiği gibi Sony, Xbox'ın Call of Duty gibi özel oyunlar alması ve benzer oyunların PlayStation sürümlerine zarar vermesi konusunda endişeli. Japon firma, anlaşma bittiğinde oyun piyasasının dengesini bozacağından ve oyunları farklı bankalara atacağından emin.
Bethesda'nın yakında çıkacak oyunu Starfield da alevleri körükledi. Xbox'a özel en çok beklenen oyunlardan biri olan Starfield, Microsoft'un Activision Blizzard teklifini etkileme potansiyeline sahip. FTC, özel oyunlarla oyuncuları kızdırmanın milletvekillerini etkileyebileceğinden ve Microsoft'un pazar kontrolünü sağlamlaştırabileceğinden endişe ediyor.
FTC'nin Microsoft'a karşı davası, Activision'ın içeriğini alıkoyacağı veya azaltacağı, fiyatları manipüle edeceği, erişim koşullarını değiştireceği veya rakip konsollar, bulut oyun hizmetleri ve çoklu oyun abonelik sistemlerindeki oyunların sayısını sınırlayacağı endişelerine dayanıyor. Uzmanlar böyle bir riskin her zaman olabileceğini söylüyor. Bu riskin temel sebebi olarak ise Microsoft'un Bethesda'yı satın alırken kullandığı benzer taktikler gösteriliyor.
Davanın Sonucunda Neler Olacağı Büyük Bir Merak Konusu
Oyun dünyasında adeta yeri yerinden oynatan bu açıklamalardan sonra her iki tarafında ne gibi adımlar atacağı büyük bir merak konusu olmuş durumda. Öte yandan devam eden bir mahkeme süreci de var.
Gündem yapılan açıklamalar ve davayla çalkalanmaya devam ediyor. Microsoft’ta konuyla ilgili bir açıklamada bulundu. Teknoloji devi, sözünü her zaman tuttuğunu ve bunun en iyi kanıtının Nintendo ile yaptığı uzun vadeli Call of Duty sözleşmeleri olduğunu söylüyor. AB düzenleyicilerinin bunu dikkate aldıklarını ve bu nedenle anlaşmayı onayladıklarını tahmin ediyoruz.
Potansiyel anlaşmadaki önemli bir aşama, Microsoft ile FTC arasındaki yasal savaştır. Sonuca bağlı olarak anlaşma devam edebilir veya ön mahkeme kararıyla durdurulabilir. Microsoft, Activision Blizzard ile olan anlaşmalarını değiştirmek zorunda kalacaktı. Daha da kötüsü, anlaşma son tarihe kadar tamamlanamazsa 3 milyar dolarlık bir fesih ücreti ödemek zorunda kalabilir.
FTC, Microsoft ile görüşmenin ardından satın alımla ilgili davanın kararını 18 Temmuz’da açıklayacak. Bu süreç içerisinde Microsoft CEO’su Satya Nadella da dahil olmak üzere birçok kişinin ifadesi dinlenecek.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...