Avrupa Birliği, akıllı telefonlardaki bataryaların değiştirilebilir olmasını zorunlu kılan düzenlemeyi kabul etti. Bu düzenleme, kullanıcıların bataryaları kolayca çıkarıp değiştirebilmesini sağlamayı hedefliyor. Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz yılın aralık ayında yapılan görüşmelerin ardından, AB parlamentosu mevzuatı oybirliğiyle kabul etti ve hayata geçirme kararı aldı.
Yeni yasaya göre, akıllı telefonlarda kullanılan taşınabilir piller, kullanıcılar tarafından sorunsuz bir şekilde çıkarılabilir olmalı. Batarya değişimi için herhangi özel araç veya teknik bilgi gerektirilmemeli ve kullanıcılar, gerektiğinde kolayca eski bataryalarını çıkarıp yerlerine yeni bir batarya takabilmeli. Eğer bir araç gerekiyorsa, bu araçlar ücretsiz olarak temin edilmeli.
AB'nin amacı, bu düzenlemeyle bataryaları daha sürdürülebilir, dayanıklı ve performans açısından daha iyi hale getirmek. Aynı zamanda, elektrikli araçlarda kullanılan bataryalara da yeni standartlar getirileceği açıklandı.
İlginizi Çekebilir: Skyworth ve Ulubaşlar Grubu, Türkiye’de Batarya Fabrikası Kuracak
Yeni Düzenlemeler En Erken 2027’de Yürürlüğe Girecek
Yapılan bu düzenlemenin bir parçası olarak, taşınabilir piller için daha katı atık toplama kuralları konuldu. Aynı zamanda taşınabilir piller için 2023 yılına kadar atık toplama hedefi yüzde 45, 2027 yılına kadar yüzde 63 ve 2030 yılına kadar yüzde 73 olarak belirlendi. Lityum iyon piller için ise 2028 yılına kadar yüzde 51, 2031 yılına kadar ise yüzde 61 atık toplama hedefi belirlendi.
Ayrıca, bataryaların geri dönüşümüyle elde edilen malzemelere ilişkin gerekliliklerde de değişiklikler yapıldı. Atık bataryalardan geri kazanılan malzemelerin minimum seviyeleri, lityum için 2027 yılına kadar yüzde 50, 2031 yılına kadar yüzde 80; kobalt, bakır, kurşun ve nikel için ise 2027 yılına kadar yüzde 90, 2031 yılına kadar yüzde 95 olarak belirlendi.
Kullanıcıların daha fazla bilgi sahibi olması amacıyla, bataryalar üzerinde kapasite, performans, dayanıklılık, kimyasal bileşenler gibi bilgileri içeren QR kodlar ve etiketlerin yer alması da zorunlu hale getirildi.
Buna ek olarak, 2 kWh kapasitenin üzerindeki endüstriyel bataryalar ve elektrikli araç bataryaları için dijital batarya pasaportu zorunluluğu getirilecek. Bu pasaportlar, batarya modeli ve özelleştirilmiş kullanım bilgilerini içerecek.
Yeni düzenlemelerin yürürlüğe girmesi ve düzenlemelerin tamamlanması için en erken tarihin de 2027 yılı olduğu açıklandı. Bu süreçte, düzenlemelerin resmi olarak onaylanması ve AB Resmi Gazetesi'nde yayınlanması gerekiyor.
Apple ve Samsung gibi donanım üreticileri, bu yeni AB yasaları karşısında tasarımlarında değişiklik yapmak zorunda kalabilir. Örneğin, iPhone pillerinin kullanıcılar tarafından değiştirilebilir hale gelmesi, ürünün su geçirmezlik özelliğini olumsuz etkileyebilir. Aynı şekilde, hızlı şarj gibi özellikler de etkilenebilir. Teknolojinin dev isimlerinin bu yeni düzenlemelere nasıl tepki verecekleri ise büyük bir merak konusu olmuş durumda.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...