Araba satın alırken ya da incelerken motor hacimleri, çekiş sistemleri, sürüş teknolojileri gibi birçok özellikten bahsedilir. Bu özellikler arasında adları en sık geçen ancak çoğu kişinin anlamını bilmediği tork ve beygir gücü kavramları aslında ne demek bu yazımızda inceledik.
Arabalara ilgili kişiler tork ve beygir gücü terimlerine oldukça aşinadır. Bir otomobil satın alırken öncelikle konfor özellikleri, teknolojik özellikleri ve performansına bakılır. Aracı incelerken performansı ön planda tutan kişiler bazı noktalara daha fazla dikkat ederler. Otomobillerin performansını etkileyen en önemli parametrelerden olan tork ve beygir gücü nedir? Tork ve beygir gücü ne anlama gelir? Aralarındaki farklar nelerdir? sorularının hepsini yazımızda cevapladık.
İlginizi Çekebilir: Togg’da Robotlar Provalara Başladı
Beygir Gücü Ne Demek?
Beygir gücü tarihte ilk kez İskoç mühendis ve mucit James Watt tarafından kullanılmıştır. Watt, bir atın saniyede bir metre mesafeye taşıdığı güç miktarını 50 kilogram olarak hesaplayarak Horse Power (HP) yani beygir gücü terimini literatüre kazandırmıştır. Otomobil mühendisleri ise bir araçtaki ağırlığı 75 kilogram olarak belirlemiştir. Yani, beygir gücü bir otomobilin 75 kilogram ağırlığı 1 saniyede 1 metre ileri götüren güç miktarı olarak tanımlanır.
Bir araçtaki maksimum hızı belirleyen etkenlerin en önemlilerinden biri beygir gücüdür. Beygir gücü, otomobillerin ulaşabildiği en yükse hızla doğrudan ilişkilidir. Örneği aynı özelliklere sahip iki araçtan beygir gücü en yüksek olan daha hızlıdır.
Tork Ne Demek?
Fizik alanında tork, kuvvet momenti ya da dönme hareketi olarak tanımlanabilir. Kuvvetin uygulandığı yön fark etmeksizin kuvvetin, nesnenin ekseninde, dayanma noktasında ya da etrafında oluşturduğu döndürme kuvvetine tork denir. Torkun birimi Nt.m’dir. Araçlarda bulunan tork da aynı şeyi ifade eder. Otomobilin tekerleklere aktardığı döndürme kuvveti miktarı olarak tanımlanabilir.
Tork araçların çekiş gücünü sağlayan bir büyüklüktür. Örneğin kamyon, tır gibi yük taşımak için kullanılan büyük araçların motorları yüksek tork üretirler. Araçlarda bulunan tork ne kadar yüksekse aracın çekişi de o derece yüksek olur. Otomobillerin pistonlarında oluşan dönme kuvveti yani tork, krank milini döndürür ve aktarma organları vasıtasıyla bu gücü tekerleklere iletir.
Alçak devirde yüksek tork üreten araçlar, yüksek çekiş gücüne sahiptir. Yüksek tork değerine sahip araçlar ise üzerindeki yükü daha az yakıt tüketerek ve daha iyi performans göstererek taşır. Araçlardaki torkun en önemli görevlerinden biri hızlanma esnasında otomobilin daha çabuk yüksek hızlara ulaşmasını sağlamaktır. Ayrıca araç yokuş çıkarken, yüklüyken ve klima gibi sistemler açıkken aracın çekiş gücünün düşmemesini sağlayan şey de torktur. Torkun diğer bir avantajı ise vites geçişlerindeki ara hızlanmaları kolaylaştırmasıdır.
İlginizi Çekebilir: Makyajlanan Toyota Supra Görücüye Çıktı
Tork ve Beygir Gücü Arasındaki Farklar Nedir?
Beygir gücü bir aracın düz bir yolda ulaşabileceği maksimum hızı ifade eder. Tork ise maksimum hıxa ne kadar sürede ulaşılabileceğini belirleyen büyüklüktür. Bu iki kavram arasındaki farklar temel olarak böyle tanımlanabilir. Bu tanımla birlikte tork ve beygir gücü arasındaki farkları 5 madde de açıkladık.
Ölçümleme: Beygir gücü aracın gücünü belirlemek için kullanılır. Tork ise aracın kuvvetini belirlemek için kullanılır.
Hızlanma: Bir otomobil hızlanmaya başladığında hissedilen kuvvet torktur. Beygir gücü ise istenilen hıza ulaşmayı ve bu hızı korumaya yardımcı olur.
Yakıt: Yakıt tasarrufu aracın tork ve beygir gücünün yanı sıra sürüş koşullarına bağlı olarak da değişiklik gösterebilir. Yüksek beygir gücündeki araçlar daha hızlı yakıt tüketir. Düşük tork değerindeki araçlar ise daha tasarruflu sürüş sağlar.
Hız ve Performans: Hız ve performans söz konusu olduğunda iki terim arasından öne çıkan şey beygir gücü olur. Bir aracın beygir gücü ne kadar yüksekse hızı ve performansı da o kadar yüksek olur.
Çekiş: Tork çekiş gücü için çok önemlidir. Ağır bir yük taşıyan aracın motorunun problemsiz şekilde çalışması için aracın yüksek torka sahip olması gerekir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...