Araba üreticisi Stellantis (STLA.MI), Archer Aviation'ın (ACHR.N) elektrikli uçağının inşasına yardım etmeye ve ABD'li şirketteki hissesini arttırmaya hazırlanıyor.
Sanayi firmaları ve yeni girişimler, yolcuları havalimanlarına veya şehirler arasındaki kısa yolculuklara taşımak için dikey olarak inip kalkabilen ve trafiği alt etmelerine olanak tanıyan hava taksilerine yatırım yapmak için akın ediyor.
İlginizi Çekebilir: Elektrikli uçan taksi Dubai'de test edildi.
2024 İtibariyle Üretime Başlanacak
100 mil (161 km) menzile sahip dört yolcu ve bir pilot taşıyabilen dikey kalkış ve iniş (eVTOL) Midnight uçağı, 2024'ten itibaren 2.300 uçak üretim hedefiyle Covington, Georgia'da üretilecegini Archer ve Stellantis ortak bir bildiride yayımladı.
Yaklaşık 20 millik arka arkaya kısa mesafeli yolculuklar için tasarlandı ve arada sadece yaklaşık 10 dakikalık bir şarj süresi var.
Şirketler, "Stellantis'in amacı, Archer'ın eVTOL uçağının sözleşmeli üreticisi olarak seri üretmek" dedi.
Fiat, Chrysler ve Fransız Peugeot'nun birleşmesinden yaratılan Stellantis, Archer'ın 2023 ve 2024'te kendi takdirine ve belirli iş kilometre taşlarına ulaşılmasına bağlı olarak 150 milyon dolara kadar öz sermaye sağlayacak.
Stellantis ayrıca açık piyasada hisse senedi satın alarak Archer'daki mevcut hissesini artıracak, ancak CEO'su Carlos Tavares azınlık hissesini elinde tutmak istediğini söyledi.
Archer'ın San Francisco'daki genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında "Kontrol etmek için değil, desteklemek için buradayız" dedi.
Şirketler, Stellantis'in Archer'da uzun vadeli, mihenk taşı bir yatırımcı olmayı hedeflediğini söyledi.
Tavares, araba şirketinin neden uçak imalatına yöneldiği konusunda şunları aktardı: "Her türlü hareketlilik aracıyla hareket özgürlüğünün tadını çıkarabilirsiniz.
"Bir bisiklet olabilir, bir araba olabilir, bir uçak olabilir, başka herhangi bir şey olabilir, bu nedenle güvenli, temiz ve uygun maliyetli hareket özgürlüğü sağlayabilen herhangi bir yüksek teknoloji ürünü ekipmana kendimizi adadık."
Otomobil endüstrisini içeren diğer eVTOL girişimleri arasında, aviyonik sistemler geliştirmek için Hyundai Motor Group'un hava taksi birimi ile havacılık tedarikçisi Honeywell International arasında bir işbirliği yer alıyor.
Otomobil endüstrisi batarya tasarımında çok ileride ancak mevcut nesil bataryaların ağırlığı, yeni araçların menzili ve taşıma kapasitesi için sınırlayıcı bir faktör olarak görülüyor.
Kasım ayında Avrupalı uçak üreticisi Airbus (AIR.PA), arabalar ve uçaklar için yeni nesil elektrikli piller ve hibrit teknolojisi geliştirmek üzere Fransız otomobil üreticisi Renault (RENA.PA) ile bir ortaklık kurdu.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...