Fransız hastahanelerindeki sosyal olarak yardımcı robotlar yaşlı bakımında devrim yaratıyor! Evet, Paris'teki bir hastane, büyüleyici yeni bir çalışmanın parçası olarak "sosyal olarak yardımcı" robotlara ev sahipliği yaptı. Edinburgh Heriot-Watt Üniversitesi'nden bir İskoç yapay zeka (AI) ekibi tarafından geliştirilen sağlık robotları, rutin görevleri yerine getiriyordu. Assistance Publique Hôpitaux de Paris'te yaşlı hastalarla etkileşimde bulundular.
Robotlar, Heriot-Watt Üniversitesi'nin Gerontolojik Sağlık Hizmetlerinde Sosyal Yardımcı Robotlar Ulusal Robotaryumu (SPRING) denemesinin bir parçasıydı. Deneyler, robotların doğal ve akıcı konuşmalar yapmasını sağlayan geniş dil modeli teknolojisindeki gelişmeler sayesinde mümkün oldu.
Sonuçlarda robotların hastaları selamlayarak, soruları yanıtlayarak ve yol tarifi vererek sosyal etkileşime girebileceğini ve insan personelin iş yükünü hafifletmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Aynı zamanda birden fazla kişi arasındaki diyaloğun ardından çok taraflı konuşmaları aynı anda kavrayabilirler. Sosyal olarak yardımcı robotlar ile ilgili haberimizin detayları sizlerle!
İlginizi Çekebilir: İnsansı Robotlar, Amazon’un Digit Pilotlarıyla Karşı Karşıya
''SPRING Projesinin Etkileşimli Robot Teknolojisinin Geliştirilmesinde Önemli Bir Kilometre Taşı Olduğuna İnanıyoruz''
Ulusal Robotarium'da yapay zeka profesörü ve akademik eş başkan Oliver Lemon şu açıklamalarda bulundu.
Deneme sırasında robotlar basit ve tekrarlayan görevleri yerine getirerek klinisyenler ve hastalar arasındaki fiziksel temasın azaltılmasına yardımcı oldu. Denemeden elde edilen ilk geri bildirimler için belirtelim. Sosyal olarak yardımcı robotların kullanılmasının enfeksiyon bulaşma riskini azaltabileceğini ve aynı zamanda da hemşire ve doktorların verimliliğini artırabileceğini öne sürüyor.
Assistance Publique Hôpitaux de Paris Bölüm Başkanı Profesör Anne-Sophie Rigaud'a göre, hastaları robot teknolojisine ve hastane hizmetlerindeki gelişmelere giderek artan bir ilgi gösteriyor. ARI robotunun, sosyal etkileşim ve rehberlik sağlama yeteneği sayesinde hastanelerde hasta bakımının önemli bir bileşeni olma potansiyeline sahip olduğuna inanıyorlar.
"Yaşlı yetişkinler de robotun tasarımından memnun olduklarını ve bilişsel bozukluğu olan hastalara bilgi ve refakatçilik sağlamanın faydalı olacağını düşündüklerini ifade ettiler" diye ifadelerde bulundu.
Paris denemeleri, bu gelişen teknolojinin, küresel uygulama potansiyeli olan bilgisayar görüşü, ses işleme ve insan-robot etkileşiminde yenilikleri ilerletirken, bakım sunumunu ve güvenliği nasıl iyileştirebileceğine dair değerli bilgiler sağladı.
SPRING projesi, Heriot-Watt Üniversitesi, Ulusal Robotarium, Çek Teknik Üniversitesi, Bar Ilan Üniversitesi İsrail, Trento İtalya Üniversitesi, Assistance Publique Hôpitaux de Paris, PAL Robotics İspanya, ERM Automatismes Fransa, ve Inria Fransa tarafından koordine edilmektedir. Bu proje için belirtelim. Robotik teknolojisini geliştirmeyi amaçlıyor. Avrupa Birliği tarafından da finanse edilen bir program olan Horizon 2020'den 8,4 milyon Euro finansman aldı.
Ulusal Robotaryum Hakkında
Ulusal Robotaryum, Veriye Dayalı İnovasyon girişiminin bir tesis parçasıdır. Bu girişim, Birleşik Krallık Hükümeti'nden 21 milyon £ ve İskoç Hükümeti'nden 1,4 milyon £ fon aldı. Bu girişimin temel amacı Edinburgh'u Avrupa'nın veri başkentine dönüştürmektir. Bu aynı zamanda 1,5 milyar £ tutarındaki daha büyük Edinburgh ve Güneydoğu İskoçya Şehir Bölgesi Anlaşmasının da bir parçasıdır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...