Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI) tarafından bu yıl yedinci kez düzenlenen Türkiye Yapay Zeka Zirvesi, sektörün önde gelen isimlerini, yapay zeka uzmanlarını, girişimcileri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getirdi. “Yapay Zeka Çok Gerçek” temasıyla 31 Ekim’de İstanbul’da gerçekleşen etkinlik, yüksek katılım oranıyla dikkat çekti. 280 kurumdan gelen toplam 1300 katılımcı, yapay zeka alanındaki en yeni gelişmeleri ve dönüşüm süreçlerini deneyimleme fırsatı buldu. Etkinliğin ikinci günü ise 1 Kasım’da çevrimiçi olarak devam edecek.
TRAI'nin Yapay Zeka Ekosistemine Katkısı
2017 yılında Türkiye’de yapay zeka farkındalığını artırmak ve ekosistemi desteklemek amacıyla kurulan Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI), bu yıl da geniş bir katılımla Türkiye Yapay Zeka Zirvesi’ni gerçekleştirdi. Meta, Yandex, AWS/Skyloop Cloud/TD Synnex, Etiya, Google/Global IT, HPE/Nvidia, Logosoft/Microsoft, SambaNova/Exodus, Inveon ve Yapı Kredi Teknoloji gibi global şirketlerin destekleriyle gerçekleşen zirve, sektördeki büyük dil modelleri, açık kaynak ve yapay zekanın demokratikleştirilmesi gibi konularda kapsamlı oturumlara ev sahipliği yaptı. Ayrıca yapay zeka tabanlı çözümler sunan startupların projeleri de tanıtıldı.
TRAI Kurucusu Halil Aksu, zirvede yaptığı açılış konuşmasında yapay zekanın artık bir kavram olmaktan çıkıp, somut etkiler yaratan bir gerçeklik haline geldiğine dikkat çekti. Aksu, yapay zekanın insan yaşamında aldığı yerivurgulayarak, artık yapay zekanın futbol analizlerinden gişe hasılatı tahminlerine kadar birçok sektörde başarıyla kullanıldığını belirtti.
Yapay Zeka’nın Türk İş Dünyasına Etkisi
Zirveye katılan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Türkiye’de iş dünyasının yapay zekaya nasıl baktığını ve sektörün bu teknolojiyi benimsemeye yönelik atılımlarını paylaştı. “Büyük Dil Modelleri ve Açık Kaynak ile Yapay Zekanın Güçlenmesi” başlıklı oturumda, Meta AI Politika Direktörü Erica Finkle, yapay zekanın erişilebilirliğinin büyük dil modelleri ve açık kaynak teknolojiler sayesinde arttığını ifade etti.
"Türkçe Büyük Dil Modeli - Yolculuğun Neresindeyiz?" oturumunda ise, Türkiye’de büyük dil modellerinin gelişimi değerlendirildi. TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Haklıdır, Türkiye İş Bankası Yapay Zeka Bölümü Müdürü Gökhanalp Arslan ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nden Dr. Merve Ayyüce Kızrak, Türkçe dil modellerinin gelişimi ve Türkiye'nin bu alandaki yol haritası üzerine görüşlerini sundular.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...