2010 yılının mart ayında uygulanmaya başlanan Sosyal Girişimcilik Projesi; topluma faydalı katkılar sağlamayı amaçlıyor. Proje; sivil toplum kuruluşları etrafında farklar yaratmayı, yaratıcılıkla beraber yenilikçiliği de barındırıyor. Ülkemizin haricinde projede; Gürcistan, Ukrayna, Hırvatistan ve Sırbistan’da yer alıyor.
Sosyal girişimcilik Projesinin temel amacı; Türkiye’deki sosyal girişimcilikle alakalı modellerin hem fırsatlarını hem de engellerini belirlemek olduğunu söyleyebiliriz. Başka bir deyişle; farkındalık yaratılmak adına hayata geçirilen bir proje diyebiliriz. Proje çalışmalarını 2011’de sivil, özel ve kamu toplum sektörleriyle beraber sürdürdü.
Proje çalışmalarının olumlu olması içinde çalışanlar tarafından; web sitesiyle birlikte ihtiyaç analiz raporu aynı zamanda hazırlayıp, yayınlamıştır. Sosyal girişim projeleriyle ile ilgili çalışmalar yapmak ve konu hakkında bilgi almak isteyenler http://sosyalgirisim.org/ adresine tıklayabilirler.
Sosyal girişimcilik ihtiyaç analiz raporundaysa; bu alanda çalışma yürüten kuruluşların ihtiyaç analizleriyle, konuya dair detaylı değerlendirmeler yapılıyor. Tüm bu bilgiler kapsamında; sosyal girişim projeleri, toplum yararına geliştirilmiştir diyebiliriz.
Sosyal Girişimcilik Özellikleri Nelerdir?
[caption id="attachment_5112" align="alignnone" width="558"]
sosyal Girişimcilik[/caption]
Sosyal girişimcilik konusu hem dünyada hem de ülkemizde yeni bilinmeye başlamıştır. Aslında çoğu kişi konunun faydalarını ve etkilerini tam olarak bilmiyor. Sosyal girişimcilikte, toplum için sorun olan tüm konular tespit edilerek sonrasında çözüme kavuşturulması amaçlanmıştır. Sosyal girişimciliğin en önemli özelliği; sorunların görünürlüklerini ortaya çıkarmak, çabaları fark ettirebilmektir. Ayrıca aynı alanlarda faaliyet yapan sosyal girişimcilerin birbirleriyle bağ kurmaları proje kapsamında olduğu söylenebilir. Kamu ile özel kurumlarla bağlantılar kurup, çalışmaları geliştirmekte proje kapsamı içinde diyebiliriz.
Proje tam olarak ülkemizdeki; sivil toplum kuruluşlarını, özel ve kamu kurumlarını, vatandaşları, sosyal girişimcileri ortak bir yerde toplamayı amaçlamıştır. Bu projede para kazanmak değil de daha çok başkasına faydalı olmak temel alınmıştır. Toplumun önemli sorunlarına çözümler üretmekle birlikte sosyal etkiler yaratmayı konu edinen çalışmaları da aynı zamanda sosyal girişimciler temsil ediyor. Sosyal girişimcilerin fikirleri mutlaka; etik, uygulanabilecek ve anlaşılır olması gerekiyor. Bunların yanında bir de çözüme odaklanan, hedefinden asla vazgeçmeyen olmaları da gerekiyor.
Sosyal Girişimcilik Projeleri Amaçları Nelerdir?
[caption id="attachment_5113" align="alignnone" width="1500"]
Sosyal Girişimcilik[/caption]
5 Başarılı Sosyal Girişimcilik Projeleri Örneği
[caption id="attachment_5114" align="alignnone" width="300"]
Sosyal Girişimcilik Projeleri[/caption]
Toplumun yararına olan 5 başarılı
sosyal girişimcilik proje örnekleri şöyle sıralanabilir:
Givin Uygulaması
[caption id="attachment_5115" align="alignnone" width="444"]
Sosyal Girişim Proje Örnekleri[/caption]
Sizin kullanmadığınız fakat sağlam başkası tarafından kullanılabilir haldeki eşyaları satıp, sivil toplum kuruluşlarına destekte bulunabilirsiniz. “Alışverişteki en iyi hal” olarak hayata sunulan Givin uygulaması, topluma faydalı olmayı amaçlamıştır. İkinci el pazarına yepyeni boyut kazandıran uygulama, aynı zamanda “Modern Kahramanlar Topluluğu” diye de anılıyor. Bu uygulama stış gerçekleştirebildiğiniz gibi beğendiğiniz eşyaları alarak da projeye destek de bulunabilirsiniz. İOS ile Android cihazlarda uygulamaya kolayca girebilirsiniz. İstanbul Teknik Üniversitesi çekirdek girişimiyle ortaya çıkan uygulamayla; TOG, Tohum Otizm Vakfı, Koruncuk Vakfı, TEGV gibi kurumlara yardımda bulunabilirsiniz.
Uygulama üzerinden kategorileri baz alarak ilan açabilirsiniz. Givin’e Facebook hesabınızla ve uygulama üzerinden kendinize ait üyelik oluşturarak da giriş sağlayabilirsiniz. Ürünler dışında uygulama üzerinden projelere de ödeme yapabilirsiniz. Ali Aksakarya ile Başak Süer’in kurucu ortaklığını üstlendiği Givin uygulaması, sosyal fayda sağlama amaçlı en bilinen girişimcilik örneği olduğu söylenebilir.
Guerilla Grafting
Kent çevresinde sadece süs olarak duran ağaçlara bir grup tarafından saklı şekilde meyve aşısı yapılıyor. Guerilla Grafting adı verilen
sosyal girişimcilik projesi sayesinde insanlar hiçbir ücret ödemeden meyve yeme imkanına kavuşuyorlar. Guerilla Grafting hareketinin yaratıcıları, saklı şekilde ağaçlara yaptıkları aşılarla; birçok kişinin lezzetli ve besleyici meyvelere ulaşmasını amaçlıyorlar. İnternet üzerinden uygulama dahi geliştiren Guerilla Grafting üyeleri, sosyal girişimcilik projeleri sayesinde insanların daha çok birbirine bağlanacaklarını savunuyorlar.
Better World Books
[caption id="attachment_5117" align="alignnone" width="631"]
Sosyal Girişimcilik Proje Örnekleri[/caption]
Okuma ve yazma oranının artırılması yanı sıra para kazanmanın hedeflendiği projede, kullanılmayan kitaplar satılıyor. Better World Books hareketi; 2002 senesinden bu yana kütüphanelere ve geri dönüşüme kitaplar bağışlıyor. Arayıp bulamadığınız kitapları uygun fiyata bu platformdan bulabilirsiniz. Ülkemizde kargo ücreti ödemeden istediğiniz kitaplara ulaşabilirsiniz. Better World Books platformunda, kitap alım ve satım işlemlerini kolayca yapabilirsiniz.
WeWalk
[caption id="attachment_5118" align="alignnone" width="499"]
Sosyal Girişimcilik Proje Örnekleri[/caption]
Akıllı baston diye tabir edilen WeWalk, görme engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak adına tasarlanmıştır. 37 ülkede kullanılan baston, engellilerin kişisel asistanlığını yapıyor. Sadık Ünlü, Kürşat Ceylan ve Gökhan Meriçliler tarafından görme engellilerin yaşamına dokunmak adına, WeWalk projesi geliştirildi. WeWalk adlı akıllı baston; muhteşem teknolojiyle geliştirilmiştir. Güncelleme yapma özelliğiyle dikkat çeken bu akıllı baston kullanıcılara şu kolayları sağlıyor: Telefona bağlanabilme, ağaç ya da direği fark etme ve çeşitli uygulamalarla entegrasyon tarzındaki özellikleri de barındırıyor.
Otsimo
Dünya’da 4. Avrupa’da da en iyi sosyal girişim projesi olarak karşımıza çıkan Otsimo, ücretsiz şekilde otizmli çocuklara hizmet veriyor. Platform, otizmli çocukların eğitiminde ve öğreniminde önemli rol oynuyor. Özel eğitim materyallerinin; akıllı telefon ya da tablet üzerinden otizmli ve down sendromlu çocuklara temin edilmesi Otsimo sayesinde oluyor. Platform iki bölümden oluşuyor. 1. Olan çocuk için 2.’siyse aile için tasarlanmıştır. Otizmli çocukların eğitiminde önemli rol oynayan uygulama ailelere de çocuklarıyla ilgili önemli bilgiler sunuyor.
Sosyal girişimcilik proje örnekleri kapsamında en bilinen olan Otsimo, gelişimsel olarak farklı olan çocukları topluma kazandırmasıyla dikkat çekiyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...