Tarih öncesi kadınlar ile ilgili bir araştırma yapıldı. Yeni araştırmaya göre tarih öncesi kadınlar da avcıydı!Yani kadınların yalnızca toplayıcı olduğu hipotezi geçerli değil gibi görünüyor. Delaware Üniversitesi antropoloji profesörü Sarah Lacy ve Notre Dame Üniversitesi'nden Cara Ocobock, tarih öncesi kadınların sadece toplayıcı olmadığını, aslında erkek meslektaşlarıyla birlikte avlandıklarını ortaya çıkardı. Araştırmacılar, 2,5 milyondan 12.000 yıl öncesine kadar uzanan Paleolitik çağdaki iş bölümünü inceledi. Her cinsiyete tam olarak farklı roller verildiği fikrini destekleyecek hiçbir kanıt bulamadılar. Bunun için belirtelim. Son arkeolojik bulguların ve literatürün değerlendirmesine göre yapıldı.
Bilim adamları ayrıca kadınların fizyolojisini de inceledi. Onların da yalnızca fiziksel olarak avcı olma yeteneğine sahip olduklarını değil, aynı zamanda olmadıklarına dair çok az kanıt bulunduğunu da keşfettiler.
İki kadın, mağara adamları ve kadınların, erkeklerin avlandığı ve kadınların bir şeyler topladığı açık bir cinsiyete dayalı iş bölümüne sahip olduğunu varsayan, ortaya çıkan bir dizi makaleden memnun kalmadıktan sonra konuyu daha fazla incelemeye karar verdi. Bu kadar çok kanıt, durumun böyle olmadığını gösterirken, araştırmacılar bunun varsayılan fikir olmasından memnun değildi. İlgi çekici haberimizin detayları yazımızda.
İlginizi Çekebilir: Köln’de Keşif! Antik Roma Hamamı Tarihe Işık Tutuyor
Çalışmanın Detayları Hakkında
Tarih öncesi kadınlar da avcıydı!
Çalışma ekibi için belirtelim. Antik çağın sanatında, cenaze uygulamalarında, beslenmesinde ve araçlarında cinsiyet eşitliğinin kanıtlarını keşfetti. Ekip ayrıca kadınların erkeklerden anatomik ve fizyolojik farklılıklarının onları avlanmaktan alıkoyup engellemediğine de baktı.
Ayrıca erkeklerin hız ve güç gerektiren sprint ve fırlatma gibi aktivitelerde avantajlı olduğunu, kadınların ise koşma gibi dayanıklılık gerektiren aktivitelerde erkeklere göre avantajlı olduğunu buldular. Geçmişte avlanmak her iki eylemi de gerektiriyordu.
Lacy şu ifadelerde bulundu. "Anatomiye ve modern fizyolojiye daha derinlemesine baktığımızda ve daha sonra eski insanların iskelet kalıntılarına baktığımızda, erkeklerle kadınlar arasında travma kalıpları açısından hiçbir fark görmüyoruz çünkü onlar aynı aktiviteleri yapıyorlar"
Paleolitik çağdaki insanların çoğunluğu kompakt topluluklar halinde yaşıyordu. Bu nedenle grubun yalnızca bir kısmının ava çıkması Lacy'ye mantıklı gelmiyordu.
“Çok küçük bir toplumda yaşıyorsunuz. Gerçekten çok esnek olmanız gerekiyor. Herkes her an her rolü üstlenebilmeli. Bu bariz bir şeymiş gibi görünüyor ama insanlar bunu bu şekilde algılamıyorlardı.”
Lacy, yalnızca erkeklerin avcı olduğu fikrinin akademisyenlerde yaygın kabul görmesinin ve ardından popüler kültüre girmesinin nedeni olarak önceki araştırmacıların cinsiyet önyargısını gösteriyor. Kadın akademisyenler 70'li, 80'li ve 90'lı yıllarda muhalif çalışmalar yayınladıklarında, onların çalışmaları genellikle göz ardı ediliyor ya da küçümseniyordu.
Lacy, tarih öncesi insanların, özellikle de kadınların yaşamları üzerine çok daha fazla araştırma yapılması gerektiğini iddia etse de, emeğin cinsiyetler arasında eşit olarak bölündüğü teorisinin, gelecekte yapılacak araştırmalar için kabul edilen yöntem haline geleceğini umuyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...