TikTok Nedir?
Kullanıcılarının kısa, eğlenceli videolar oluşturup yayınlamasına olanak sağlayan sosyal medya uygulaması TikTok, piyasaya sunulduğu 2016'dan beri tüm dünyada ve ülkemizde yoğun ilgi görmektedir.
Kimi insanlar TikTok'un sadece eğlenceli, hoş vakit geçirmeye yarayan, her evde ve hatta sokakta basit şekilde üretilebilecek komik, yaratıcı videolar oluşturmayı sağlayan zararsız bir sosyal medya uygulaması olduğunu düşünürken; onun gençleri kötü etkileyen bir zehir olduğunu düşünenler de yok değil.
Gelin, bu çılgınlık derecesindeki popüler uygulama TikTok'u daha yakından tanıyalım.
TikTok ilk defa Çin’de Douyin adı ile piyasaya sürüldü. 2017 yılında Endonezya’da yayılmaya başlamasıyla birlikte, uluslararası pazara daha uygun olan ''TikTok'' ismi Douyin'e tercih edildi.
Tabiri caizse, tüm dünyada virüs gibi hızla yayılan TikTok uygulaması, 2018 yılında AppStore'da en çok indirilen uygulama oldu. Uygulama, Çin’de hala Douyin ismi ile faaliyetine devam etmektedir.
TikTok'ta kullanıcılar maksimum 60 saniye olan videolarına, özel ses efektleri, eğlenceli filtreler veya seçtikleri müzikleri ekleyerek yaratıcı videolarını daha ilgi çekici hale getirme şansına sahipler. Dikey bir uygulama olan TikTok, videoların standart bir akıllı telefon ekranı olan 9:16 en boy oranına sahip olmasını gerektiriyor ve .mp4 ve .mov formatındaki dosyaları destekliyor.
Kullanıcıların Yaş Aralığı
TikTok'un kullanıcılarının daha çok Z kuşağı mensubu olduğuna dair genel kanıyı istatistikler de desteklemektedir. Uygulamayı kullananların %41'ini 16-24 yaş aralığındakiler oluşturuyor. Bunun yanı sıra TikTok'un yediden yetmişe tüm yaş gruplarını etkisi altına aldığını söylemek de yanlış olmayacaktır. Platformda her yaş grubundan kullanıcıların, birbirinden yaratıcı kısa videolarını görmek mümkündür.
TikTok'u Ne Amaçla Kullanıyorlar?
TikTok'taki kısa videolar çoğunlukla eğlence ve güldürü amaçlı içeriklerdir. Zaman zaman 'akım' veyahut 'challenge' diye adlandırdığımız ortak konulu içerikler de üretilmektedir. Bunun yanı sıra marketing, kişisel gelişim, teknoloji ve hatta edebiyat ile ilgili kanallar bulmak dahi mümkün. Ayrıca ürettiği video içeriklerini büyük kitlelere ulaştırabilen çok takipçili kullanıcılar için TikTok bir gelir kapısı olarak da karşımıza çıkmaktadır.
TikTok İle Maddi Kazanç Sağlamak
Video içerik pazarlamasında büyük gelecek vaat eden ve ilk yılında 500 milyon kullanıcıya ulaşmayı başaran TikTok, 2019'da olduğu gibi, 2020 ve 2021'de de en çok indirilen uygulamalardan biri olma ünvanını taşımaktadır. Haliyle, bu durum TikTok'u işletmelerin büyümesi ve devasa kitlelere ulaşabilir olması açısından harika bir platform haline getiriyor.
Tıpkı diğer sosyal medya uygulamalarında olduğu gibi takipçi sayısını büyütmüş ve geniş kitlelere ulaşmayı başarmış kullanıcı hesapları, şirketlerin hedef kitlelerine ulaşmaları açısından büyük öneme sahiptir. Aynı zamanda üreticiyi daha az efor ile daha çok kişiye ulaşabilir kılan bu uygulama, son dönemde müzik üretenlerin ve ünlü şarkıcıların dahi gözde uygulaması olmuş durumdadır.
Ürün yerleştirmeler şeklinde yapılabilecek reklamlar haricinde, kullanıcıların TikTok'ta para kazanmasını sağlayan bir yol daha mevcut: Canlı yayınlar.
Bu platformda canlı yayın açmanın bazı şartları var. Bunlardan ilki 16 yaşından büyük olmaktır. Tiktok, 16 yaşından küçük kullanıcılarının canlı yayın açmasına izin vermemektedir. Bir diğer kural ise en az 1000 takipçiye sahip olmaktır. TikTok, bu bahsedilen kurallar sayesinde daha kaliteli yayınlar yapılmasını sağlamaktadır.
Peki bu yayınlar nasıl oluyor da para kazandıran bir kaynağa dönüşüyor? TikTok, kullanıcılarına sevdikleri yayıncılara hediyeler gönderebileceği araçlar sunuyor. Bu hediyeler 'Jeton' ile satın alınıyor ve yayıncıya gönderiliyor. Kullanıcılar bu jetonlara ödedikleri belli ücretler karşılığında sahip olmaktadır.
TikTok'ta yayıncılara gönderilen sanal hediyeler ise 'lokum, ramazan feneri, baklava, nazar boncuğu, çay, lolipop, gül, unicorn' gibi isimlere sahip. Her birinin ederi farklı sayılarda jetonlar ve bu jetonların da değişen ücretleri vardır. Yayıncılar bu şekilde gelir elde ederken, TikTok da bu hediyelerden %30 oranında bir pay almaktadır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...