İnsan hayatını işlevsel hale getiren bu programların arkasında pek çok farklı programlama dilleri bulunuyor. Hayatın her alanında karşımıza çıkan programlamalar gerek ev eşyaları gerek telefonlar ve bilgisayarlar gibi pek çok alanda kendini insan hayatına dahil ediyor. Şu ana de 250’den fazla programlama dili yapılmıştır. Bu programlama dillerinden bazıları Pascal, Basic, C, C#, C++, Java, JavaScript, Cobol, Perl, PHP, Python, Ada, Fortran, Delphi ve Swift'tir.
Programlama ve Programlama Dilleri Nedir?
Programlama ya da diğer ismiyle yazılım bilgisayar tarafından belirlenmiş bir işlevi yerine getirmesini sağlayan komutlardır. İşlemciler sayesinde görev görmektedir. Yazılımcıların belirli bir problemi çözmek ya da amacına ulaştırmak amacıyla, bilgisayar ortamında ne yapmasını istediğini anlattığı bir yoldur. Programlama dilleri, yazılımcının bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanacağını ve iletileceğini, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasına olanak sağlar.
Programlama dilleri ve algoritmalar, insanlar ve bilgisayar arasındaki iletişimi sağlar. Programlama dilleri üç seviyede incelenir.
Yaygın Olarak Tercih Edilen Programlama Dilleri
Her programlama dilinin farklı bir amacı vardır. Programcılar yazılımdaki farklı problemleri çözmek için çeşitli programlama dilleri yazmıştır.
C Programlama Dili
C programlama dili birden fazla platformda çalışabildiği için taşınabilir bir dildir. Yapısal, esnek ve güvenilirdir. C dili veri tabanı sistemleri, işletim sistemleri, derleyiciler, debug gibi sistem programlarında tercih edilir. Gömülü sistemler alanında çalışmak isteyenlerin öğrenmesi gereken bir dildir.
C++ Programlama Dili
C dilinden türemiş nesneye yönelik programlama yapılabilen bir dildir. C++ programlama dili oyun motoru yazılımı, grafik arayüz uygulamaları, ticari yazılımlarda kullanılır. Google Chrome, Mozilla Firefox, Winamp ve birçok Adobe uygulaması bu dille oluşturulmuştur.
C# Programlama Dili
Nesneye dayalı C++ ve Java dillerinin avantajlı yöntemleri kullanılarak geliştirilmiştir. C# programlama dili Microsoft tarafından geliştirilen bu dil programcıya mobil uygulamadan web programlama, masaüstü programlarından buluta ve oyun geliştirme gibi yerel ve internet uygulamalarında yazılım geliştirmek için kullanılmaktadır.
Java Programlama Dili
Oracle Java tarafından geliştirilmiş bu programlama dili ağ ve internet uygulamaları için geliştirilmiş, bağımsız platformlu, nesne yönelimli ve ağ üzerindeki her bilgisayarda çalışabilen bir dildir. Android cihazlarda program yazmak için kullanılır.
PHP Programlama Dili
PHP programlama dili web sitelerini programlamak için kullanılır. Sunucu (server) tarafından çalıştırılarak HTML olarak internet sayfalarına ulaşmamızı sağlayan browserda kullanılan bir dildir.
PYTHON Programlama Dili
Öğrenimi kolay, hızlı ve derleyici ihtiyacı olmayan her platformda çalışır. Hacking programlamalarda, Arduino uygulamalarında ve web yazılımlarında tercih edilir.
Visual Basic
Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Bu programlama dili Windows tabanlı uygulamalarda kullanılan ve kolay görsel araçları kullanılan bir dildir. Visual Basic for Applications; Microsoft Office gibi yazılımları geliştirmek için, VBScript; ASP gibi host üstündeki Visual Basic her türlü yazılımı yapılan şeyleri çalıştırmak için kullanılır. Visual Basic.NET; NET Framework üzerinde çalışır.
SWIFT: Programlama Dili
MAC OS ve İOS sürümlerini geliştirmek için Apple’ın kullandığı nesne yönelimli programla dilidir.
PASCAL Programlama Dili
Programlamayı öğreten çabuk anlaşılan bir dildir.
DELPHI Programlama Dili
Turbo Pascal dilinin görsel sürümü olarak bilinmektedir. Web, masaüstü, konsol ve mobil uygulamalar için geliştirilen bir programlama dilidir.
MATLAB Programlama Dili
Turbo Pascal dilinin görsel sürümü olarak bilinmektedir. Matlab, Web, masaüstü, konsol ve mobil uygulamalar için geliştirilmiştir.
ASSEMBLY Programlama Dili
Elektronik cihazlarda kullanılan bu dil de ufak bir komut yazmak için uzun kodlamalar yapılması gerekir. Karmaşık makine dilini, basite indirgeyerek alfabetik sıraya göre kodlama yapar.
Programlama Dilleri Nerelerde Kullanılır?
Programlama dillerini kullanmak için pek çok farklı alan bulunmaktadır. Bu alanlar şunlardır;
Programlama Dilleri Nasıl Öğrenilir?
Bilgisayar programı, mobil uygulama, İnternet siteleri, oyun veya genel olarak yazılım geliştirmek için programlama yapılmasının öğrenilmesi gerekir. Programlama dilleriyle oluşan programlama programın bulunduğu bilgisayar, cep telefonu gibi aletler üzerinde çalışmasını sağlar.
Programlama dillerini öğrenmek için ilk adım olarak neyi başarmak istediğini belirlemek önemli bir adımdır. Sorunun cevabı ne tür bir programlamayla uğraşılması gerektiğine yardımcı olacak ve iyi bir başlangıç yapılmasını sağlayacaktır.
Web geliştirme de bilgisayar programları geliştirmeye kıyasla öğrenilmesi gereken pek çok farklı diller bulunur. Mobil uygulama geliştirmede ise, makine programlamasından farklı bir beceri gerektirir. Bütün bu kararlar program dili tercihinde etkilidir.
Verilen karar ne olursa olsun üst düzey, basit dillerden biriyle başlanmalı. Bu diller neredeyse her dille uygulanabilecek temel kavram ve düşünce süreçlerini öğretecektir. Bu kategoride en çok kullanılan iki dil Python ve Ruby’dir. Python da Ruby’de oldukça okunabilir söz dilimi kullanan web uygulaması dilleridir.
C++, Java, Objective-C ve PHP gibi pek çok gelişmiş programlama dilinde “nesne yönelimi” kavramı kullanılmaktadır. Nesne yönelimi kavramı dilin “nesne” kavramları ya da derlenmiş veriler ve bu verilerin manipülasyonu etrafında kurulduğu anlamına gelir. Birkaç farklı programlama dili için eğitim yazılarını okumak dili seçme konusunda da yardımcı olacaktır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...