Bir girişimci olmak istiyorsanız “Toplu İş Sözleşmesi Kanunu nedir?” sorusunun cevabını öğrenmeden kimseyi işe almamanızı şiddetle öneriyoruz. Zira bu süreç ciddi hukuki sonuçlar doğurabiliyor. Kanuna ve uygulamadaki işleyişe dikkat etmek zorundasınız.
Resmî adı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu olan ilgili yasa işverenlere (girişimcilere) ne emrediyor? Dilerseniz bunun cevabını en sade şekilde bizden öğrenin.
Bu yazı Benim Bütçem Benim Fiyatım isimli projenin adı Girişimcinin Öyküsü olan başlığın Ücretsiz Bilgiler adlı kategorisine aittir.
Toplu İş Sözleşmesi Kanunu nedir (2023)? ⚖️
İşçiler ile işverenin / işverenlerin taraf olduğu ve imzaların atıldığı iş sözleşmelerine toplu iş sözleşmesi adı verilir. İlgili işçi bir işçi sendikasına üye olabilir. Aynı şekilde işveren de bir işveren sendikasına üye olabilir. Herhangi bir sendikaya üye olmayan bireyler de bu sözleşmeye imza atabilir. Böylece hizmet ve güven ilişkisi bir hukuki zemin üzerinde kurulur.
Bu sözleşme, bir başka deyişle, en az 1 yıl boyunca sürdürülebilen bir süreci temsil eder. Mevzubahis süreç en fazla 3 yıl boyunca sürdürülebilir. Sözleşmenin süresi imzalama aşamasından sonra tarafların hiçbiri tarafından kısaltılamaz, uzatılamaz ve sözleşme bitmeden sona erdirilemez. Bir toplu iş sözleşmesi ilgili işyerindeki bütün çalışanları kapsar.
İlginizi Çekebilir: Girişimcilik neden devamlılık gerektiren bir süreçtir? - StartupTeknoloji
İlgili mevzuat oldukça sıkı olan kısıtlamalara ev sahipliği yapıyor. Bir işveren bir sendikaya üye ise üyesi olduğu sendikanın işyerleri ile toplu iş sözleşmesi yapabilme yetkisine sahip olur.
Eğer bir işveren bir sendikaya üye değilse bir işçi sendikası ile anlaşıp ilgili sözleşmeyi yine hayata geçirebilir veya tek başına taraf olabilir. İşçi ise sadece bir sendikaya üye olarak bu sözleşmeye imza atabilir.
İkinci paragrafta bağlantı adresini verdiğimiz 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi isimli dijital sayfada yazılan kuralları, özellikle otuz üçüncü kanundan başlayıp elli üçüncü kanuna kadar, dikkatlice okuyun. Bunlara ek olarak toplu iş sözleşmeleri için hazırlanan ilgili yönetmeliklere de bir göz atın. Teamülleri de atlamayın. Deneyimli iş hukuku avukatlarına danışın.
Bu yazı yasal bir tavsiye niteliği taşımıyor. Daha fazla detay için aşağıdaki kaynaklardan da yararlanmanızı tavsiye ediyoruz:
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...