Tarihin en yıkıcı depremleri insanoğlu ve diğer canlıların en büyük kabusu oldu. Tarihteki en yıkıcı depremleri ve onları bu kadar yıkıcı yapan unsurlar mutlaka öğrenilmeli. Yoğunlukları, konumları ve ilgili toplulukları üzerindeki etkileri hakkında bilgi edinilmeli. Bu depremler, büyüklükleri ve insanlar üzerindeki etkileri açısından dünya tarihindeki en büyük depremlerdir. Depremin neden olduğu hasar ve kayıplar, insanların hayatta kalma mücadelesiyle insanlar üzerindeki psikolojik etkileri gibi pek çok farklı faktörü de göz önünde tutuyor.
İlginizi Çekebilir: Neden Türkiye’de Deprem Oluyor?
İşte O Depremler
1960 Valdivia Depremi (ŞİLİ)
22 Mayıs 1960 tarihinde Şili'nin Valdivia şehrinde meydana gelmiş dünyanın en büyük depremidir. Deprem, adını depremden en çok etkilenen şehir olan Valdivia'dan almıştır. Bu deprem, Şili'nin güney sahilinde bulunan Valdivia ve çevresindeki bölgeleri etkilemiştir. Deprem, 9.5 büyüklüğünde ve devam eden birçok artçı depremle birlikte yaklaşık 3 gün sürmüştür. Valdivia depremi iki milyon insanı evsiz bıraktı. Maalesef bu depremde en az 3.000 kişi yaralandı. Yaklaşık 1.655 kişiyse hayatını kaybetti.
İki gün sonra Şili'nin Göller Bölgesi'ndeki Cordón Caulle yanardağı, bazı sismologlar tarafından depremle bağlantılı olduğu düşünülen yaklaşık 40 yıllık hareketsizliğin ardından patladı.
1964 Alaska Depremi (ABD)
27 Mart 1964 tarihinde ABD'nin Alaska Eyaleti'nde meydana gelen büyük bir depremdir. Bu deprem, Alaska'nın Prince William Sound bölgesinde bulunan Anchorage kenti ve çevresinde yer alan yerleşim yerlerini etkiledi. Deprem, 9.2 büyüklüğünde ve yaklaşık 4 dakika sürdü.
Deprem, Anchorage ve çevresindeki yerleşim yerlerinde büyük ölçekli hasar ve yıkım oluşturdu. Tarihin en yıkıcı depremleri içerisindeki 1964 Alaska Depremi2nde 131 insan hayatını kaybetti.
2011 Tōhoku Depremi ve Tsunami (JAPONYA)
11 Mart 2011 tarihinde Japonya'nın Tōhoku bölgesinde meydana gelen büyük bir deprem ve tsunami sonucu oluşan yıkımdır. Bu deprem, 9.0 büyüklüğünde ve yaklaşık 6 dakika sürdü. Yaklaşık 6 dakika süren deprem bazı bölgelerde 40.5 metreye kadar ulaşan tsunami dalgalarına neden oldu. Deprem ve tsunami sonucunda 19,759 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca 6242 kişi yaralandı ve 2553 kişi kayboldu.
2011 Tōhoku Depremi ve Tsunami hem Japonya hem de diğer ülkeler tarafından araştırılmaya başladı. Günümüzde halen depremin neden olduğu hasarın insanlar üzerindeki etkilerinin incelenmesine devam ediliyor. Ayrıca, depremin neden olduğu hasar ve kayıplar; Japonya başta olmak üzere diğer ülkelerinde doğal afetlere karşı bilinçliliğini artırdı. Bu bilinçle birçok araştırılmaya imza atıldı.
2004 Hint Okyanusu Depremi ve Tsunamisi
26 Aralık 2004'te Hint Okyanusu’nda Sumatra Adası’nın açıklarında meydana gelmiş olan bu deprem, yaklaşık 230 bin kişinin ölümüne yol açarak 21. yüzyıla damgasını vurdu.
9.1 ila 9.3 olan büyüklüğüyle, bir sismografla kaydedilmiş olan bugüne kadarki en büyük üçüncü depremdi. Süresi 8.3 dakika ile 10 dakika arasında değişen deprem, bugüne kadar görülmüş en uzun süreye sahiptir. Tüm gezegeni 1 cm hareket ettirdi. Alaska'ya kadar depremleri tetikledi. Şiddetiyle tarihin en yıkıcı depremleri arasında yer alıyor. Bu depremin merkezi Simeulue ile Sumatra arasındadır.
2010 Şili Depremi (ŞİLİ)
27 Şubat 2010 tarihinde Şili'nin Bio-Bio ve Maule bölgelerinde meydana gelen büyük bir depremdir. Bu deprem, 8.8 büyüklüğünde ve yaklaşık 3 dakika sürdü. Deprem ve tsunami sonucunda 723 kişi hayatını kaybetti.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...