Minnesota Twin Cities Üniversitesi liderliğindeki uluslararası bir ekip, Türkiye'nin doğusundan güney-orta bölgesine uzanan ve Anadolu tektoniğinin oluşumunda yer alan Doğu Anadolu fayının yaşını ve oluşum sürecini ilk kez doğru bir şekilde belirledi. Fay zonu, Şubat 2023'te Türkiye ve Suriye'de meydana gelen iki yıkıcı depremin bölgesiydi.
Araştırmacıların bulguları, depremlerin zamanlamasını veya büyüklüğünü tahmin etmeye yardımcı olmuyor. Fakat, jeologların bölgenin sismik olarak ne kadar süredir olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmesine olanak tanıyor. Aktif ve büyük depremlerin zaman içinde manzarayı nasıl şekillendirdiği, bu da altyapı ve evlerin yerleşimi için karar vermeyi yönlendirmeye yardımcı olabilir. İlgi çekici araştırmanın detayları yazımızda.
İlginizi Çekebilir: Çin, Dünya’nın En Büyük Deprem Erken Uyarı Sistemiyle Gündemde!
Çalışma Hakkında Detaylar
Amerika Jeoloji Derneği tarafından yayınlanan yer bilimleri alanlarını kapsayan hakemli bir akademik dergi olan Jeoloji'de yayınlanan bir çalışma.
Dünya yüzeyinde gördüğümüz faylar, gezegenin devasa tektonik plakalarının hareketlerinden kaynaklanan çatlaklardır. Bu hareketler stresin birikmesine neden olur. Ve bu da stresin serbest bırakılmasıyla, insanların yüzeyde yaşadığı depremlere neden olur.
Makalenin baş yazarı ve Minnesota Üniversitesi N.H. Winchell Yer ve Çevre Bilimleri Okulu'nda Seçkin bir McKnight Üniversitesi Profesörü olan Donna Whitney, "Dünyada çok sayıda tektonik plaka var. Zaman içinde şekil, boyut ve konum değiştirdiler, ancak nadiren tek bir form görüyoruz. Anadolu levhası oldukça yakın bir zamanda jeolojik anlamda oluştu, bu nedenle onu oluşturan süreçleri jeolojiyi inceleyerek anlamak bizim için daha kolay. … Anadolu levhasının ve Doğu Anadolu fayının yaşı hakkında çok fazla tartışma oldu, ancak verilerimizle bunun muhtemelen beş milyon yıl önce oluştuğunu gösterebildik." diye açıklamada bulundu.
Araştırmacıların bulguları, Whitney'in başlattığı Kıta Dinamiği-Orta Anadolu Tektoniği (CD-CAT) adlı bir projeden kaynaklandı.
Whitney ve ekibi, 2011 yılında Anadolu levhasını incelemeye başladı. Çünkü levhanın ortasının on milyonlarca yıldır deforme olduğuna dair kanıtlar buldular. Bu, genellikle tektonik levhaların kenarlarında meydana gelen bir süreçtir. Sonra, beş milyon yıl önce dramatik bir değişiklik oldu. O zamandan beri, neredeyse tüm tektonik hareket, deprem oluşturan iki büyük fay boyunca odaklanmıştır: Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayı.
CD-CAT araştırmacıları, Doğu Anadolu fayındaki kayaların soğumasını tarihlendirdi. Ve proje sırasında da toplanan sismik verilere bakarak kıtaların ve bölgedeki mantonun yapısını belirlediler. Bu beş milyon yıllık noktanın da belirgin olduğunu doğruladılar.
Whitney, "Bu bölgenin sismik tarihini bilmek, insanların manzara ile etkileşim biçimiyle ilgili felaketleri tahmin etmek için gerçekten önemlidir. Belli bir zamanda bu fay üzerinde 'X' büyüklüğünde bir deprem olacağını tahmin edemeyiz, ancak fayın geçmişteki aktivitesi, olayların ne kadar büyük olduğu ve ne kadar büyük bir fay olduğu hakkında bir fikir edinebiliriz. Bu yapıları anlamamız gerekiyor çünkü yanlarında insanlar yaşıyor ve yanlarında altyapı var."
Daha fazla bilgi için DOI: 10.1130/G51211.1 inceleyebilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...