Son dönemlerin trend konuları arasında yer alan ChatGPT ile birçok konuda insanlar endişe içerisinde diyebiliriz. Özellikle insanların kafasını kurcalayan en büyük endişe ChatGPT’ nin işgücüne olan ihtiyacı azaltacağıyla ilgili… Peki, gerçekten ChatGPT işinizi alacak mı? İşte detaylar!
Birkaç ay öncesine kadar ChatGPT çok kişi tarafından bilinmiyordu. Fakat bu kavram kamuoyunu son dönemde çok meşgul etmeye başladı. Bunun sonucunda insanlar arasında yapay zekanın olumlu ve olumsuz tarafları tartışılmaya başladı. Sonucunda da iş piyasasını nasıl etkileyeceğine dair insanların kafasında sorularda oluşmaya başladı.
İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka Üzerine Okuyabileceğiniz En İyi Kitaplar!
ChatGPT Nedir?
ChatGPT’ nin iş piyasasını nasıl etkileyeceğine değinmeden önce bu kavramın ne olduğunu bilmek gerekiyor. ChatGPT, OpenAl tarafından geliştirilmiş sohbet robotu olarak ifade edilebilir. Geçen kasım ayında tanıştığımız sohbet robotu, çok kısa sürede 100 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaştı. Böylelikle kısa zamanda hızlı şekilde büyüyen kullanıcı uygulaması olarak kayıtlara geçti.
Peki, ChatGPT tam olarak ne yapıyor? Bahsettiğimiz yapay zeka tabanlı sohbet robotu, Google’ın sorularını yanıtlıyor. Ayrıca bilgisayar, müzik vb. programlar yazabiliyor. Denemeler yazıp, testleri çözebilir. Bahsettiğimiz durumlara ek olarak resimde çizebiliyor. Özetle; fonksiyonelliğiyle dikkat çeken bir sohbet robotudur.
ChatGPT İş Piyasasını Nasıl Etkileyecek?
Yukarıda bahsettiğimiz işleri yapmasından dolayı ChatGPT’ nin iş piyasasını etkileyip etkilemeyeceği çok merak ediliyor. Sözü edilen teknoloji tamamen işleri ortadan kaldırmayacak. Şöyle ki, ChatGPT teknolojinin bir ürünüdür. Teknoloji, hızlı şekilde insan yaşamını değiştirip, iyileştiriyor. Sohbet robotunun da iş dünyasında insanların işlerini kolaylaştırması bekleniyor.
Gelecek dönemde ChatGPT gibi teknolojilerin geliştirilmesi; eğitimli bilgisayar programcılarına, yazılım mühendislerine, veri bilimcilerine ihtiyacı artıracak. Diğer bir ifadeyle yapay zeka çevresindeki BT ekosistemine ihtiyaç artacak. Bundan dolayı genç neslin teknolojiyle ilgili kendini geliştirmesi bir zorunluluk haline gelecek. Sohbet robotu, gençlerin teknolojiye dair kendilerini geliştirmesi için olanak sağlayacak.
Belirli aralıklarla yeni yapay zeka teknolojisinin öne çıkacağı gelişmeler yaşanacak. Bu gelişmelerden bazıları endişe yaratırken bazıları önemli fırsatlar sunacak. Aslında Al, 1950’lerden bu yana var. Fakat daha önce şu anki kadar popüler değildi.
1997 yılında Rus satranç ustası Garry Kasparov ile IBM’nin satranç oynayan bilgisayarı Deep Blue arasında maç yapıldı. Satranç büyük satranç ustası bir yapay zeka tarafından mağlup edildi. O dönemde Kasparov, yapay zekanın gücünü kabul etmemişti. Fakat 25 yıl sonra büyük kaybıyla barışarak insan-makine iş birliğinin ne kadar çok önemli olduğunu fark etti.
ChatGPT’nin İş Piyasasına Katkıları
Birçok kişi ChatGPT’nin insanların geçim kaynaklarını yok edeceğini düşünüyor. Al tabanlı sohbet robotları tarafından bazı görevler otomatikleştirilebilir. Yalnız ChatGPT’ lerde; stratejik karar verme, eleştirel düşünme ve yaratıcılık gibi insanlara özgü beceriler yoktur. O nedenle ChatGPT işimi alır mı, onun yüzünden işsiz mi kalacağım gibi düşünmek yerine yukarıda belirttiğimiz gibi iş birliği yapılması daha doğru olur.
Örneğin; müşteri hizmetleri personellerinin işlerini kolaylaştırmak adına sohbet robotlarından yararlanılabilir. Böylelikle müşteri hizmetleri de daha insani ve karmaşık görevleri çözümlemeye odaklanır. Özetle; yapay zekanın amacı; iş verimliliğini artırıp sıradan işlerde insana olan ihtiyacı ortadan kaldırmak. Kalıcı olarak ifade edebileceğimiz bu teknoloji daha çok ilerleyecek. Kimisine göre tehdit kimisine göreyse avantaj olarak görülen bu teknolojinin artıları ve eksileri ilerleyen süreçte daha net ortaya çıkacak. Farklı iş bağlamlarıyla hem üretkenliği hem de verimliliği artırma potansiyeline sahip olan bahsettiğimiz teknoloji doğru kullanıldığı takdirde avantajlarıyla dikkat çekiyor.
Son olarak; gelişen dünyada teknolojiye ayak uydurmak kaçınılmaz bir gerçek. ChatGPT ve nice teknolojilerin varlığını kabul edip o yönde insan kendini geliştirirse iş kaybetme gibi korkularının da yersiz olduğu anlayacak.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...