Geçtiğimiz yıl Mart ayında gerçekleşen Formula 1 yarışlarında, yeni tasarlanmış yarış arabaları boy göstermişti. Yarış pistindeki rekabeti canlandıran ve Formula 1'e damga vuran bu arabaları, yazımızın devamında ele aldık.
İlginizi Çekebilir: Yurt Dışında Tercih Edilen İş Alanları , Hafta Sonu İstanbul’da Yapılabilecek Aktiviteler
Yarışların Daha İlgi Çekici ve Eşit Şartlarda Olması Hedefleniyor
Formula 1 araçları, dünya genelinde tasarımı kurallara tabi olan en hızlı pist araçları olarak geçiyor. En üst seviye spor arabalardan 20-30 km/s daha hızlı olan Formula 1 araçları, güçlü aerodinamik bastırma kuvvetleri dolayısıyla kıvrımları spor arabalardan 5 kat hızlı alabiliyor. Bu bastırma kuvvetleri, uçakların kanatlarında oluşan ve onların havalanmasını sağlayan kaldırma kuvvetleriyle benzerlik gösteriyor. Ancak uçakların aksine F1 araçlarında bu kuvvetler yere doğru ters yönde uygulanıyor.
F1 araçları, yarış sırasında başka bir arabanın arkasına yaklaştıklarında, öndeki aracın kanatları ve gövdesi tarafından oluşturulan türbülans girdaplarına maruz kalıyor. Bu da araçların söz konusu kuvvetin %50'si kadarını kaybetmelerine neden oluyor. Öndeki araba tarafından oluşturulan türbülans, takipte olan arabanın kaymasına ve yol tutuşunu kaybetmesine neden oluyor. Amazon Web Hizmetleri'nde CFD baş uzmanı olan eski Formula 1 mühendisi Neil Ashton bu durumu şöyle özetliyor: "Dünyanın en iyi pilotları bile, bastırma kuvvetini kaybettiklerinde, önlerindeki arabayı sollayamayacak duruma gelirler."
Yeni Tasarım Özellikleri Dikkat Çekiyor
F1 mühendis ekibi ve Amazon Web Hizmetleri 2019 yılından beri hem söz konusu bu duruma çözüm bulmak hem de görülmeye değer bir rekabet sunmak için beraber çalışmalar yürütüyor. Yarışlarda eşit şartlar sağlamak adına bir şeyleri değiştirmeleri gerektiğini fark ettiklerini dile getiren her iki ekip de hayranlara görülmeye değer bir rekabet sunmayı hedefliyor.
F1 mühendis ekibinin görevi, aracın ulaşabildiği en yüksek hızı ve yere basma kuvveti derecesini korurken arkasında daha küçük girdaplar oluşturabilecek ve önündeki arabanın oluşturduğu girdaptan olumsuz etkilenmeyecek bir araba tasarlamaktı. Formula 1 şirketi, söz konusu bu hedef doğrultusunda, Navier-Stokes denklemlerinin bir çeşidini sayısal olarak çözdüklerini belirtti. Şirket böylelikle, laptopları üzerinden türbülans akışlarının karmaşık doğası üzerinde çalışabiliyor. Formula 1'de baş teknoloji sorumlusu olan Pat Symonds: "Kimse bir arabayı ikinci olması amacıyla tasarlamaz. Bu proje için arabaların temiz havada gitmesinden öte başka bir arabanın arkasında nasıl performans gösterdiklerini inceledik." ifadesini kullandı.
Devreye Süperbilgisayarlar Giriyor
F1 aracının viraj performansını ölçmek ancak devasa bir senaryo matrisini hesaplamakla mümkün oluyor. Bu sebeple F1'in çok sayıda yüksek performanslı bilgisayara erişimi gerekiyor. Böylesi büyük bir hesaplamanın sürekli olarak yapılabilmesi için, sadece bu işe ayrılmış süperbilgisayarlar kullanıldığını dile getiren Dodman:"Bu sayede sonuç alma, değerlendirme ve bir sonraki adıma geçme süremiz çok kısaldı. Sürecin büyük bir kısmını kısa yoldan halledebiliyoruz." ifadelerini kullandı.
Elde edilen bilgilere göre, bu yüksek hızlı bilgisayarlar sayesinde ortalama simülasyon süresi 60 saatten 12 saate indi. Aynı zamanda bütçenin küçük bir kısmı karşılığında satın alınan üstün bilgisayarlar, işletme masraflarını da %30'a kadar azalttı. F1 ekibi, sadece altı ay içinde birden fazla arabanın bulunduğu 5000'den fazla simülasyon yürüttü. Elde edilen bu veriler, "Uluslararası Otomobil Federasyonu" tarafından yeni nesil arabalar için bir araba boyu mesafede yalnızca %15 bastırma kuvveti kaybı yaşayan araçların tasarımına önayak oldu. F1 takımları, bu veriler ışığında tasarlanan yeni arabalarla 2022 yarış sezonunda yer aldı.
Yeni Tasarım Arabaların Özellikleri
Arabalara eklenen yeni aerodinamik özellikler arasında tekerleklerin oluşturduğu girdabı kontrol eden cihazlar yer alıyor. Hava akışını ön tekerlekten ayıran bir ön kanat, kenarlardan havayı çekip takip eden aracın üzerine nakletmek amacıyla tasarlanmış bir arka kanat, basitleştirilmiş süspansiyon ve taban altı hava kanalları da sahip olunan diğer özellikler arasında yer alıyor.
Bu özelliklerle tasarlanan yeni Formula 1 araçları, ilk defa 13 inç yerine 18 inç jantlar ve düşük profilli tekerlerle 2022 yarışlarında yer aldı. Bu özelliklerin eklenmesi öndeki aracın neden olduğu türbülanslı hava akımını büyük oranda azaltırken takip eden aracın yere basma kuvvetinin ise artması sağlandı. Böylece arkadaki aracın aradaki farkı kapatmasına, belki de öne geçmesine imkan tanınmış oldu.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...