TikTok, resmi olarak TikTok Shop'un ilanını ABD’de düzenlemiş olduğu lansmanı ile duyurdu. TikTok bu duyurusuyla e-ticaret çabalarını başlatmış oluyor. Şirketin Blog gönderisine göre kısa video platformu, aylar süren testlerin ardından Amerika Birleşik Devletleri'nde bir uygulama içi alışveriş deneyimi başlattı. TikTok Shop’un, kullanıcılara canlı videolarda kullanılan ürünleri bulmalarına ve doğrudan satın almalarına olanak tanınması bekleniyor. Algoritma tarafından yönlendirilen For You sayfalarında gösterilen içeriklere etiketlenir, marka profillerine yerleştirilir veya yeni bir "Mağaza" sekmesinde pazarlanır.
TikTok içerik üreticileri için bu özellik, onları komisyon tabanlı pazarlama ortaklıkları için markalarla bağlayarak yeni gelir kaynakları getirebilir. TikTok ayrıca "TikTok tarafından yerine getirilen" adlı, satıcıların tüm lojistik işlemleri, depolama, paketleme ve gönderimi dahil olmak üzere işlemleri ele alan bir program sunuyor.
İlginizi Çekebilir: WhatsApp, Kullanıcılarına Beklenen Özelliği Sonunda Getiriyor
TikTok Kullanıcıları TikTok Platformundan Ayrılmadan Alışveriş Yapabilecek
TikTok aynı zamanda "#TikTokMadeMeBuyIt" gibi topluluk odaklı trendlerle insanların sevdikleri ürünleri keşfetmelerini ve paylaşmalarını teşvik ederken yeni bir alışveriş kültürü oluşturuyor. Şirket: "TikTok Shop ile insanlara uygulamayı terk etmeden yeni ürünler keşfetme ve satın alma keyfini yaşayabilecekleri bir yer sunuyoruz." diyerek yeni hedefleriyle ilgili açıklamalarını kullanıcılarına duyurmuştur.
Bloomberg'e göre, TikTok yıl sonuna kadar ürün satışlarını 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Uygulamanın canlı e-ticarete yönelmesi, diğer platformların çevrimiçi alışveriş girişimleriyle başarısız olduğu bir döneme denk geliyor.
Sosyal Medya Platformlarının Alışveriş Özellikleriyle İlgili Gelişmeler
Meta'ya ait olan Instagram, Mart ayında canlı akış ürün etiketlemeyi ve alışveriş sekmesini uygulamanın gezinme çubuğundan kaldırdı. Facebook da canlı alışverişi Ekim ayında kaldırdı. Bu arada, YouTube, 2022'de ürün satışlarına yardımcı olmak için Shopify ile işbirliği yaptı. Amazon, 2019'dan beri canlı videolar aracılığıyla ürün satan bir akış merkezi olan Amazon Live'ı sunuyor. 2018'de başlatılan Amazon Storefront, yaratıcıların takipçilere satmak için içerikleri ve ürün önerilerini bir araya getiren sayfalar oluşturmasına izin veriyor.
TikTok Shop, Asya ve Birleşik Krallık'ın çeşitli bölgelerinde zaten mevcut. Güneydoğu Asya, kullanıcı sayısı açısından TikTok'un en büyük pazarlarından biri olup, Reuters'ın verilerine göre aylık olarak uygulamayı 325 milyonun üzerinde ziyaretçi oluşturuyor ve bu ziyaretçilerin yarısı 30 yaşın altında bulunuyor. Ancak platform, büyük rekabetle karşı karşıya kaldığı için büyük bir e-ticaret gelir kaynağına dönüştürmeyi başaramamıştır.
TikTok Shop’un Asya Ülkelerindeki E-Ticaret Faaliyetleriyle İlgili Gelişmeler
Güneydoğu Asya'da e-ticaret işlemleri geçen yıl neredeyse 100 milyar dolara ulaştı ve bu işlemlerin 52 milyar dolarlık kısmı Endonezya'dan kaynaklandı, Momentum Works danışmanlık verilerine göre. TikTok, 2021'de Güneydoğu Asya genelinde 600 milyon dolarlık işlemi kolaylaştırdı, ancak Haziran ayında Reuters'a söylediği gibi hala Shopee'nin 48 milyar dolarlık bölgesel mal satışının çok gerisinde kaldı. Amerika Birleşik Devletleri'nde ise işler daha da zordur. TikTok Shop, Salı günü başlatıldığı gibi, Kasım ayından beri test edilmektedir.
Platform, önceki e-ticaret çabalarından geri adım atmıştır. TikTok, 2021'de Shopify ile iş birliği yaparak alışveriş deneyimini denedi, ancak bu deneme başarılı olmadı ve 2022'de TikTok'un tüketicilerle bağlantı kurmakta zorlandıktan sonra TikTok'un Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da canlı alışverişi tamamen bırakmaya hazırlandığına dair raporlar dolaştı.
ABD'deki yasama organlarından gelen artan baskılarla birlikte, uygulama artan bir şekilde incelemeye tabi tutuluyor. Bazı eleştirmenler ve her iki taraftan giderek artan sayıda ABD milletvekili, TikTok'u Çin merkezli ByteDance şirketi tarafından sahip olunduğu için ulusal güvenlik tehdidi olarak görüyor. Bazı ABD yetkilileri, şu ana kadar Çin hükümetinin hiçbir zaman ABD'deki TikTok kullanıcılarının kişisel bilgilerine erişmediği korkularını dile getirdi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...