İletişim ve ulaşım imkanlarının kolaylaşmasıyla beraber dünya birçok konuda gelişmekte ve değişmektedir. Yaşanan bu gelişmeler var olan işletmeleri de doğrudan etkilemektedir. Artan rekabet ve değişen pazar ihtiyaçları ortamında işletmeler, ayakta kalıp sürdürebilir olmak için birçok farklı yönetim stratejisine başvurur. Bu yönetim stratejilerinden en önemlilerinden birisi de Swot Analizidir. Peki SWOT Analizi nedir?
Öncelikle SWOT kelimesi İngilizcedeki dört kelimenin baş harflerinden oluşur. S harfi, güçlü yönlerimizi (Strengths), W harfi, sahip olduğumuz zayıf özelliklerimizi (Weaknesses), O harfi, oluşabilecek fırsatlardan (Opportunities), T harfi ise bize tehdit unsuru oluşturan unsurlardır (Threats).
SWOT Analiz yöntemi, bir işletmenin güçlü, zayıf yönleri, fırsatları ve risklerinin inceleme alanını kapsayan stratejik analiz yöntemidir. Bu analiz yöntemi işletmenizin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya çıkarırken, aynı zamanda işletmenin hangi fırsatları daha iyi değerlendirebileceğini de gösterir. Analiz sonuçlarına dayanarak nerede iyileştirme yapılması veya hangi güçlü özelliklere yöneleceğimiz sorularına cevap bulur. Bu analiz yöntemi işletmenin sahip olduğu durumu konumlandırma konusunda da sıkça kullanılır. SWOT Analizi yöntemi işletme ve kurumlar dışında bireylerin kendilerini değerlendirmek amacıyla kullandığı etkili analiz yöntemlerinden birisidir.
Nasıl Yapılır?
SWOT analizi soru cevap yöntemiyle yapılır ve bu sorulara objektif bir cevap verilmesi beklenir. Bu sorular işletme, kurum ve kişilere göre değişiklik gösterse de sorunun sorulma amacı genel olarak aynıdır. Analizi yapmak için bulduğumuz bulguları not edebileceğimiz ekipmanlara ihtiyaç vardır. Daha sonra SWOT kelimesinin içerisindeki başlıklardan sırasıyla sorular sorularak not edilir ve analiz sonucunda çıkan notlar değerlendirilip uygulama aşamasına geçilir.
Güçlü Yönler (Strengths)
SWOT analizinde güçlü yönler incelenirken olabildiğince farklı bakış açılarından da faydalanılmalıdır. Örneğin, bir işletme hem kendi bakış açısından incelemeli hem de müşterilerinin geri dönüşlerinden faydalanmalıdır. Bu şekilde objektif cevap verme olasığı artar. Güçlü yönler bu gibi sorular sorularak incelenebilir.
Zayıf Yönler
Güçlü yönlerde olduğu gibi zayıf yönler incelenirken de farklı bakış açılarından faydalanmak yapılan incelemenin objektiflik payını arttırır. Zayıf yönler bu gibi sorular sorularak incelenebilir.
Fırsatlar
Fırsatlar kısmında oluşabilecek ve fayda sağlayabileceğimiz potansiyel unsurlar incelenir. Fırsatlar kısmı önceki kısımlara ithafen dış faktörlerin içerisinde yer alır. Yani çevrenin bizim üzerimizde olan etkilerindendir. Fırsatlar kısmı bu gibi sorular sorularak incelenebilir.
Tehditler
Tehditler kısmı fırsatlar kısmında olduğu gibi dış faktörler içerisinde değerlendirilir. Bu kısımda analizini yaptığımız işletme veya kurumun gelecekte aleyhine oluşabilecek sorunlar veya tehditler incelenir. Tehditler kısmı bu gibi sorular sorularak incelenebilir.
Burger King SWOT Analizi
Fast food ürünleri denince akla gelen ilk markalardan birisi olan Burger King'in SWOT Analizini sizlerle beraber inceleyelim.
Güçlü Yönler
Zayıf Yönler
Fırsatlar
Tehditler
Daha fazla Eğitim içeriği için buraya tıklayabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...