Yurtdışında girişimcilik ekosisteminde yer almak isteyenler öncelikle gitmek istedikleri ülkeden oturum izni almalıdır. Yazımızda girişimcilere vize veren ülkelerden bahsedeceğiz. İşte startup vizesi veren ülkeler!
Startup vizesi; girişimini farklı pazarlara tanıtmak ve oralarda faaliyet göstermek isteyenler için gereklidir. Yeni yatırımcılara ulaşmanın en iyi yollarından biri girişimcilik vizesidir. Yalnız bu vize türü ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor.
Startup Vizesi Veren 13 Ülke
İş fikrinizi dünyaya tanıtmak için startup vizesi alabilirsiniz. Peki, hangi ülkeler startup vizesi veriyor? Startup vizesi alma şartları neler? Startup vizesinin ne gibi avantajları var? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.
Kanada Startup Vizesi
Yenilikçi bir iş fikri olanlar Kanada Startup Vizesi için başvuru yapabilir. Kanada Startup Vizesi’ne başvuru yapmak için yenilikçi iş fikrinin yanı sıra şu şartları da taşımanız gerekiyor;
Kanada Startup Vizesi Programı’nın en önemli özelliği girişimi kuran kişilere kalıcı oturum izni vermesidir. Yukarıda bahsettiğimiz üzere bu vize programından yararlanabilmek için onaylı bir destek almanız gerekiyor. Onaylı destek olarak tabir ettiğimiz husus herhangi bir kuluçka merkezine üyelik, melek yatırımcılardan ya da VC’den yatırım olarak ifade edebiliriz. Kanada Startup Vizesi’ne Quebec Eyaleti dahil değildir.
İspanya Startup Vizesi
İspanya Startup Vizesi alabilmek için öncelikle girişiminizin İspanya’ya faydalı olduğunu kanıtlamanız gerekiyor. Örneğin; İspanyollara istihdam yaratmak. Özgeçmişinizde girişiminizin başarılı işlere imza atacağına dair mesleki deneyime sahip olmanız gerekiyor. Ayrıca girişimin başarısı için gerekli çalışmalarında yapılması gerekiyor. İspanya Startup Vizesi için yetkililere;
İspanya Startup Vizesi alarak 2 sene boyunca girişiminizi İspanya’da büyütmek için çalışmalar yapabilirsiniz. Bu vize başvurusunu ailenizle birlikte yapıp oturum izni alabilirsiniz. İspanya Startup Vizesi’nde ele alınacak ilk nokta, girişimin İspanya’ya ne gibi faydalar sunacağıdır.
İspanya Startup Vizesi’nin başvuru kriterleri çok kapsamlıdır. Vizeye online ya da İspanya’ya giderek başvurabilirsiniz.
Avustralya Startup Vizesi
Startup vizesi veren ülkeler arasında Avustralya’da yer alıyor. Avustralya Startup Vizesi alabilmek için ileri düzeyde İngilizce bilmeniz gerekiyor. Avusturya Startup Vizesi’ne sahip olmak için Eyalet-Bölge Devlet Kurumu’nca aday gösterilmelisiniz. Bu vizeyi aldıktan sonra Avusturya’da girişimcilik ekosisteminde çalışmalar yapmaya başlayabilirsiniz.
Hollanda Startup Vizesi
Avrupa Birliği’nin haricinde yenilikçi iş kurma hayali kuranlar, Hollanda Startup Vizesi’ne başvurabilir. Hollanda Startup Vizesi, 1 yıl geçerlidir. Fakat vize başvuru seçenekleri; kısa dönem ve uzun dönem şeklinde değişiyor. Hollanda Startup Vizesi’ne ailenizle birlikte başvurabilirsiniz. Hollanda Startup Vizesi kriterlerini şöyle sıralayabiliriz;
Finlandiya Startup Vizesi
Yenilikçi ve büyüme potansiyeline sahip startup’lar, Finlandiya Startup Vizesi’ne başvurabilir. Finlandiya Startup Vizesi için ekibiniz minimum 2, maksimum 4 kişiden oluşmalıdır. İş fikri, MV düzeyinde olmalıdır. Ayrıca girişime ait web site ve mobil uygulama da olması gerekiyor. Bahsettiğimiz bu vize türü, 1-2 yıl Finlandiya’da çalışma ve oturum izni olanağı sunuyor. Girişiminizin iş tecrübenizle ve CV’nizle uyumlu olup olmadığı da vize başvuru sürecinde inceleniyor.
Almanya Startup Vizesi
Almanya Startup Vizesi için öncelikle kariyer özgeçmişinizi detaylı şekilde hazırlamalısınız. Almanya hükümetine ekonomik olarak destek verileceğini belgelendirip yeterli yatırım sermayesi oluşturmalısınız. Diğer ülkelerde olduğu gibi Almanya’da startup vizesi için girişimciden iş planı talep ediyor. Tecrübe sahip olmak ve uluslararası yeni hizmet/ürün sunmakta aranılan kriterlerdendir.
Birleşik Arap Emirlikleri Startup Vizesi
Girişimciler, Birleşik Arap Emirlikleri Startup Vizesi alarak Dubai’ye açılabilir. Birleşik Arap Emirlikleri, yabancı uyrukluların Dubai’de faaliyet göstermesi için “Golden Visa” hazırlamıştır. Golden Visa’yı alabilmek için girişimcilerin BAE hükümetinin desteklediği kuluçka merkezinden onay alması gerekiyor. Girişimcilik ekosisteminde yer almak isteyenler; Abu Dabi’de HUB71, Dubai’deyse AREA2071 onayını almalıdır.
Fransa Startup Vizesi
Fransa Startup Vizesi diğer ifadeyle French Tech Visa, 4 sene geçerlidir. Yenilebilen bu vize türünü almak için girişimcinin finansal kaynakları çok iyi olmalıdır. Fransız teknoloji ekosisteminde hizmet veren bir kurumdan destek almalıdır. Fransız tech’in desteklediği kuluçka merkezine ya da girişimcilik hızlandırma programlarına kabul edilmekte vizeyi almak için aranılan diğer bir şarttır.
İngiltere Startup Vizesi
Startup vizesi veren ülkeler içerisinde İngiltere’de yer alıyor. İngiltere startup vizesi almayı düşünen girişimciler ilk olarak yenilikçi iş planı oluşturmalıdır. İngilizce dil seviyesi en az B2 seviyesinde olmalıdır.
Bu vizeye başvuru yapacak girişimcinin İngiltere’de geçinecek kadar parasının olup olmadığına da bakılıyor. Girişimci, İngiltere hükümetine kendini geçindirecek kadar kişisel birikiminin olduğunu da ispatlamalıdır.
İtalya Startup Vizesi
Yenilikçi iş fikrine sahip olanlar ve AB üyesi olmayan startup’lar için hazırlanan İtalyan Startup Vizesi’ne başvuru kolay şekilde yapılmaktadır. İtalya Startup Vizesi şatları; iş planı, pitch deck ve İtalya’da geçinmek için yeterli finansmana sahip şeklinde sıralanabilir.
Singapur Startup Vizesi (EntrePass Programı)
EntrePass Programı sayesinde yabancı uyruklu girişimciler Singapur’da girişimcilik ekosisteminde faaliyet gösterebilir. EntrePass Programı’na katılabilmek için yenilikçi teknolojilerden oluşan bir girişim kurmalısınız. Singapur Startup Vizesi, girişimcilik ekosisteminde deneyimli kişilere verilmektedir. Singapur Hükümeti ya da bir VC’nin onayladığı melek yatırımcıdan en az 100.000 dolar yatırım almanız gerekiyor. Girişiminizin Singapur Hükümeti’nin tanıdığı bir hızlandırma programı ya da kuluçka merkezi tarafından onaylanması da EntrePass Programı kriterlerindendir.
Litvanya Startup Vizesi
Dijital platform aracılığıyla Litvanya Startup Vizesi’ne başvurarak geçici olarak oturma izni alabilirsiniz. Litvanya Startup Vizesi başvurusu yapan kişi, girişimin kurucusu veya kurucu ortağı olmalıdır. Bu vizeden hem kurucunun kendisi hem de ailesi yararlanabilir. Litvanya Startup Vizesi;
Diğer startup vizelerinde olduğu gibi Litvanya içinde yeterli finansmanınız olmalıdır.
Şili Startup Vizesi
Şili Hükümeti tarafından yabancı girişimciler için Start-Up Chile Programı oluşturulmuştur. Start-Up Chile, 2010 yılında başlatıldı. Şili bu girişimcilik programıyla Latin Amerika’da inovasyon ve girişimcilik merkezi olmayı hedefliyor. Start-Up Chile 6 ayı kapsayan bir programdır. Programa 3 yaşını geçmeyen girişimler katılabilir. Start-Up Chile’ehalihazırda hizmet ya da ürünü olan yeni girişimler katılabilir.
Şili hükümeti girişimciye şu imkanları sunuyor;
Şili Startup Vizesi alabilmek için girişimlerin; ülkedeki bir teknoloji şirketi, InvestChile veya Start-Up Chile tarafından desteklenmesi gerekiyor. Ayrıca girişimler, Startup Chile ya da InvestChile’den de sponsorluk onayı almalıdır.
Peki, hangi ülkenin verdiği vize daha avantajlı? Bizlere görüşlerinizi yorum kısmından aktarabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Akılda Kalıcı Bir Startup İsmi Nasıl Bulunur?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...