SSL, internet üzerinden birçok işlemi kolaylıkla yaptığımız bu günlerde sıklıkla karşılaştığımız bir kavram. Açılımı Secure Socket Layer olan SSL'nin dilimizdeki karşılığı ise Güvenli Giriş Katmanı'dır. Online alışverişlerde oldukça önemli bir görevi üstlenen bu katman, kişisel gizlilik ve güvenilirliğini sağlıyor. Aynı zamanda ağ üzerindeki bilgi gönderimi esnasında aktarılan bilginin bütünlüğünü ve gizliliğini şifrelenmiş şekilde yapılmasını sağlayan güvenlik protokolü olarak adlandırılıyor.
SSL protokolü, Netscape adlı bir şirket tarafından geliştirilmiştir. Bu protokol, yaygın tercih edilen web sunucularında ve tarayıcılarda kullanılıyor. Protokolün temelinde standart bir algoritma bulunuyor. Protokolün düzgün çalışabilmesi için sunucu bir anahtar (private key) ve istemci tarafında aktive olacak bir sertifikaya (Public Key) ihtiyaç duymaktadır.
İlginizi Çekebilir: Mitre ATT&CK Framework Nedir?
SSL Sertifikası Nedir?
SSL Sertifikası, milyonlarca sitenin yer aldığı internet ortamında, bir sitenin kimliğinin doğru olduğuna referans sağlayan ve şifreli bağlantı sağlamasına aracılık eden bir sertifika türüdür. Web sunucusu ve web tarayıcısı arasında şifreli bir bağlantı oluşturur. SSL'nin dilimizdeki karşılığı Güvenli Yuva Katmanı olarak tanımlanır.
Nasıl Çalışır?
Değindiğimiz SSL Public Key/Private Key olarak adlandırılan anahtarların kullanımına bağlı kodlama sistemi ile çalışır. SSL Kodlama sistemi, dijital ortamda yazılmış kodlardan oluşuyor. Anahtarların görevini daha basit anlatmak gerekirse; Private Key tarafından kitlenmiş olan veriye ulaşmak için Public Key'e ihtiyaç duyulmaktadır. Anahtarlarınızı kodladıktan sonra ulaşacağınız SSL, varsayılan biçimde bu işlemleri yapacaktır. Private Key sizde kalırken, Public Key ise sizinle iletişime geçmek isteyen kişilere gönderilir. Bilgi aktarımı sırasında veri size ulaşsa bile şifrenin çözülmesi Private Key tarafından olacaktır.
SSL Sertifikasının Avantajları
İnternet ortamında milyonlarca sitenin yer aldığını düşünürsek, SSL sertifikasına sahip olan sitelerin avantajları oldukça fazla.
Veri Şifreleme
Yazının başında değindiğimiz gibi sağladığı güvenlik koşulları web site sahiplerini ve kullanıcılarını oldukça güvenli bir ortamda hissettiriyor. Özellikle çevrimiçi alışveriş sitelerinin rağbet gösterdiği sertifika, sağladığı güvenlik avantajları ile alışveriş sırasında eklenen gizlilik gerektiren bilgilerini üçüncü kişiler tarafından erişim sağlanmasını önlemektedir.
Arama Motoru ile Uyumluluk
SSL sertifikası, sitenizin günümüzde en çok kullanılan arama motorlarından biri olan Google ile uyumlu olmasını sağlar. Sitenizin güvenilir bir şekilde algoritmaya girmesi Google arama motorunun kullanıcılara sitenizi işaret etmesine aracılık eder. Sitenizin Google organik sonuçlarda çıkmasının bir nedeni de SSL sertifikadır.
Profesyonel Görünüm
İnternet ortamında kullanıcılar birçok siteyi anında deneyimleyebiliyorlar. Web sitelerinin kullanıcılar için daha güvenilir bir hale gelmesi site sahiplerinin ilk amaçlarından birisidir. SSL sertifikasına sahip olan bir site bu özelliğine dikkat çekebilir ve sitesine erişim sağlayan kullanıcılara güvenebileceği bir site olduğunu aktarabilir. Kullanıcılar bu bilgilendirmenin ardından ilgili site hakkında olumlu bir bakış açısına sahip olabilir.
Endüstri Yönetmenlikleri Gereği Uyumluluk
Birçok sektörün faal olduğu internet ortamında, bazı yönetmelikler gereği endüstri sektöründe SSL sertifikası almak zorunludur. Öte yandan bankacılık sektörünün internet üzerinde oldukça faal olması bu alanda çalışmalar yürüten sitelerin SSL sertifikasına sahip olmasını zorunlu kıldı.
İlginizi Çekebilir: Pratik Windows Klavye Kısayolları Nelerdir?
SSL Neden Önemlidir?
Google, 2018 senesinde yaptığı bir açıklamada Chrome 68 sürümünde, SSL sertifikası bulundurmayan siteleri güvenli değil olarak işaretleyeceğini bildirmişti. Bu duyurunun ardından SSL sertifikası sertifikasına sahip olmayan siteler, URL barında güvenli değil uyarısı ile birlikte kullanıcılara site deneyimi sunmaya başladı. Bu durum birçok sitenin tercih edilmemesine sebebiyet verdi. SSL sertifikası, Google arama motoru için ayırt edici bir özellik olduğunu kanıtlarken aslında kullanıcı deneyimi ve site sahipleri için birçok avantaj sağlar. Verilen örneklerde özellikle belirttiğimiz e-ticaret siteleri veya banka sektöründe çalışmalar yürüten siteler haricinde de bu konuya oldukça önem verilmesi gerekmektedir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...